Laatste fase
uitbreiding
Mons-en-Baroeul
Nieuwe kliniek
in Kinshasa
Mons-en-Baroeul - De uitbrei-
dingswerkzaamheden van de
brouwerij Frangaise de Brasse
rie in Mons-en-Baroeul zijn in
het laatste stadium. Het om
vangrijke project is gestart in
1987. Allereerst werden de ter
rein-ingangen verplaatst, zodat
de brouwerij beter bereikbaar
werd. Vanaf augustus 1988 zijn
de sloop- en montagewerk
zaamheden begomien. Om
ruimte te creëren voor de
nieuwbouw, moesten oude ge
bouwen worden gesloopt. Een
groot nieuw brouwhuis werd
gebouwd; de brouwinstallatie
heeft een capaciteit van 1000
hectoliter per brouwsel en is
hier nu de grootste binnen
Heineken. Het bestaande
brouwhuis werd gerenoveerd.
De brouwselgrootte bedraagt
nu 800 hectoliter per brouwsel.
De brouwerij in Mons-en-
Baroeul (voorheen Brasserie de
Pelforthj produceerde 1,6 mil
joen hectoliter per jaar. Na de
nieuwbouw en renovatie is een
produktie van 3 miljoen hecto
liter mogelijk.
Er is een nieuwe stoom- en wa
terbehandelingsinstallatie ge
plaatst. Ook de opslagruimten
voor grondstoffen werden ver
nieuwd. Er kwamen onder
meer veertien appollo's (con
form Zoeterwoude) bij. In de
bottelarij werden de lijnen ver
nieuwd en uitgebreid. Momen
teel wordt nog hard gewerkt
aan een nieuwe C02-installa-
tie. Tevens worden dit jaar
voorbereidingen getroffen voor
de produktie van Buckler. Van
af 1991 zal Buckler namelijk
ook in Frankrijk worden gepro
duceerd. De brouwerij met een
hoge automatiseringsgraad is al
in oktober 1989 in bedrijf ge
gaan. De verwachting is dat het
gehele project aan het einde
van dit jaar voltooid zal zijn. Er
zijn vele HTB-ers bij dit project
betrokken. De heer J. de Winter
is montageleider van het pro
ject. De heer L.v.d. Male heeft
de supervisie over het mechani
sche en de heer J. Verwey over
het electrische deel van het
project.
De brouwerij van Mons-en-
Baroeul tijdens de renovatie
in februari 1989
Kinshasa - Vanwege het gebrek
aan een goede gezondheids
zorg in Zaïre en ook de an
dere Afrikaanse landen zorgt
Heineken voor goede medische
voorzieningen voor de eigen
medewerkers en directe fami
lieleden. Dagelijks komen hon
derden patiënten met bussen
naar de kliniek behorend bij de
brouwerij in Kinshasa. Per
week worden daar gemiddeld
2400 patiënten behandeld. De
kliniek in Kinshasa telt 16.000
potentiële patiënten (1.800 me
dewerkers plus directe familie
leden). "Deze geboden gezond
heidszorg is een belangrijk
onderdeel van het pakket se
cundaire arbeidsvoorwaarden",
vertelt dokter H. Rijckborst,
Hoofd van de Bedrijfs Gezond
heidsdienst. Hij maakte des
tijds een inventarisatie van de
gezondheidszorg in de Afri
kaanse landen. Vervolgens
werd Dokter Pirlot in 1987 uit
gezonden om te bekijken hoe
de kwaliteit van de gezond
heidszorg bij de brouwerijen in
Rwanda, Burundi, Congo, en
Zaïre op een hoger peil ge
bracht kon worden.
"De kliniek in Kinshasa vol
deed niet aan de normen van
het sociale beleid bij Heineken.
Het was noodzakelijk dat de
kliniek werd vernieuwd om de
gewenste kwaliteit te kunnen
bereiken", vertelt de heer Rijck
borst. De kliniek heeft nu een
trainingscentrum voor het op
leiden van verpleegkundigen
en een modem laboratorium
voor onderzoek naar met name
tropische ziekten. Bovendien
wordt de medische administra
tie nu op computers verwerkt,
zodat er beter zicht is op de ge
gevens van de patiënten en de
voorraad medicijnen. Er zijn
meer artsen en verpleegkundi
gen in dienst gekomen om de
gezondheidszorg op het gewen
ste niveau te brengen. Momen
teel zijn er twee artsen, een
kinderarts en twintig verpleeg
kundigen werkzaam. "Vanwege
het grote aantal kinderziekten
was het noodzakelijk dat er ook
een kinderarts bijkwam", aldus
Rijckborst. Verder beschikt de
kliniek over een dagbehande
lingszaal met zes bedden en
twee kinderbedjes, een aantal
spreekkamers, en een eigen
apotheek.