Laboratorium workshop praktijkgericht
Dankbetuigingen
(Vervolg dankbetuigingen van pagina 19)
Langs deze weg willen wij alle
belangstellenden voor mijn
afscheid op 1 november nogmaals
bedanken. Het was fijn om zo veel
oude bekenden weer terug te zien.
Ook nog bedankt voor alle goede
gaven.
G.I.L. Geerse
Hiermee wil ik de directie hartelijk
bedanken voor de mooie bloemen
en het drankenpakket, die wij ter
gelegenheid van ons 40-jarig
huwelijk mochten ontvangen.
Willy van Nuenen-Ooms
Hierbij wil ik de directie van
Heineken hartelijk bedanken voor
het mooie bloemstuk, het dranken
pakket en de envelop met inhoud,
die wij ter gelegenheid van ons 50-
jarig huwelijk mochten ontvangen.
A. van Beurden-van Geffen
Mede namens mijn vrouw en
kinderen wil ik ploeg B bedanken
voor de fijne samenwerking. Wij
wensen iedereen het allerbeste toe.
Albert en Riet Glaudemans
Mede namens mijn vrouw, wil ik de
Directie van Heineken bedanken
voor het prachtige bloemstuk dat ik
voor mijn 65ste verjaardag, tevens
mijn pensioengerechtigde leeftijd,
mocht onvangen. Wij waren zéér
verblijd.
Greet en Joop van Batum
De gegevens voor deze
rubriek worden geleverd
door de desbetreffende
PZ-diensten
tijk wijst uit dat aanvullende
training noodzakelijk is om
betrouwbare analyseresultaten
te verkrijgen.
Enquête
De voorbereidingen voor de
workshop startten met een en
quêteformulier voor de werk
maatschappijen, waarin werd
gevraagd aan te geven welke
onderwerpen men graag aan bod
wilde laten komen. "Ervaring en
interesse waren bepalend voor
de samenstelling van de groep
jes, die opdrachten kregen.
Het aantal aanmeldingen was
zo groot, dat we twee work
shops hadden kunnen organise
ren. Maar de voorbereidingen
waren zó arbeidsintensief, dat
we be-sloten één workshop te
organiseren. Het is de bedoeling
om volgend jaar mei de volgen
de workshop te houden", vertelt
de heer Verhagen.
De cursisten waren zeer tevre
den over de workshop. Leen
Verhagen: "Naast het feit dat
ze iets geleerd hebben, is de
netwerk-functie van zo'n work
shop belangrijk. Het opbouwen
van een netwerk is van belang
voor zowel het laboratorium-
personeel van de werkmaat
schappijen, als voor HTS
Research Development."
De sectie Process Product
Analysis van HTS Research
Development organiseerde
begin oktober, in samenwer
king met HTS Technical Trai
ning, voor de eerste maal een
'laboratory workshop'.
Gedurende een week kregen
vijftien laboratorium-mede
werkers uit Griekenland, Frank
rijk, Singapore, Maleisië, Nige
ria, Curacao, Suriname, Brazilië
en St. Lucia de mogelijkheid
om zich bepaalde methoden op
het gebied van analytische en
sensorische kwaliteitscontrole
eigen te maken.
"Voorheen werden seminars
georganiseerd voor de hoofden
van de laboratoria. Zij kregen
dan een week lang lezingen over
de nieuwste ontwikkelingen,
maar die opzet voldeed niet
goed. Twee jaar geleden hebben
we de cursisten in die week van
lezingen een halve dag laten
werken in het laboratorium en
men was daar zeer enthousiast
over", vertelt Leen Verhagen,
hoofd van de sectie Process
Product Analyses.
Die positieve reacties leidden
tot de recent gehouden work
shop, waarbij de nadruk kwam
te liggen op praktijk. Theorie
gold alleen als ondersteuning.
Eén van de onderdelen van de
workshop was de bepaling van
'esters' (geurcomponentenj in
bier. Voor die analyse is gea
vanceerde apparatuur nodig.
Steeds meer operating compa
nies gaan over tot aanschaf van
deze apparatuur, maar de prak-
Enkele deelnemers aan de workshop laboratory aan het
werk, links instructeur Hans Varkevisser