Vroeg dag
voor 'huisbakker' Tijssen
Zo'n vijfhonderd gebakjes en vier
honderd warme appelbroodjes
maakt hij wekelijks voor de jarigen en
hun collega's van het Zoeterwoudse be
drijf. Brood- en banketbakker Tijssen le
vert dan ook bijna dagelijks stapels ge
bakdozen bij de portier af. Een kijkje in
de keuken van de 'huisbakker'.
Brood- en banketbakkerij Tijssen is
sinds 1934 gevestigd aan de Hoge Rijn-
dij k in Zoeterwoude .John Tij ssen verte
genwoordigt de derde generatie in de
bakkerij en heeft sinds zeven jaar de
kantoorkantine van Heineken als
"klant".
De bedrijfskantine heeft een andere
broodleverancier. Met de groei van het
aantal medewerkers steeg ook het aantal
broden en bolletjes. De kantoormede
werkers eten met elkaar iedere week ze
ker 3600 bolletjes en 235 hele broden van
bakker Tijssen.
Maar de groei is er volgens bakker Tijs
sen wel een beetje uit. "De mensen eten
wat vaker een snack."
Het aantal moorkoppen, slagroompun-
ten en tompoezen dat wordt besteld, wil
per dag nogal eens sterk verschillen.
"Dat valt niet te peilen", aldus de heer
Tijssen. "De ene dag moet ik bijbakken
en de andere dag blijft het stil. De men
sen bestellen bijna altijd op het laatste
moment. Bestellingen vóór 09.15 uur
kan ik meestal nog vóór 10.00 uur afleve
ren.
Speciale verzoeken
De vier medewerkers van bakker Tijs
sen beginnen 's nachts om 2.00 uur met
het bakken van het brood. Om 05.30uur
wordt begonnen met het banket. In de
bakkerij staat moderne apparatuur om
aan de toegenomen vraag te kunnen vol
doen. "In vergelijking met vroeger moe
ten wij nu veel sneller grotere aantallen
kunnen maken." Het leukste werk vindt
bakker J. Tijssen de speciale verzoeken.
"Zo hebben wij enkele jaren terug bij de
ingebruikname van een nieuwe produk-
tielijn bij Heineken een taart gebakken
van een meter in het vierkant. Met de
bouwtekening ernaast hebben we een
soort maquette van gebak gemaakt."
De marsepeinen Amstel-kroonkurk is
ook een mooi voorbeeld. "Hij bestond
onder meer uit 'crème suisse' met
vruchtjes en was met marsepein overgo
ten", vertelt de heer Tijssen. Vanzelf
sprekend probeert hij wel eens een
nieuw type gebak uit, maar dat blijkt
vaak een kort leven beschoren. "De
mensen hebben toch liever de aloude ge
bakjes als tompoezen en vruchteschel
pen. De specialiteit van het huis, een
warm appelbroodje, is al jarenlang een
topper."
Een kroonkurk gemaakt van marsepein
13