'De Al-cursus komt rechtstreeks ten goede aan m'n werk' Al BROUWERIJ CURSUS MET TWEEDE JAAR BEGONNEN De reacties van de Heineken-medewerkers die de cursus Algemene Brouwerijkennis (Al) hebben gevolgd zijn una niem gunstig. Bijna iedereen is enthousiast teruggekomen uit Den Bosch waar deze cursus, die een week duurt, wordt gegeven. De cursisten, ook diegenen die niet werkzaam zijn in de commerciële sfeer, vinden dat ze door deze Al-oplei ding beter hun werk kunnen doen. Deelnemers zwoegend en zwetend op de examendag, die twee maanden na afloop van de cursus wordt gehouden In het afgelopen opleidingsjaar 1987- 88 is de Al-cursus voor het eerst op zeer grote schaal opgezet. Meer dan 100 Heineken medewerkers uit vooral de commerciële hoek namen er in deze pe riode aan deel. De cursus heeft als doel vooral de niet direct produktiegebonden medewerkers inzicht te geven in het pro- duktieproces. Dat de meeste cursusdeel nemers daarnaast nog enthousiaster zijn geworden over onze produkten en vooral de zorg die er aan besteed wordt, is alleen maar een pluspunt. De heer C. Versluys van de afdeling Centrale Training en Vorming coördi neert de Al-cursussen. Hij vertelt dat er begin november net een nieuwe serie is gestart. "Naast een cursus voor commer ciële medewerkers hebben we nu een aparte Al-cursus voor bijvoorbeeld technici. Aardig is dat ook medewerkers van de brouwerij De Ridder dit keer deel gaan nemen. Dit jaar zullen zelfs 140me dewerkers eraan meedoen. Dat de Al aanslaat blijkt ook wel uit het feit dat we nu al volledig volgeboekt zijn. Naar aan leiding van de reacties hebben we de op leiding op enkele punten aangepast. Vooral voor de vertegenwoordigers heeft afstemming plaats gevonden met de afdelingen Marketing en Thuisver- bruik. Hoe klachten worden afgehan deld is bijvoorbeeld een onderwerp waar vertegenwoordigers alles van moeten weten." Lachend vervolgt hij: "Het Al- examen dat na afloop wordt afgenomen is voor iedereen verplicht. Niemand, ook niet de hoofden van horecagebie- den, komt er onderuit. Het is trouwens fantastisch hoe iedereen zich erop voor bereidt: er heerst echt een examenkoorts en in het examenlokaal is er een typisch 'schools sfeertje' aan het begin van het examen. De negens en tienen zijn niet van de lucht. Kerels van vijftig jaar die bijvoorbeeld proberen te spieken om toch vooral een goed cijfer te halen! Dat geeft aan hoe serieus men het neemt. Erg positief is ook de inzet van de mede werkers in Den Bosch. Sommige 'docen ten' zijn het komend jaar elke week een dag bezig met de Al-cursus. De meesten hebben het er graag voor over: men er vaart het ook vooral als een gelegenheid om collega's eens te vertellen wat men zoal doet aan de kwaliteit van het pro- dukt." 10

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1988 | | pagina 10