extra drukte voor alle mede
werkers van De Ridder. Ook
voor de administratie van de
kleine brouwerij. Aan het
hoofd daarvan staat Wim Vos
sen. Hij werkt sinds 1984 bij De
Ridder en heeft volgens eigen
zeggen een zeer afwisselende
baan. "Mijn dagindeüng? Als ik
dat wist, kon ik alles veel beter
plannen", reageert hij als eerste.
"Er komen altijd heel verschil
lende dingen op je af. Je moet
per dag weten hoe de afzet is ge
weest, hoeveel kosten zijn ge
maakt, hoe de produktie is ver
lopen, enzovoort", vertelt hij.
"Kortom mijn afdelinkje is
Planning en Control, Perso
neelszaken, Plaatselijke Ad
ministratie, de Interne Accoun
tantscontrole en Automati
sering ineen. Daarbij is de inzet
van mijn vijf medewerkfstjers
onontbeerlijk. Overigens ben ik
ervoor dat dossiers 'up to date
zijn', houd het klantenbestand
bij en ik zorg voor de in-
en uitgaande commerciële
post. Contractenbehandeling
en 'claimverkeer' horen even
eens tot mijn takenpakket. Met
dat laatste bedoel ik het volgen
de: Als De Ridder een verkoop
punt van een andere brouwe
rij wil overnemen, claimt die
brouwerij het bedrag terug dat
zij in dat verkooppunt hebben
geïnvesteerd ten aanzien van
de bruikleen. Mijn taak is om de
controleren of dat bedrag wel
klopt, of onze bieren inderdaad
op dat verkooppunt verkocht
worden en of het verkooppunt
wel in aanmerking komt voor
overname."
Eigen brouwmeester
Brouwerij De Ridder heeft haar
eigen brouwmeester: Wim van
niet de hele dag alleen met cij
fers bezig. Ook het geven van
adviezen ten bate van leningen
behoort tot mijn pakket. Maar
het is beslist geen baan van ne
gen tot vijf uur. Dat maakt de
baan zo aantrekkelijk."
Ook Ineke Maas heeft ver
schillende werkzaamheden. Zij
werkt nu twee jaar bij De Rid
der en is commercieel assisten
te. "Daarnaast ben ik de rech
terhand van de Buitendienst,
zowel voor Horeca als voor
Thuisverbruik. Ik handel on
dermeer de rapporten af, zorg
Ruben Obsteter (links) en
Wim van Wijk
Wijk. Geen Limburger, in te
genstelling tot de hiervoor ge
noemde medewerkers. "Ik ben
geboren in het Westland, maar
woon al jaren in Den Bosch."
Wim werkt 25 jaar bij Heine-
ken. In eerste instantie in Den
Bosch en sinds 1 april 1989 als
brouwmeester bij De Ridder.
"Het was voor mij behoorlijk
wennen", vertelt hij. "Ik ging
van een groot georganiseerd be
drijf, waar je als afdelingschef
slechts een stukje van het to
tale traject meepakt, maar een
klein ambachtelijk bedrijf. Een
brouwerij, waar je tot in de
kleinste details alles moet
regelen. Ik regel hier de inkoop
van de grondstoffen, de
schoonmaakmiddelen, de eti
ketten, etc. Verder ben ik ver-
Joost Kersen bij de gistlager tanks.
Ontspannen sfeer
Wim van Wijk werkt veel en
nauw samen met de ande
re produktiemedewerkers. Het
werkoverleg gebeurt in een in
formele sfeer. Ruben Obsteter,
algemene reserve Keldergebeu-
ren, bespreekt de planning van
de week daarop in een ont
spannen sfeer op de werkplek
van Wim van Wijk. Niettemin
wordt die planning natuurlijk
wel uiterst zorgvuldig ge
maakt. Wim van Wijk: "Met een
brouwerij waarbij je te maken
hebt met twee soorten gist en
vier verschillende biersoorten,
moet je natuurlijk heel erg op
passen dat je geen fouten
maakt. Daarbij is een goede sa
menwerking tussen alle mede
werkers noodzakelijk."
Van links naar rechts Wim
Vossen, Jacques Nijpels (admi
nistratief medewerker), Paula
Resner (receptioniste), Peter Si-
monis (algemeen mede
werker), Ineke Maas en
Jolanda Hennissen (verkoop
telefoniste)
antwoordelijk voor het gehele
produktieproces. Mijn baan is
dus een combinatie van be
drijfsleider, magazijnbediende,
hoofd Laboratorium en chef
Centrale Inkoop", zegt hij la
chend.
"Het is een afwisselende en een
zelfstandige baan. Bovendien
heb je heel veel vrijheid. Je kunt
je werk naar eigen inzichten in
delen. En ja, de titel "brouw
meester"', hij glimlacht be
scheiden. Het lijkt even alsof hij
wel zeggen 'what's in a name'.
"Het is een kreet die bij Heine-
ken voor het eerst werd toege
past in de brouwerij aan de Van
der Helststraat. Hier in Lim
burg doet het nogal wat, omdat
de term een beetje Duits aan
doet", aldus Wim van Wijk.
Niettemin gaat het niet zomaar
om een naam. De term 'brouw
meester' geeft goed aan wat het
werk van Wim als brouwer van
Ridder bier inhoudt. Hij is ook
degene die, in samenwerking
met Maarten Haitink van de
Centrale Kwaliteitsdienst in
Zoeterwoude, Wieckse Witte
naar aanleiding van een oud re
cept, nieuw leven heeft ingebla
zen. Daarnaast wordt Wim als
brouwmeester vaak ingescha
werij.
Ruben Obsteter beaamt dat.
"De werksfeer is hier heel erg
goed. Produktie-medewerkers
zijn dagelijks met het produkt
bezig. Daarom is het belangrijk
dat ook naar onze ideeën ge
luisterd wordt en wij bij de
planning betrokken worden.
Hier bij De Ridder gebeurt dat
ook. Hoewel natuurlijk overal,
ook hier, naar mijn bescheiden
mening dat 'erbij betrekken'
nog optimaler kan."
keld bij de rondleidingen door
de kleine brouwerij. Een rond
leiding gaat lags vele trappen,
want De Ridder maakt opti
maal gebruik van de kleine
grondoppervlakte van de brou-