HTB-functionaris krijgt onderscheiding MASTER BREWERS ASSOCIATION OF THE AMERICAS KENT AWARD TOE Op 15 november heeft ing. H. A. van den Berkmortel in Tampa (Verenigde Staten) een prijs in ontvangst mogen nemen voor een lezing die hij onlangs heeft gehouden. Het betreft de 'Presidential Award 1988' van de Master Brewers Association of the Americas. De heer Van den Berkmortel is de eerste Heineken-medewerker aan wie door de MB AA een prijs is toegekend. Het komt uiterst zelden voor dat een Europeaan op het congres van de MB AA een prijs ontvangt. De heer Van den Berkmortel wijst een van de illustraties aan waarmee hij zijn onderwerp 'Ontzouting door omgekeerde osmose' verduidelijkte tijdens zijn lezing in de Verenigde Staten Als hoofd van de sectie Water en Af valwater binnen Utilities Milieu van Heineken Technisch Beheer houdt de heer Van den Berkmortel regelmatig lezingen over het onderwerp waterbe handeling. Dat gebeurt bijvoorbeeld voor deelnemers aan een symposium van de European Brewery Convention, voor medewerkers in opleiding of voor de frisdrankenindustrie. Er is water en water Enige tijd geleden hield de heer Van den Berkmortel tijdens het jaarlijks congres van de MB AA een lezing over het thema 'ontzouting van (zee)water', zijn specia lisme. "In mijn lezing heb ik de toehoorders, over het algemeen geen waterbehande- lings-specialisten, uitgelegd welke stap pen je moet ondernemen om water te ontzouten. Aan de hand van voorbeel den van de twee waterbehandelingsin stallaties in Zoeterwoude en op de Baha ma's heb ik geprobeerd het effect duide lijk te maken dat zout heeft op waterbe handeling. Want het maakt uiteraard een groot verschil of je als brouwerij aan gewezen bent op bijvoorbeeld leiding water of zeewater." Omgekeerde osmose Het thema van Van den Berkmortels le zing was 'ontzouting door omgekeerde osmose'. "Osmotische druk is het druk verschil tussen een oplossing van zouten in water en zuiver water, wanneer beide oplossingen gescheiden zijn door een slecht doorlaatbaar membraan", licht de heer Van den Berkmortel toe. "Stel, je hebt twee vaten die van elkaar geschei den zijn door een semi-doorlaatbaar membraan. Als het ene vat gevuld is met gewoon water en het andere met zout water, dringt het zoete water door het membraan heen als gevolg van drukver schillen. Door een tegendruk uit te oefe nen, die groter is dan de osmotische druk, kun je het proces omgekeerd laten verlopen. Nu dringt het water uit het 'zout-water vat' door het membraan heen, terwijl het zout achterblijft. Dat zout moet je constant aftappen. Op die manier kun je produktwater verkrijgen, dat nog weer diverse behandelingen moet ondergaan voordat het de kwalifi catie brouwwater kan krijgen. In som mige gevallen, zoals op de Bahama's waar met zeewater wordt gewerkt, zijn er meer stappen nodig om het zoutge halte van het water, dat aanvankelijk 35.000 milligram per liter bedraagt, te beperken tot 77 milligram per liter. Hoe dat gebeurt en wat voor typen membra nen je daarvoor kunt gebruiken, heb ik met behulp van dia's uitgelegd", aldus de heer Van den Berkmortel. Voor de duidelijke wijze waarop het hoofd van de sectie Water en Afvalwater van HTB dit onderwerp tijdens het con gres van de Master Brewers Association of the Americas behandeld heeft, heeft MBAA hem de 'Presidential Award 1988' toegekend. 3

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1988 | | pagina 3