"Met voldoende
bagage de markt in"
Gezocht:
Ondernemende
mensen met goede
commerciële,
administratieve en
contactuele
vaardigheden en
bovendien een
'winners' mentali
teit. Een zinsnede
uit de
personeels
advertentie ten
behoeve van de wer
ving van
horecavertegen-
woordigers. In dit
artikel meer over de
basisopleiding voor
horecavertegen-
woordigers.
Hoe ziet het programma er on
geveer uit? De eerste weken van
de basisopleiding staan in het
Peter Kruip (27) is werk
zaam in horecagebied Gel
derland/Overijssel: "De op
leiding was compleet en
erg goed. Ik had zelf al erva
ring in de horeca. Ik ben er
mee opgegroeid. Toch is de
opleiding noodzakelijk
voordat je zelfstandig de
markt ingaat." Gaston
Goossens (29) opereert in
horecagebied Limburg:
"Gevarieerd, leerzaam en
zeer boeiend. Met enige er
varing in hotels en de op
leiding van Heineken ging
ik goed voorbereid aan het
werk. Maar het neemt niet
weg dat je er pas in het veld
achterkomt wat het vak
werkelijk inhoudt."
Welke persoonlijke kenmerken
spelen een rol bij de sollicitatie
gesprekken? Hij/zij heeft een
gezonde dosis flexibiliteit, vast
houdendheid en overredings
kracht. Verder is hij/zij in staat
om belangrijke informatie op te
pikken, zelfstandig plannen te
maken en te organiseren.
Nadat de kandidaat-vertegen
woordiger de pittige sollicita
tie-procedure succesvol heeft
doorlopen, krijgt hij/zij een in
tensieve opleiding. Het is de be
doeling dat de 'leerling-ver
tegenwoordiger' gedurende vier
maanden kennis maakt met al
le facetten van het vak. Als
horecavertegenwoordiger ben
je een belangrijk 'visitekaartje'
van het bedrijf en moet je van
veel zaken op de hoogte zijn.
Begin april is er weer een basis
opleiding voor dertien nieuwe
brouwerijvertegenwoordigers
gestart.
teken van kennisoverdracht.
De hoofden Horeca en Thuis-
verbruik en de met horeca ver
bonden staf- en steundiensten
geven presentaties over de or
ganisatie en de werkwijze van
hun afdeling. Daarnaast zit als
vast onderdeel de biercursus
A1 in het programma. Het is be
langrijk dat de vertegenwoordi
ger van alle disciplines van de
Heineken organisatie op de
hoogte is om goed te kunnen
functioneren. Het is de bedoe
ling dat ze met voldoende baga
ge de markt in gaan", vertelt
André Spierings, mentor van de
speciale brigade horeca. De
theoriedagen worden afgewis
seld met een praktijk-gericht
programma.
Praktijk
De cursisten gaan op een ge
geven moment hetgeen in de
cursus is geleerd, toepassen in
de praktijk, ook wel 'training on
the job' genoemd. Ze krijgen
onder meer een instructie bier
tappen, verkoop- en communi
catie-training, financiële trans
acties-training en presentatie
technieken. Ze gaan tijdens
hun stage bij een concerndran
kenhandel een dag op pad
met een vrachtwagenchauf
feur. "Het is voor de vertegen
woordigers goed om te weten
wat een chauffeur allemaal
hoort en ziet bij een bezoek aan
een klant. Deze informatie kan
zeer nuttig voor hen zijn. Het is
goed om dit al tijdens de oplei
ding duidelijk te maken", ver
telt Wiebe Buising van Centrale
Training en Vorming (CTV).
Ook wordt er meegelopen met
een monteur van de Horeca
Technische Dienst om eens te
zien wat voor problemen de
horeca-ondernemer met zijn
tap-installatie kan hebben. Ook
het plaatsen van een nieuwe
biertapinstallatie komt aan bod
bij de Heineken Technische
Dienst. Tussentijds volgt de
cursist een wijncursus bij Bols
Benelux en bezoekt hij enkele
dagen met zijn collega bij
Thuisverbruik een aantal rela
ties.
Er is dit keer een nieuw ele
ment toegevoegd aan de oplei
ding. De cursisten lopen gedu
rende twee weken stage bij een
van de horeca-exploitaties van
Boresca Holding BV. "Het is de
bedoeling dat de vertegenwoor
digers volledig meedraaien. Ze
gaan in de bediening, in de keu
ken of achter de bar en een aan
tal dagen bij de receptie staan.
Ook het management komt
aan bod. Met name voor dege
nen die geen of nauwelijks er
varing hebben in de horeca is
dit een zeer nuttig onderdeel
van de opleiding", vertelt André
Spierings. "Het is echt meewer
ken en niet alleen kijken. De
cursisten moeten uiteindelijk
een gelijkwaardige gespreks-
Hans Beukeboom (40) is
brouwerijvertegenwoordi
ger in Horecagebied Am
sterdam/Utrecht: "Het was
een zeer uitgebreide oplei
ding waarin alle aspecten
van de Heineken-organisa-
tie aan bod kwamen. Ik
ben achttien jaar lang amb
tenaar geweest bij de ge
meente Amsterdam. De
overgang naar de horeca
was dan erg groot. In het
begin was het even doorbij
ten, maar ik begin het werk
steeds meer in mijn vin
gers te krijgen."
partner van de horeca-onderne
mer worden. Om over de pro
blemen mee te kunnen praten
is een juist beeld van
een horeca-onderneming wel
nodig", vult Wiebe Buising aan.
Op de slotdag is er een examen
over de afzonderlijke onder
delen van de opleiding.