'De Al-cursus komt rechtstreeks ten
goede aan m'n werk'
Al BROUWERIJ CURSUS MET TWEEDE JAAR BEGONNEN
De reacties van de Heineken-medewerkers die de cursus
Algemene Brouwerijkennis (Al) hebben gevolgd zijn una
niem gunstig. Bijna iedereen is enthousiast teruggekomen
uit Den Bosch waar deze cursus, die een week duurt, wordt
gegeven. De cursisten, ook diegenen die niet werkzaam zijn
in de commerciële sfeer, vinden dat ze door deze Al-oplei
ding beter hun werk kunnen doen.
Deelnemers zwoegend en zwetend op de examendag, die twee maanden na afloop van de cursus wordt gehouden
In het afgelopen opleidingsjaar 1987-
88 is de Al-cursus voor het eerst op
zeer grote schaal opgezet. Meer dan 100
Heineken medewerkers uit vooral de
commerciële hoek namen er in deze pe
riode aan deel. De cursus heeft als doel
vooral de niet direct produktiegebonden
medewerkers inzicht te geven in het pro-
duktieproces. Dat de meeste cursusdeel
nemers daarnaast nog enthousiaster zijn
geworden over onze produkten en
vooral de zorg die er aan besteed wordt,
is alleen maar een pluspunt.
De heer C. Versluys van de afdeling
Centrale Training en Vorming coördi
neert de Al-cursussen. Hij vertelt dat er
begin november net een nieuwe serie is
gestart. "Naast een cursus voor commer
ciële medewerkers hebben we nu een
aparte Al-cursus voor bijvoorbeeld
technici. Aardig is dat ook medewerkers
van de brouwerij De Ridder dit keer deel
gaan nemen. Dit jaar zullen zelfs 140me
dewerkers eraan meedoen. Dat de Al
aanslaat blijkt ook wel uit het feit dat we
nu al volledig volgeboekt zijn. Naar aan
leiding van de reacties hebben we de op
leiding op enkele punten aangepast.
Vooral voor de vertegenwoordigers
heeft afstemming plaats gevonden met
de afdelingen Marketing en Thuisver-
bruik. Hoe klachten worden afgehan
deld is bijvoorbeeld een onderwerp waar
vertegenwoordigers alles van moeten
weten." Lachend vervolgt hij: "Het Al-
examen dat na afloop wordt afgenomen
is voor iedereen verplicht. Niemand,
ook niet de hoofden van horecagebie-
den, komt er onderuit. Het is trouwens
fantastisch hoe iedereen zich erop voor
bereidt: er heerst echt een examenkoorts
en in het examenlokaal is er een typisch
'schools sfeertje' aan het begin van het
examen. De negens en tienen zijn niet
van de lucht. Kerels van vijftig jaar die
bijvoorbeeld proberen te spieken om
toch vooral een goed cijfer te halen! Dat
geeft aan hoe serieus men het neemt.
Erg positief is ook de inzet van de mede
werkers in Den Bosch. Sommige 'docen
ten' zijn het komend jaar elke week een
dag bezig met de Al-cursus. De meesten
hebben het er graag voor over: men er
vaart het ook vooral als een gelegenheid
om collega's eens te vertellen wat men
zoal doet aan de kwaliteit van het pro-
dukt."
10