Hij is geboren en getogen in Maastricht. En met Limburg heeft
hij nog steeds een speciale band. Daar zette hij zijn eerste
stappen in de horeca en begon hij zijn loopbaan binnen
Heineken. Eerst als hoofd Planning Controllater in diverse
andere functies. Sinds maart dit jaar is Zoeterwoude de vaste
stek van Rob van Leendert (46), landelijk unitmanager Horeca.
Maar dat betekent niet dat hij altijd in deze vestiging te
vinden is. Juist het contact met de horeca en de units is en
blijft belangrijk. Ik pendel dan ook heel wat af.
Rob van Leenden werd geboren op 2 maart 1954 in
Maastricht. Na zijn middelbare school werkte hij in
de horeca. Zo runde hij onder meer een eigen café.
Daarna kivam hij in dienst bij KPMG Accountants
in Maastrichtwaar hij 4,5 jaar werkte. Vervolgens
werkte hij nog vijf jaar op Curasao en 3,5 jaar in
Heerlen voor dezelfde maatschap. De overstap naar
Heineken kwam in 1986 als hoofd Planning
Control Horecagebied Limburg, waarna Rob onder
meer bedrijfsleider werd van de Drankenhandels Nuth
en Horst en hoofd Horecagebied Limburg. Na zijn
functies als regionaal unitmanager Heerle?i en gewes
telijk unitmanager Zuid, werd hij directeur Horeca
Brand Bierbrouwerij in Wijlre. Zijn huidige functie,
landelijk unitmanager Horeca, bekleedt hij sinds
maart 2000. Rob van Leendert is getrouwd en heef
tivee dochters. Zijn hobby's zijn: golf, lezen (eti muziek
luisteren), horeca, lekker eten en drinken.
in de jaren dat ik voor Brand heb gewerkt, heb
ik gemerkt dat het een heel mooi merk is waar
op we terecht trots mogen zijn."
Voor uw huidige functie moest u verhuizen.
Een moeilijke stap voor een van oorsprong
Limburger?
"Ik ben maar voor een deel verhuisd. We hebben
ons huis in Maastricht aangehouden en ik heb
hier in Den Haag, dicht bij mijn werk en dicht bij
zee een appartement. Omdat mijn beide
dochters al lang het huis uit zijn, is het voor mijn
vrouw en mij geen probleem om een deel van de
week in het Haagse en een deel van de week in
Maastricht te zijn. Bovendien ben ik voor mijn
werk veel op pad. Vaak ben ik alleen de eerste
helft van de week in Zoeterwoude, voor een af
stemming met de Centrale Diensten en de men
sen uit deze regio. De rest van de week heb ik
afspraken op meer centrale plaatsen als Den
Bosch, Houten of Wijlre. Daarnaast ga ik nu ook
meer tijd besteden aan het bezoeken van ande
re units en de lokale horeca. Het is belangrijk om
overal je gezicht te laten zien."
Het komend jaar staat er veel op de agen
da voor de units en de horeca. Ik denk aan
de voorbereidingen om meer en gestructu
reerd aan e-commerce (zaken via internet)
te gaan doen. Kunt u iets meer vertellen
over de pilot die in dat kader nu van start
gaat?
"We zijn bezig met een Heineken Brouwerijen
Site (HBS), waarvoor begin 2001 een pilot
wordt gestart bij Heineken Brouwerijen Hoofd
dorp. Daaraan doen vijftig ondernemers mee
die al een computer met internetaansluiting
hadden of die recent één hebben aangeschaft.
Heineken heeft al veel sites on line, maar die
zijn vooral bedoeld om de merken te profileren.
Wij willen met onze site vooral de horeca en
distributie belichten en zo bestaande en nieuwe
relaties bereiken. Daarom zal de site niet alleen
algemene info bevatten, maar ook diverse dien
sten onder de aandacht van de afnemers bren
gen. En we willen natuurlijk weten wat de afne
mer zelf op de site wil zien. Daarnaast willen we
steeds meer toe naar het rechtstreeks via het
scherm plaatsen van bestellingen." (Meer over
HBS leest u op pagina 17, red.)
Betekent dit in de toekomst een andere rol
van bijvoorbeeld Verkooptelefonie?
"Het gaat nu om een proef die, na goed resultaat,
verder uitgebreid zal worden naar de andere twin
tig units. Maar dan nog verwacht ik niet dat al on
ze afnemers binnen twee jaar met internet wer
ken. Dat gaat zeker zo'n vijf tot tien jaar in beslag
nemen. Daarnaast speelt mee dat horecamensen
toch van persoonlijk contact houden. Dat zal in
deze branche nooit helemaal verdwijnen. Ik denk
dan ook niet dat de rol van Verkooptelefonie zal
veranderen. Naast de traditionele manier van
werken zal er veel meer tijd en aandacht komen
voor echte verkoop en advies."
Bent u zelf ook actief op internet?
Lachend: "Ik heb thuis wel een aansluiting, maar
ik moet eerlijk zeggen dat ik te weinig tijd heb om
te surfen. En ook hier op kantoor heb ik vaak zo
veel post liggen om door te nemen, dat ik niet of
nauwelijks tijd heb om bepaalde sites te bekijken.
Wat dat betreft geloof ik ook niet in een 'paper
less office'. Papier zullen we altijd houden."
Gaat e-commerce 2001 bepalen?
"Er is uiteraard meer. We hebben het al gehad
over de invoering van het nieuwe administratieve
systeem SAP meer een interne aangelegenheid.
Een veel groter project wordt gevormd door het
feit dat eind 2001 voor een groot aantal afne
mers de langlopende contracten met onze brou
werij zullen aflopen als gevolg van EG-wetgeving.
Het is in 2002 namelijk niet langer toegestaan
om als brouwerij voor langere tijd een horecaon
dernemer aan je te binden. Deze verandering
roept uiteraard vragen op bij onze afnemers, vra
gen die wij moeten beantwoorden. Verder zijn er
de invoering van de euro in januari 2002 en de
aanpassing van het statiegeld op krat en fles.
Naast dit alles moet ook het gewone werk door
gang vinden. Ik ben ervan overtuigd dat dat gaat
lukken. Zeker met de groep zeer enthousiaste
collega's die staan voor 'ons' bedrijf."
Marguerite de Ruijter