heer Van Schaik: "Heineken
bleef daarbij ook in 1989 de
meest internationale brouwe
rijgroep en in Europa handhaaf
den we onze leidende positie."
Van Schaik analyseerde de Eu
ropese biermarkt als volgt: "De
Europese biermarkt groeit niet
veel meer terwijl er verschui
vingen in de voorkeur van de
drinker te zien zijn. Drink
gewoonten worden individu
eler en veranderen snel. Daar
door wordt de levenscyclus van
nieuwe produkten korter. Er zit
heel duidelijk een mode-ele
ment in. Door uitbreiding van
het drankenassortiment spelen
we actief in op de toenemende
segmentatie van de biermarkt.
Het verhaal begint namelijk in
Verkopen bier Europa per land
Onder toezicht van Heineken gebrouwen
(in miljoenen hectoliters)
Michael Ryan uit Amerika
den, die vooral gericht waren op
rationalisatie, zijn nu voor een
groot deel voltooid. Over de si
tuatie bij de Nederlandse werk
maatschappij zei de heer Van
Schaik: "In 1989 werd het be
sluit genomen de organisatie
van Heineken Nederland aan
te passen aan de veranderingen
in de markt. De bedoeling hier
van is het scheppen van een
grotere flexibiliteit en het reali
seren van een kostendaling.
Beide zijn noodzakelijk voor
Angela Vertsoni uit Griekenland
het herstel van onze concur
rentiekracht. Het eerste plan
werd ingetrokken en in de loop
van 1990 zullen de nieuwe
voorstellen met de onder
nemingsraden en de vakorgani
saties worden besproken."
Desgevraagd gaf de heer Van
Schaik aan dat het de bedoeling
is tot een kleinere organisatie te
komen: "Heineken bereidt zich
voor op de toekomst en het is
van belang dat we ons in Euro
pa manifesteren als een 'low
cost producer'. De concurren
tiepositie van produkten zal be
paald worden door degenen die
met een efficiënt apparaat,
tegen de laagst mogelijke kos
ten kan produceren. Bij voor
keur zal het dan om een pro-
dukt moeten gaan dat een zo
hoog mogelijke opbrengst kan
geven. Daarbij gaan wij ervan
Personeel onderverdeeld naar regio
(in aantallen)
6.837 Nederland
10.727 Overig Europa
985 Westelijk Halfrond
6.464 Alrika
4.114 Azië/Australië/Oceanië
uit dat deze organisatie tegen
aanmerkelijk lagere kosten kan
produceren, maar wel met de
zelfde kwaliteitsgarantie en ef
ficiency als tot nog toe." Hij
voegde daaraan toe: "Het op de
markt brengen van nieuwe pro
dukten, of het nu gaat om recla
me of distributie, wordt per pro-
dukt duurder.
Als een onderneming dezelfde
rentabiliteit wil behouden en te
maken heeft met hogere kos
ten, dan moet hij wel in staat
zijn ergens anders lagere kosten
te maken. Met de huidige stand
van zaken van de techniek is
het mogelijk een produktie-ap-
paraat op te zetten dat minder
kost. Voor zoiets moet je op een
bepaald moment kiezen. In Eu-
7,0 Nederland
5,4 Frankrijk
4,8 Spanje
3,6 Italië
2,9 Griekenland
J 0,6 Ierland
3,3 Overige landen
de markt. De groepen consu
menten die hetzelfde merk of
produkt consumeren, worden
kleiner. Ms je ze bij elkaar op
telt dan zijn het wel dezelfde
hoeveelheid hectoliters, maar
die hectoliters vallen niet meer
in dezelfde grote pakketten on
der één merk. Bij produktie
krijg je daardoor te maken met
meer omstellingen, met kleine
re runs en met andere distribu
tiepatronen. De onderneming
moet zich daarop aanpassen en
sneller reageren."
Ook gaf hij aan dat in de afgelo
pen jaren er ingrijpende her
structureringen zijn uitgevoerd
in Frankrijk, Spanje en Italië.
De aanpassingen in deze lan-