Roka Marketing
Award voor
Heineken
Heineken heeft
tijdens de onlangs
gehouden
thuisverbruikbeurs
Roka in Utrecht
een bronzen
Marketing Award
gekregen. Onze
brouwerij is deze
onderscheiding
toegekend voor het
marketing
verkoopbeleid,
waarbij de
flexibele logistiek
een belangrijke rol
speelt.
Hoofd Thuisverbruik Michiel
Egeler kreeg de prijs 21 februari
overhandigd in de Margriethal
van de Jaarbeurs. De Roka Mar
keting Award is een initiatief
van de Koninklijke Jaarbeurs en
de vakbladen Foodmagazine en
Distrifood. Volgens de jury
vormen cijferanalyses en logis
tiek het sterke punt van Heine
ken in het thuisverbruikkanaal.
"Het bedrijf brengt de markt
continu goed in beeld en zorgt
voor een op de klant afgestemd
beleveringspatroon. Het denkt
mee om een zwaar en moeilijk
produkt toch goed te verwerken
in de logistieke stroom, maar is
minder sterk in actievoorstellen.
Heineken is een degelijk, sfeer
bepalend bedrijf met durf",
aldus de jury, bestaande uit
J.G. Bruijniks (adjunct-direc
teur Albert Heijn), J.D. Louisse
(directeur Trade Service Neder
land), F. Fredrix (directeur
Superunie), B. Dröge (adjunct
directeur Vendex Food Groep)
en A.G.M. Gies (marketingdi
recteur Unigro Nederland).
Waardering
De reactie van Michiel Egeler:
"We zijn bijzonder trots op het
winnen van de Roka Marketing
Award 1994. De biermarkt ver
andert, Heineken verandert
mee. We staan open voor nieu
we ideeën; juist in deze tijd kun
nen wij onze kennis en flexibi
liteit bewijzen. De award
onderstreept dat de handel onze
inspanningen waardeert. De
biermarkt is stabiel, maar niet
temin volop in beweging. De
consumenten kiezen valeer voor
afwisseling in smaak en varië
teit. Ze verwachten meer keu
ze en dus nieuwe bieren voor
verschillende gelegenheden.
Heineken speelt actief in op
deze marktbewegingen. Met
nieuwe, succesvolle produkten
zoals Amstel Malt, Heineken
Tarwebok, '1994' en nu ook
Kylian."
Strategie
Hij vervolgt: "Onze strategie
achter elk nieuw produkt:
smaakvol, topkwaliteit en
gebrouwen uit puur natuurlijke
ingrediënten. Verder moet elk
nieuw produkt een positieve bij
drage kunnen leveren aan de
bieromzet. Heineken doet er
daarbij alles aan om de klant
wezenlijk te helpen. Door de
verkopen te bevorderen met op
de consument gerichte reclame
en promoties. Door de marge op
ons bier voor de afnemers te
vergroten. Door de klant te advi
seren over omzetvergroting.
Bijvoorbeeld over een optimale
schapverdeling per verkooppunt
middels het door ons ontwikkel
de Grootbulk/KleinbulkSchap-
systeem (GKS). En door de kos
ten te verlagen, zoals ons bij het
vervoer van ons bier is gelukt
sinds de invoering van de trek
kers en opleggers met beweeg
bare vloer: Binnen anderhalve
minuut na aankomst staat de
bestelling op de rollerbaan van
de afnemer. Op de brouwerij
worden intussen lege opleggers
vast volgezet. Daardoor zijn de
wachttijden voor de chauffeurs
nu aanzienlijk korter."
Over de opmerking van de Roka
Marketing Award-jury, dat Hei
neken minder sterk is in actie-
voorstellen, zegt Egeler: "Hier
Michiel Egeler (hoofd A
Thuisverbuik Heineken
Nederland) neemt de Roka
Marketing Award in
ontvangst uit handen van
jury-lid F. Fredrix
worden veelal prijsacties bedoeld
en het verdient geen aanbeveling
dat er met onze merken wordt
gestunt met lage prijzen.
Kylian en Sourcy
Heineken kreeg in de categorie
pioniersgeest tevens een Pluim
van het blad FOOD Personali
ty voor Kylian. Ook Vrumona
kreeg een Pluim voor de Sour
cy fles in de categorie Geslaag
de Verpakkingsinnovatie. In
totaal konden 25 winnaars extra
aandacht trekken van de beurs
bezoekers door de ingelijste
Pluim op te hangen in hun
stands.
Michiel Egeler