bezetting die we nu hebben,
selectief te werk moeten gaan.
Gratis advies is altijd gewild.
Wat dat betreft creëren wij onze
eigen vraag. Maar niet elk punt
heeft die aandacht en adviezen
nodig die wij bieden. Aan de
andere kant kan onze dienst
verlening weer juist de doorslag
voor een bepaalde ondernemer
zijn om met Heineken in zee te
gaan. Het gaat hier dus om een
afweging van belangen en die
moet in eerste instantie worden
gemaakt door de vertegen
woordiger."
Basisadviezen
Het werk van het Bouwadvies-
bureau valt in twee delen uit
een. "We geven basisadviezen,
dat wil zeggen oriënterende
adviezen, waarbij we de hore-
ca-ondernemer met raad en
daad ter zijde staan. Maar ook
een complete nieuwbouw of
herinrichting is bij ons in goe
de handen."
De adviezen van het Bouwad-
viesbureau hebben te maken
met de bouw of verbouwing van
een pand, het interieur, wet
ten/verordeningen, het verbete
ren van de kwaliteit van de in
deling, produktie, sfeer en
ambiance, de uitstraling.
"Wat dat laatste betreft houden
wij op onze afdeling uiteraard
de markt goed in de gaten.
Door veel te lezen en te bekij
ken en zelf te maken, weet je
wat er in de horeca-wereld leeft
Daar baseer je ondermeer je
adviezen voor een bepaalde
inrichting op", aldus Cees van
Kasteel.
Discotheken en cafés
De adviezen worden gegeven
aan eigenaren van cafés, bars,
restaurants, discotheken, par
tycentra, hotels en sportkanti
nes. De uitwerking ervan, bij
voorbeeld het schetsen en
uiteindelijk de bouw/verbouw
van het betrokken horecabe
drijf, kan variëren van enkele
uren tot en met enkele jaren.
Ben Smith hierover: "Door ons
advies kunnen we, voorname
lijk beginnende, ondernemers
behoeden voor het maken van
een verkeerde beslissing. Velen
voelen zich dan ook enorm
gesteund en zijn na afloop niet
alleen trots op hun mooie
bedrijf, maar hebben ook een
warm gevoel voor Heineken.
Wij van onze kant zijn trots op
het nieuwe pand. De horeca is
tenslotte toch de etalage voor je
biermerk. En dat merk wil je er
zo goed mogelijk uit laten
komen."
Een ondernemer kan er na het
eerste advies ook voor kiezen
met een ander in zee te gaan.
"Dat gebeurt ook wel eens. Als
wij bijvoorbeeld een onderne
mer afraden een café in een
bepaald pand te beginnen,
omdat het ongeschikt is voor de
horeca en/of te duur is. Als zo'n
ondernemer dan toch besluit
om door te gaan en hij een ander
architectenbureau inschakelt,
is dat uiteraard zijn goed recht.
Meestal komt later uit dat ons
advies terecht was en moet de
ondernemer alsnog zijn plannen
laten varen."
Voorwaarden
Een basisadvies betekent voor
het Bouwadviesbureau één dag
werk. De kosten daarvoor wor
den niet aan de klant doorbere
kend. Voor een eventuele ver
volgopdracht worden afspraken
met de klant gemaakt. Dan
wordt het advies als verkoopar
gument gebruikt. Ook dat
gebeurt via de vertegenwoordi
ger. Onze doelstelling bij dit
alles blijft het bevorderen van
de relatie en het handhaven en
verbeteren van het Heineken-
imago bij de klant. Bovendien
zijn wij zo langzamerhand door
onze ervaring een 'know-how'-
bank geworden op het gebied
van architectuur en wetgeving
voor de horecabedrijven."
Cees van Kasteel (rechts) en Ben Smith