verkopen'1
Over de Verenigde Staten
Over z'n nieuwe 'job' en
leiderschap
Over z'n loopbaan
Over z'n golfspel
Over de Heineken
organisatie
Ik heb in de V.S., waar ik een aantal ja
ren gewoond heb, een fantastische tijd
gehad. De contacten met Van Munching
liepen voortreffelijk. Een prima organi
satie, die erg hard voor Heinekèn werkt,
de markt als geen ander kent en zich in
alles inzet om de positie van onze pro-
dukten te verstevigen.
Vanuit persoonlijk perspectief moet ik
zeggen dat de ervaringen die ik in New
York heb opgedaan, deel uitmaakten
van een rijk leerproces. De energie en de
toewijding van dé Amerikaan hebben
een grote indruk op mij gemaakt. De
Amerikanen proberen voortdurend zich
te verbeteren en nieuwe ideeën te ont
wikkelen en 'storten' zich helemaal op
een project. Ze verkopen een idee zo
goed mogelijk."
"In de allereerste plaats probeer ik er al
les aan te doen om de lokale export
markten goed te leren kennen. Om de
lokale sfeer te snuiven heb ik in de paar
maanden dat ik hier ben al een aantal
landen en werelddelen bezocht, zoals
bijvoorbeeld Zwitserland en het Verre
Oosten. Ik denk dat we heel dicht bij de
klant moeten gaan staan om zoveel mo
gelijk service te kunnen geven. Daar
waar we over eigen exportkantoren be
schikken worden de exportactiviteiten
vooral gedragen door de plaatselijke ma
nagers. Zij moeten hun markt kennen
als geen ander. Zij hebben niet alleen de
kennis maar ook de contacten om onze
positie verder uit te bouwen of te consoli
deren. Dat is al een veel moeilijkere op
gave vanachter ons bureau in Neder
land. Maar ook voor de exportmanagers
in Amsterdam geldt dat zij naast kennis
van de markt er ook voor moeten zorgen
dat zij de goede contacten met de klant
verder uitbouwen om zo onze marktpo
sitie te kunnen verbeteren.
Ik zie het als mijn taak het juiste beleids
matige raamwerk vast te stellen, dit over
te brengen op de afdeling, zodat we met
z'n allen in de juiste richting werken.
Daarnaast wil ik de afdeling motiveren
net dat beetje meer te doen. Klantge
richtheid is bij mij nummer één. Ons
produkt heeft een constante kwaliteit,
daaraan kunnen we eigenlijk niets ver
beteren. Aan marketing en distributie
wel. Dat betekent volgens mij dat wij als
concern meer moeten investeren op het
gebied van marketing en distributie."
"Ik houd van m'n werk, zet me er voor
honderd procent voor in, maar houd er
ook van om tijdens m'n werk eens flink
te lachen. Ik probeer zoveel mogelijk
van het leven te genieten."
"Ik ben echt niet goed in golf, m'n
handicap ligt boven de 20. Maar ik
troost me met de woorden van de
heer Heineken: Als je golf-handicap
minder dan 20 is, kunnen er twee
dingen aan de hand zijn: of je werkt
niet hard genoeg of je speelt vals.
Dus mijn golf kan alleen nog maar
slechter worden."
De heer Habbershaw (47 jaar) woont nu
in het hartje van Amsterdam; hij is ge
huwd en heeft drie kinderen. Hij houdt
fanatiek van rugby, was in z'n jonge ja
ren een goede speler voor talloze clubs in
Yorkshire, gaat als het even kan naar be
langrijke voetbalwedstrijden, houdt van
golf maar is er niet echt goed in. "Ik denk
dat ik maar cricket ga spelen, dat past
goed bij mijn leeftijd", zegt hij aan het
eind met typische Engelse zelfspot.
Hij is in 1974 bij Heineken begonnen als
European marketing manager. Van
1976 tot 1979 heeft hij als commercieel
directeur gewerkt bij Dreher in Italië.
Daarna naar Santa Lucia en Trinidad als
managing director van de brouwerijen
aldaar. Om vervolgens regional coordi
nating director Noord Amerika en van
het Caraïbisch gebied te worden. En nu
dan directeur Export. Hij is vol lof over
de manier waarop hij ingewerkt is door
zijn voorganger, de heer J. v.d. Zee.
"Fantastisch, zoals hij me alles, ook op
schrift, heeft uitgelegd. En dan te beden
ken dat ik mijn opvolger als regional
coordinating director Noord-Amerika
slechts de oren van het hoofd heb ge
praat!"
"We zijn een internationaal opererende
onderneming, maar met duidelijk wor
tels in Nederland. Dat geeft ons iets bij
zonders, dat wel. Toch denk ik dat, door
meer mensen van buiten en van andere
nationaliteiten in je management te ha
len en dan vooral in de internationale di
visie, je blik als onderneming verruimt.
Ook valt me op dat we erg ordelijk te
werk gaan, tot het bureaucratische toe.
Het is goed om niet doldriest alles aan te
pakken, maar als die terughoudendheid
leidt tot het niet durven nemen van risi
co's, dan zitten we fout. We zijn - geluk
kig - sterk op kwaliteit gericht, maar we
zullen ook qua dynamiek en creativiteit
even hoog moeten scoren."
5