In het aprilnummer van Vers van 't Vat maakten we
melding van het ABIN-project (de afkorting staat voor
Adaption of Barley for Industrial Needs). Daarin werken
Carlsberg, Kronenbourg en Heineken met TNO en een
aantal veredelaars aan de verbetering van brouwgerst. In
dit nummer aandacht voor de collega's van onze brouwerij
die daar mee bezig zijn.
Wetenschappers
onderzoeken brouw
M De drie Heineken-wetenschappeis
die werken aan de verbetering van
brouwgerst (van links naar rechts):
Albert Doderer, Maarten Schans en
Ingrid Kokkehnk
"J'aime sa finesse" was ooit de slogan
van een Heineken reclamecampagne
in Frankrijk. Ook bij het onderzoek
naar de verbeteringsmogelijkheden
bij brouwgerst gaat het om de finesses.
Gerstplanten worden in verschillende
laboratoria volledig ontleed om alles
te weten te komen over de eigen
schappen ervan.
Heineken nam voor haar aandeel in
het onderzoek TNO in de arm, omdat
TNO de benodigde specifieke tech
nieken voor dit soort onderzoek in
huis heeft. (Heineken beschikt zelf
niet over deze faciliteiten.)
Daarnaast heeft Heineken drie eigen
wetenschappers full-time op het
ABIN-project gezet.
"De ABIN-stuurgroep houdt de tijd,
de kwaliteit en de kosten van het on
derzoek in de gaten. De drie sponsors,
zijn de grootste brouwerijen in Euro
pa. Zij willen in de toekomst een kwa-
liteitsbrouwgerst beschikbaar heb
ben. Daarom heeft de stuurgroep een
onderzoeksprogramma op laten stel
len. Wij willen gerst-soorten die speci-