Ontkiemingsproces Geschiedenis De Hooiberg luut niet ontbreken in het rijtje van de grondstoffen die in het brouwproces gebruikt worden. Vroeger konden zo genaamde 'biersteden' alleen groeien als het plaatselijke water zuiver ge noeg was. Tegenwoordig passen de brouwerijen, zoals onder meer in Zoe- terwoude, het water via een waterbe handelingsinstallatie zodanig aan dat het precies de gewenste brouwkwali- teit heeft. Behalve het brouwwater zijn voor het brouwen van bier nog de volgende grondstoffen nodig: gerste- mout, (eventueel) ongemout, hop en niet te vergeten de hulpstof gist. Voor Heineken wordt sinds 1886 de zoge naamde 'Heineken A-gist' gebruikt. In dat jaartal lukte het doctor Elion, een Frans wetenschapper in dienst van Heineken, een gistcel van superieure kwaliteit te isoleren. En deze speciale Heineken A-gist wordt tot op de dag van vandaag nog steeds overal ter wereld gebruikt voor het brouwen van Heineken bier. Gerst wordt bij Heineken in de mou terij Albert in België omgezet in mout. Dit gebeurt op de volgende manier: de gerstekorrels worden geweekt. Hier door wordt in de korrels een begin ge maakt met het omzetten van zetmeel in suiker. Er groeit ook een kleine stek aan de ontkiemde korrel. Het ontkie mingsproces wordt afgebroken door de korrels te verhitten. Ongemout is de verzamelnaam voor maïs, rijst, tar we en suikers. Het zijn grondstoffen die geen vermoutingsproces hebben ondergaan. Als we bier alléén van water, graan en gist brouwen, krijgen we geen echte pils. Het mist nog iets. Daarom voegt de brouwer er hop aan toe, ook wel de Brouwerij De Hooiberg, zoals te zien op een muurschildering in restau rant Die Port van Cleve smaakmaker van bier genoemd. Van de hop wordt alleen de vrouwelijke plant gebruikt, de zogenaamde 'hop bel'. Deze levert men in hopextracten bij de brouwerij aan. De voornaamste landen die hop verbouwen zijn Au stralië, België, Duitsland, Engeland, Joegoslavië, Polen, Tsjecho-Slowakije en de Verenigde Staten. Bier is een drank die al heel lang be staat. Niemand weet echter exact hoe bier ontstaan is. Zeker is dat er al in het prille begin bier werd gedronken. De eerste bewijzen daarvoor stam men uit het jaar vierduizend vóór Christus. In steen gehouwen afbeel dingen tonen aan dat de Sumeriërs uit Mesopotamië bier brouwden en dat deze drank in hun samenleving een belangrijke rol speelde. Veel en veel la ter, in de tijd van de Romeinen, vond het bier steeds meer aftrek onder de mensen. Tijdens de Middeleeuwen nam bier ook in West-Europa een grote plaats in. Hier was het vooral de vrouw die bier brouwde. Toen de mensen meer naar de steden trokken, werd het 'thuis brouwen' vanwege een gebrek aan ruimte steeds moeilijker. Brou wen werd een ambacht en langzamer hand onstonden er brouwerijen. Het tijdperk van het grote bierverbmik ligt tussen 1300 en 1650. Dat is ook niet zo vreemd, omdat wijn schaars en erg duur was, gedistilleerd, koffie, thee en cacao toen nog niet zo bekend waren in Europa en het drinkwater ronduit slecht was. Dat laatste kwam na melijk rechtstreeks uit sloot, rivier of gracht. De geschiedenis van Heineken begint met het opkopen van brouwerij De Hooiberg door de toen 22-jarige za kenman G.A. Heineken in 1864. De heer Heineken, van origine geen brou wer, wist van brouwerij De Hooiberg een internationale onderneming te maken. Na de Tweede Wereldoorlog is de naam Heineken over de gehele wereld een bekende naam geworden en kan de consument in veel landen een Heineken of Amstel bestellen. Produkten die in zowel binnen- als buitenland het stempel A-merk mee krijgen. Omdat ze met de grootste zorg en kwaliteit worden gebrouwen.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1989 | | pagina 21