Nieuwe
voorzitter
biertapwedstnjden
Maarten Lindhout
volgde begin juni
Dick Marck op als
voorzitter van de
jury van de
Nationale
Biertapwedstrijden
die het Centraal
Brouwerij Kantoor
(CBK) jaarlijks
houdt. Bovendien
is hij, net als Dick,
coördinator
Buitenlandse
Traineeships.
«i111 a 11 ml
Het CBK behartigt de belangen
van de in Nederland gevestigde
brouwerijen. In juni 1952 orga
niseerde het CBK voor het eerst
een Nationale Biertapwedstrijd.
Het doel was en is tweeledig.
Het CBK wil hiermee een goe
de bierverzorging in de horeca
bevorderen. Daarnaast wil het
ook de positieve PR-uitstraling
voor een horecabedrijf bena
drukken. Maarten Lindhout:
"Want een goed verzorgd biertje
geeft een bedrijf een kwaliteits
uitstraling. Deze formule werd
zo'n succes, dat we in 1993
zestig voorrondes hadden met
in totaal ruim 4000 deelnemers!
Deze voorrondes vinden overi
gens zowel in het voor- als in het
najaar plaats. De finale wordt
elk jaar in januari gehouden tij
dens de Horecava in Amster
dam."
Jury-voorzitter
In de jury zitten vertegenwoor
digers van de bij het CBK aan
gesloten brouwerijen en hore
caondernemers. Deelnemers
zijn horecaondernemers of
horecamedewerkers. De groot
ste brouwerij in Nederland
levert de jury-voorzitter. Hij of
zij neemt een neutrale positie
in. Maarten Lindhout hierover:
"Dit betekent dat ik zelf niet
jureer, maar erop toe moet zien
dat de wedstrijd ordelijk en vol
gens de regels verloopt. Bij twij
felgevallen heb ik als voorzit
ter de beslissende stem. De
jurering zelf gebeurt door een
zittende en een staande jury. De
zittende jury kijkt ondermeer
hoe het getapte glas wordt geser
veerd, hoe de deelnemer een
bierflesje uitschenkt en of hij/zij
het beeldmerk wel de goede
kant opzet. De staande jury
bekijkt het tappen op zich. Hoe
dik en dicht is de schuimkraag
en hoe goed wordt er afge
schuimd? Ik heb tot nu toe
samen met Dick alle voorron
des van dit voorjaar meege
maakt. Daarbij heb ik zowel in
de zittende als in de staande jury
gezeten. Verder ben ik in het
voorjaar al een keer als voorzit
ter ingevallen. Vanaf september
moet ik het alleen doen. Ik heb
er heel veel zin in. Vreemd is het
in elk geval niet voor me, omdat
ik in mijn vorige functie al
gewend was met bier en hore-
camensen om te gaan."
Maarten Lindhout
Middelbare Hotelscholen
Behalve jury-voorzitter van de
nationale biertapwedstrijden
van het CBK, is Maarten ook
nog juryvoorzitter voor de fina
le van de nationale biertapwed
strijden voor middelbare hotel
scholen. Dit evenement vond
op initiatief van de Middelbare
Hotelschool te Zwolle in 1987
het levenslicht. "En is in
middels uitgegroeid tot een
groot evenement", vult Maar
ten Lindhout aan. "De finale
hiervan wordt het ene jaar bij
Heineken en het andere jaar bij
Brand gehouden. De organisatie
van de voorrondes is volledig in
handen van de school in Zwol
le. De finale bij Heineken is
mijn pakkie-an. Ook dat is erg
leuk om te doen. (e moet het
zien als een, niet te onder
schatten, stimulans richting de
leerlingen van de hotelscholen
wat betreft de bierverzorging in
de horeca. Het horecavak is een
mooi vak en daar willen wij ook
op deze wijze ons steentje aan
bijdragen. Vandaar dat Heine
ken er ook mee doorgaat. Want
veel van die leerlingen zijn
potentiële horeca-ondernemers
en wellicht in de toekomst onze
klanten."
Coördinator
Als er buitenlandse trainees (bij
voorbeeld medewerkers van
een van onze brouwerijen in
Afrika) zijn, zorgt Maarten voor
het opstellen van een passend
programma. De gasten worden
dan zowel in- als extern wegwijs
gemaakt in de Nederlandse bier
markt. Ik regel dat vervolgens
en begeleid deze mensen. Soms
zit daar ook een avondpro
gramma met entertainment aan
vast. Bijvoorbeeld als de gasten
de mooiste cafés van Amster
dam willen zien. Ook dan bege
leid ik hen, want dat hoort bij
deze functie. Je begrijpt dat mijn
dagen daardoor vaak langer
duren dan de gebruikelijke acht
uur. Dat geldt overigens ook
voor de druk bezochte CBK-
biertapwedstrijden. Maar het
is heel leuk werk. Ik leer veel.
Ook talen, want ik ben voor
onze Zuid-Amerikaanse gasten
inmiddels met een cursus
Spaans begonnen", aldus Lind
hout. "Dat zie ik als een stuk
extra service. Dus wie weet",
voegt hij er met een lachje aan
toe, "als de ontwikkelingen van
Heineken in China zo doorgaan,
ga ik misschien ook nog eens
een cursus Chinees volgen."
11