extra drukte voor alle mede werkers van De Ridder. Ook voor de administratie van de kleine brouwerij. Aan het hoofd daarvan staat Wim Vos sen. Hij werkt sinds 1984 bij De Ridder en heeft volgens eigen zeggen een zeer afwisselende baan. "Mijn dagindeüng? Als ik dat wist, kon ik alles veel beter plannen", reageert hij als eerste. "Er komen altijd heel verschil lende dingen op je af. Je moet per dag weten hoe de afzet is ge weest, hoeveel kosten zijn ge maakt, hoe de produktie is ver lopen, enzovoort", vertelt hij. "Kortom mijn afdelinkje is Planning en Control, Perso neelszaken, Plaatselijke Ad ministratie, de Interne Accoun tantscontrole en Automati sering ineen. Daarbij is de inzet van mijn vijf medewerkfstjers onontbeerlijk. Overigens ben ik ervoor dat dossiers 'up to date zijn', houd het klantenbestand bij en ik zorg voor de in- en uitgaande commerciële post. Contractenbehandeling en 'claimverkeer' horen even eens tot mijn takenpakket. Met dat laatste bedoel ik het volgen de: Als De Ridder een verkoop punt van een andere brouwe rij wil overnemen, claimt die brouwerij het bedrag terug dat zij in dat verkooppunt hebben geïnvesteerd ten aanzien van de bruikleen. Mijn taak is om de controleren of dat bedrag wel klopt, of onze bieren inderdaad op dat verkooppunt verkocht worden en of het verkooppunt wel in aanmerking komt voor overname." Eigen brouwmeester Brouwerij De Ridder heeft haar eigen brouwmeester: Wim van niet de hele dag alleen met cij fers bezig. Ook het geven van adviezen ten bate van leningen behoort tot mijn pakket. Maar het is beslist geen baan van ne gen tot vijf uur. Dat maakt de baan zo aantrekkelijk." Ook Ineke Maas heeft ver schillende werkzaamheden. Zij werkt nu twee jaar bij De Rid der en is commercieel assisten te. "Daarnaast ben ik de rech terhand van de Buitendienst, zowel voor Horeca als voor Thuisverbruik. Ik handel on dermeer de rapporten af, zorg Ruben Obsteter (links) en Wim van Wijk Wijk. Geen Limburger, in te genstelling tot de hiervoor ge noemde medewerkers. "Ik ben geboren in het Westland, maar woon al jaren in Den Bosch." Wim werkt 25 jaar bij Heine- ken. In eerste instantie in Den Bosch en sinds 1 april 1989 als brouwmeester bij De Ridder. "Het was voor mij behoorlijk wennen", vertelt hij. "Ik ging van een groot georganiseerd be drijf, waar je als afdelingschef slechts een stukje van het to tale traject meepakt, maar een klein ambachtelijk bedrijf. Een brouwerij, waar je tot in de kleinste details alles moet regelen. Ik regel hier de inkoop van de grondstoffen, de schoonmaakmiddelen, de eti ketten, etc. Verder ben ik ver- Joost Kersen bij de gistlager tanks. Ontspannen sfeer Wim van Wijk werkt veel en nauw samen met de ande re produktiemedewerkers. Het werkoverleg gebeurt in een in formele sfeer. Ruben Obsteter, algemene reserve Keldergebeu- ren, bespreekt de planning van de week daarop in een ont spannen sfeer op de werkplek van Wim van Wijk. Niettemin wordt die planning natuurlijk wel uiterst zorgvuldig ge maakt. Wim van Wijk: "Met een brouwerij waarbij je te maken hebt met twee soorten gist en vier verschillende biersoorten, moet je natuurlijk heel erg op passen dat je geen fouten maakt. Daarbij is een goede sa menwerking tussen alle mede werkers noodzakelijk." Van links naar rechts Wim Vossen, Jacques Nijpels (admi nistratief medewerker), Paula Resner (receptioniste), Peter Si- monis (algemeen mede werker), Ineke Maas en Jolanda Hennissen (verkoop telefoniste) antwoordelijk voor het gehele produktieproces. Mijn baan is dus een combinatie van be drijfsleider, magazijnbediende, hoofd Laboratorium en chef Centrale Inkoop", zegt hij la chend. "Het is een afwisselende en een zelfstandige baan. Bovendien heb je heel veel vrijheid. Je kunt je werk naar eigen inzichten in delen. En ja, de titel "brouw meester"', hij glimlacht be scheiden. Het lijkt even alsof hij wel zeggen 'what's in a name'. "Het is een kreet die bij Heine- ken voor het eerst werd toege past in de brouwerij aan de Van der Helststraat. Hier in Lim burg doet het nogal wat, omdat de term een beetje Duits aan doet", aldus Wim van Wijk. Niettemin gaat het niet zomaar om een naam. De term 'brouw meester' geeft goed aan wat het werk van Wim als brouwer van Ridder bier inhoudt. Hij is ook degene die, in samenwerking met Maarten Haitink van de Centrale Kwaliteitsdienst in Zoeterwoude, Wieckse Witte naar aanleiding van een oud re cept, nieuw leven heeft ingebla zen. Daarnaast wordt Wim als brouwmeester vaak ingescha werij. Ruben Obsteter beaamt dat. "De werksfeer is hier heel erg goed. Produktie-medewerkers zijn dagelijks met het produkt bezig. Daarom is het belangrijk dat ook naar onze ideeën ge luisterd wordt en wij bij de planning betrokken worden. Hier bij De Ridder gebeurt dat ook. Hoewel natuurlijk overal, ook hier, naar mijn bescheiden mening dat 'erbij betrekken' nog optimaler kan." keld bij de rondleidingen door de kleine brouwerij. Een rond leiding gaat lags vele trappen, want De Ridder maakt opti maal gebruik van de kleine grondoppervlakte van de brou-

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1991 | | pagina 21