De marketing van bier in Nederland is een vak met uitdagingen. Een dalende markt en consumentengroepen die steeds sneller van smaak en samenstelling veranderen. Daar komt nog bij dat de marketingafdeling gestalte kreeg in een tijd waarin de bomen tot in de hemel groeiden. Innovatie Ambachtslieden Samenwerking Tekst Wilma Gertenaar Ambachtslieden als strategisch wapen De marketeers van vandaag staan voor hele andere uit dagingen. De bakens zijn verzet. Met als gevolg dat ook collega brouwers in Nederland proberen hun stuk van de slinkende koek te behouden. De supermarkten doen daar nog een schepje bovenop door een prijzenoorlog te beginnen. In zo'n omgeving wordt het voor een A-merk moeilijk het hoofd boven water te houden zonder de eigen identiteit om zeep te helpen. Waar ligt de oplossing? Creativiteit! Peter Vertregt, directeur Marketing bij Heineken Brouwerijen gelooft heilig in die oplossing. "Innovatie is het sleutelwoord. Om op korte termijn vast te houden wat we hebben en op lange termijn ook nog marktaandeel binnen te halen. Het is dé manier om de consument aan je te binden." Volgens Vertregt is innovatie het resultaat van hard werken. Honderd creatieve ideeën aan dragen waarvan er misschien uiteindelijk drie echt bruikbaar zijn. "Dat hoeven niet allemaal David's of beertenders te zijn. Innovatie kan bijvoorbeeld ook met ons eigen groene krat. Op dit moment zijn we bezig te bekijken of een volgende generatie krat en fles nog onderscheidener kan worden." Maar hoe kom je aan honderd creatieve ideeën per maand? Volgens Vertregt zit het in de manier waarop een team is samengesteld. En de daad bij de gedachte voegend zijn in de afgelopen weken alle marketingteams door elkaar geschud en opnieuw ingedeeld. Die indeling is zorgvuldig gemaakt. "Een team moet niet bestaan uit gelijkgestemde zielen maar juist uit veel tegendraads denkenden. Je moet er een paar exploratief denkenden tussen hebben die creatief gericht zijn. Zoals een timmerman die een tafel in elkaar wil zetten omdat hij dat mooi werk vindt. Hij is niet bezig met de vraag of hij directeur kan worden van de timmerfabriek. Hij wil iets moois maken. Iets van waarde. Dat is de instelling die nu hard nodig is. We moeten het marketinggilde weer vullen met ambachts lieden naast doorstromers. De marketingmanager moet zich vervolgens eigenaar voelen van de B.V. Brand, Amstel of Heineken. Hij is verantwoordelijk voor het resultaat. Dat betekent dat een marketingmanager de leidende rol moet hebben in de discussie met Verkoop en Trade-Marketing en ook in die met Supply en R&D. Als Marketing daarin meer een overkoepelende rol gaat spelen, zorgen we er als onderneming voor dat de juiste mensen achter de juiste bal aanrennen. En dat niet iedereen zijn eigen richting ten uitvoer probeert te brengen. Dat werkt niet efficiënt." Buiten de merkgerichte teams heeft Marketing een aantal aandachtsgebieden benoemd die voor ieder merk in de merkenportefeuille van wezenlijk belang zijn. Innovatie, groei en geïntegreerde communicatie. De mensen die zich met dit laatste bezig houden moeten ervoor zorgen dat alle communicatie naar buiten vanuit één perspectief plaatsvindt. Diezelfde integratie is belangrijk in de samenwerking met andere afdelingen en werkmaatschappijen. Vertregt vindt het innovatiecomité een goede start. Dat is een samenwerkings verband tussen Heineken Nederland Supply, Research Development en Marketing. Vertegenwoordigers van deze afdelingen kijken naar ideeën om al in een vroeg stadium de levensvatbaarheid ervan vast te stellen. "Die samenwerking is goed, het bespaart verderop in het traject een heleboel tijd en moeite. Bovendien voelen we ons vanaf het begin gezamenlijk verantwoordelijk voor het resultaat. En dat is hard nodig, in alles eigenlijk. Een goed idee hoeft niet per se van Marketing te komen. Creativiteit zit in ieder vakgebied." Heineken Nederlands Beheer

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 2003 | | pagina 6