Elke maand belichten we een horecapunt dat een van onze biermerken schenkt. Deze maand gaat het om een al lang bestaande zaak, die sinds juni is overgegaan op Heineken. Op een zonnige dag namen we een kijkje in Johanna's Hof in het aan de kust gelegen Bakkum, gemeente Castricum. 17 i Johanna's Hof is niet alleen bekend in Bakkum en wijde omgeving. Ook voor duizenden Amsterdammers is het een begrip. Johanna's Hof is dan ook gelegen aan de kruising Zeeweg/Johannisweg, pal tegenover Kamp Bakkum. Een grote camping waar tienduizend gasten kunnen ver blijven. Je treft er veel Amsterdam mers aan. Maar Johanna's Hof is ook een geliefde rustplek voor de talloze fietsers en wandelaars die voor het aangrenzende Noord-Hollandse duin reservaat komen. En voor ruiters. Want al is Johanna's Hof in de loop der jaren flink gemoderniseerd, het is nog steeds een echte uitspanning. Letter lijk. Eigenaar Gerrit Dokter, zelf ook een paardenliefhebber, houdt de tra ditie in ere en beschikt nog steeds over een stal, waarin twintig paarden kun nen worden gestald. Samen met de fraaie omgeving, de grote tuin met zeven vijvers en 75 sier-watervogels, een speeltuin voor de kinderen (zodat de ouders lekker rustig op het terras of in het restaurant kunnen zitten) en het grote terras met 250 stoelen vormt die de attractie van Johanna's Hof. De meerwaarde. Vroeger was het een pannenkoeken huis. Maar dat is allang niet meer. Er staan nog wel pannenkoeken op de kaart, maar ook een keur aan andere gerechten. Eigenaar Gerrit Dokter had niet voor niets vroeger het ideaal een exclusief restaurant te hebben. Liefst met vier sterren. Wordt een deel van het restaurant gereserveerd voor een partij, dan is het motto 'bij een diner kan alles, hoe chic ook'. Het is een mooie gelegenheid voor de chefkok, die al 21 jaar voor de heer Dokter werkt, zich uit te leven. VOOR IEDEREEN Het eerste wat de familie Dokter deed, na de aankoop van Johanna's Hof in 1985, was het uitbreiden van de capa citeit. Ze lieten een serre aanbouwen voor honderd personen. Vandaaruit hebben de gasten een mooi overzicht over de vijvers met de watervogels. En voor het vermaak van de gasten wor den die prompt om zes uur 's avonds gevoederd. "Ik heb ook de a la carte- mogelijkheden uitgebreid. En ben begonnen met het organiseren van partijen. Zo heb ik de eerste vier jaar de omzet met veertig procent ver hoogd. Terwijl er vroeger 's zondags twintig mensen dineerden, zit ik nu elke zondagavond lekker vol", vertelt de eigenaar. "Gasten die willen komen dineren, kunnen beter tevoren reser veren, want anders is de kans groot dal er geen tafel meer beschikbaar is." Behalve de serre beschikt Johanna's Hof nog over twee andere zalen. Samen goed voor ongeveer tweehon derd plaatsen. De inrichting is oud- Hollands. Met (zelf ontworpen) hou ten stoelen met een rieten zitting, roze/ rode kleedjes op de tafels en opgezette dieren die herinneren aan de jachtpartijen van weleer. "Johan na's Hof is voor ieder een toegankelijk. Of je nu in trainingspak komt, of met je hond of met dertig kinde ren: het maakt niet uit." IN DE SNEEUW Zoals elk seizoensbe- drijf kent ook dit Bak- kumer restaurant de grote piek in de zomerperiode. Er is veel dagrecreatie. Fietsers en wande laars, die voor een wandeling door het duinreservaat eerst een kaartje kun nen kopen bij Johanna's Hof, en bezoekers van het er tegenover gele gen bezoekerscentrum De Hoep komen even aan. Na het seizoen komen vooral de vaste klanten. En er zijn, met name in de weekends, brui loften en partijen. Ook legt de familie Dokter zich steeds meer toe op het verzorgen van catering, tot ongeveer duizend personen. Wat een groot deel van het jaar bezoe kers trekt, is het terras. Dit is zo'n acht a negen maanden per jaar geopend. "Ik heb wel foto's van een gezelschap, dat op tweede kerstdag, weliswaar met de winterjassen aan, in de sneeuw op het terras zat." Het terras biedt plaats aan 250 perso nen. Toch hoeven gasten niet lang op hun bestelling te wachten. Het bedie nend personeel werkt namelijk al zeven jaar met een geautomatiseerd systeem. De bestelling wordt opgeno men en ingetoetst op een draadloze terminal, een soort grote rekenmachi ne. Binnen rolt de bestelling uit de printer. In drukke tijden, meestal van af elf uur 's ochtends, hoeven de medewerkers die op het terras bedie nen, niet naar binnen. In de zaak wordt de bestelling klaargezet en naar de gasten gebracht. Dit soms tot grote verbazing van de gasten, die 'hun' ober niet eens naar binnen hebben zien gaan. "Als het heel druk is, heb ben de gasten toch binnen drie minu ten hun bestelde drankjes of ijs". Het systeem kent meer voordelen. Er is een voorraadbeheer aan gekoppeld, en dagelijks kunnen in zeer korte tijd de verkoopgegevens, de marges en andere gegevens worden uitgere kend. En zoals een modern bedrijf in een oud-Hollands jasje past, kun je er pinnen, 'chipknippen', en is het bedrijf bereikbaar per fax en staat het op Internet. En, zoals al vermeld, sinds juni lapt het bedrijf ook Heineken bier. Johanna's Hof is gelegen aan Johannis- weg 3 in Bakkum. Het is dagelijks geopend vanaf 9.00 uur (tot de laatste gasten weg zijn). De keuken is open van 11.30 tot 21.30 in het hoogseizoen. Daarna sluit de keuken een uur eerder. Telefoon: 0251- 652486.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1997 | | pagina 17