"Je hebt altijd mensen nodig om de
processen in de gaten te houden"
"Via het beeldscherm kunnen direct actuele
gegevens worden opgevraagd"
Tini Martens achter het nieuwe besturingssysteem van
Brouwhuisl (Den Bosch)
sturing van het brouwhuis, die
gemakkelijker te onderhouden
is en bovendien méér informa
tie geeft aan de gebruiker. Pro
cessen zijn beter te volgen en
vast te leggen. Uiteraard bete
kent het nieuwe besturingssys
teem ook dat er minder mensen
nodig zijn om het werk te doen.
Dat laatste heeft overigens
geen gedwongen ontslagen tot
gevolg. De betrokken mede
werkers zijn hiervan op de
hoogte. Blijft echter dat je bij
automatisering nooit zonder de
vakkennis van medewerkers
kunt. Die is essentieel. Je hebt
altijd mensen nodig om de pro
cessen in de gaten te houden."
Jaap van Puffelen houdt zich
met name bezig met de auto
matiseringsprojecten in het
Dienstgebouw en Gebouw I
(bottelarij). In het Dienstge
bouw zijn de bierstromen van
de lagertanks naar de heider-
biertanks en de aanname van
het bier bij Verpakken inmid
dels al geautomatiseerd. Bin
nenkort volgen de gisttoevoe-
ging en koeling. Jaap hierover:
"Bij het zoeken van een nieuw
besturingssysteem is er uitge
gaan van een vorm die distri
butief kan werken. Dat bete
kent dat je niet langer met één
centraal systeem te maken
hebt waarmee de gehele bestu-
Zoeterwoude
Ook bij de verschillende auto
matiseringsprojecten in Zoe
terwoude is veel gebruik ge
maakt van de vakkennis van
de medewerkers. Jaap van
Puffelen, software-engineer
van de afdeling Nieuwbouw in
deze vestiging: "Die vakkennis
is vaak onontbeerlijk voor een
juiste beschrijving van het pro
ces. In het verleden zijn daar
wel eens fouten mee gemaakt
door een systeem te bedenken
dat totaal niet aansloot op de
werkelijkheid. Daar hebben we
gelukkig van geleerd."
wordt er gewerkt aan de invoe
ring van de bierbereiding-in-
stallatie van de fustencolonne.
Dit is een ingewikkeld proces,
omdat je hier niet alleen te ma
ken hebt met de aanlevering
van bier, maar ook met pas-
teurisatie. De apparatuur zal in
november worden geplaatst.
De fustencolonne wordt tegen
die tijd zes weken stil gelegd.
Dat betekent dat vlak daarvoor
een grotere voorraad gedraaid
zal worden."
Flexibel
Voor de gebruiker betekent het
nieuwe besturingssysteem een
meer flexibele en overzichtelij
ke manier van werken. "Bij het
paneel dat we hiervoor ge
bruikten, moest je nauwkeurig
op de lampjes en metertjes blij
ven letten om te zien of alles
nog goed ging", vertelt Ger van
dat de hop aan de wort kan wor
den toegevoegd als de wort het
kookpunt heeft bereikt. Dat is
niet mogelijk wanneer de hop
met de hand wordt gedoseerd.
Bij een te hoge temperatuur
komt er namelijk te veel damp
uit de wortketel.
Verder zijn er plannen om de
hele afdeling Energie te auto
matiseren. Jan Buizer, Senior
Engineer procesautomatisering
hierover: "We zijn nu in de af
rondingsfase van de Centrale
Koeling. Dit onderdeel zorgt
voor de koeling van het brouw-
water dat voor de wort bestemd
is, de apolloblokken, het alco
holwater, dat verschillende ge
bruikers heeft en de horizonta
le lagerkelders. In de centrale
koeling is een besturing aange
bracht die behalve het regelen
en het besturen van het proces
15
ring plaatsvindt, maar met
deelsystemen die onderdelen
van het proces aansturen. Hier
door voorkom je dat het hele
systeem uitvalt als er een sys
teemstoring optreedt. Valt er
één onderdeel uit, dan kunnen
andere delen tijdelijk het werk
overnemen. En dat scheelt veel
tijd en daardoor ook geld."
Ook Gebouw I (bottelarij)
wordt binnen dit nieuwe be
sturingssysteem geïntegreerd.
Dat is al gebeurd met de bier-
stroom naar de colonnes 4, 5 en
6. Van Puffelen: "Daarnaast
der Flier, specialist Helderbier-
bereiding enthousiast. Via zijn
beeldscherm kan hij direct ac
tuele gegevens van de bier-
stroom in alle helderbier- en la
gertanks opvragen. Ook de
reiniging, wortaanvoer en fil
tratie kunnen op deze manier
nauwkeurig worden gevolgd.
Als er iets misgaat kan Ger in
één oogopslag op het beeld
scherm zien wat er aan de hand
is en waarom. Moet hij dan in
grijpen, dan kan hij via hetzelf
de besturingssysteem een rap
port opmaken en versturen
naar het kwaliteitslaboratori-
Brouwhuis I
Er lopen meer automatise
ringsprojecten in Zoeterwou
de. Brouwhuis I heeft inmid
dels een automatische hop- en
reinigingsdosering gekregen.
De hop wordt nu niet meer
door de brouwer in de wortke
tel gedaan maar de dosering ge
beurt voortaan automatisch.
Een groot voordeel daarvan is
i neken brouwerijen
ook de kosten van het stroom
verbruik verbetert. Dit systeem
zoekt dus als het ware die ma
nier van koelen op die de min
ste kosten met zich meebrengt
en voert dat ook uit! Zoiets is in
ons bedrijf nog niet zo vaak ver
toond."
Slibverwerking
In januari '93 begint de vervan
ging van de verouderde bestu
ring bij de aerobe afvalwater
zuivering. Gelijktijdig wordt
ook de slibverwerking geauto
matiseerd. Het vervangen van
beide besturingssystemen zal
ongeveer acht weken in beslag
nemen. "Op dit moment moet
een operator lokaal de bestu
ring van de slibverwerking re
gelen en controleren. Wanneer
de besturing geheel geautoma
tiseerd is, hoeft de bedienings
man alleen aanwezig te zijn bij
het opstarten van het proces.
Daarna gaat hij naar de centra
le wacht in de Energiedienst.
Van daaruit kan hij het gehele
proces bewaken en controle
ren", vertelt Ron Zalme, senior
project-leider. "Wellicht wor
den in de toekomst ook de pro
cessen gewijzigd, zodat bijvoor
beeld minder energie wordt
verbruikt en minder slib wordt
geproduceerd. Een lopend on
derzoek naar dit proces moet
dat uitwijzen."