"Ik heb de klus afgemaakt"
A. Wijnands, chef proefbrouwerij neemt na 31 jaar afscheid:
"Ik word in mei 61 jaar. Op
dat moment had ik al een
half jaar met de VUT kun
nen zijn. Ik ben echter geen
man die van half afgemaakt
werk houdt. Nu de hele uit
breiding van de proefbrou
werij achter de rug is en zij
als het ware in een moder
ner jasje is gestoken, kan ik
met een gerust hart weg
gaan Ik heb voor mezelf de
klus afgemaakt."
Ton Wijnands gaat, na drie
jaar als chef van de proef
brouwerij gewerkt te heb
ben, eens heerlijk van zijn
vrije tijd genieten. Maar
voor die tijd een laatste in
terview met hem in Vers van
't Vat.
aanpassen van processen en het ontwik
kelen van nieuwe produkten. Het leuke
van dit werk is dat je met zoveel verschil
lende activiteiten bezig bent. In de proef-
mouterij wordt onder meer onderzoek
gedaan naar het vermouten van sorg
hum, bedoeld voor de bierbereiding in
tropische gebieden. Maar we zijn ook
bezig met het ontwikkelen van low- en
non-alcoholbieren. We doen dan ook
veel meer dan alleen maar het maken
van brouwsels. In de proefbrouwerij
krijgen we bijvoorbeeld ook wel eens
buitenlandse trainees op bezoek, die een
tijdje met ons mee draaien."
"Wat ik altijd erg leuk vond aan mijn
baan was het werken met een kleine
ploeg. In een klein team kun je iedereen
op een persoonlijke wijze benaderen en
leer je elkaar goed kennen. Het werkt
prettig en het functioneert uitstekend. Je
raakt op elkaar ingespeeld. Op zo'n ma
nier ontstaat er een vertrouwensrelatie
tussen de leiding en de medewerkers.
Dat bleek ook wel uit het cadeau dat ik
tijdens mijn afscheid op 12 februari ge
kregen heb. Ik kreeg van het team een
lantaarntje van de 'versnijdbok'. Vroe
ger gebruikte men bij het bierbrouwen
De loopbaan van de heer Wijnands
bij Heineken begon op 1 augustus
1956 in Rotterdam. Daar werkte hij als
projectleider mee aan het neerzetten van
het eerste gedeelte van de nieuwe brou
werij in Den Bosch. In 1958 werd hij
overgeplaatst naar de plek waar hij al die
jaren had gewoond: Amsterdam. Ton
Wijnands: "Daar heb ik ook een aantal
jaren als projectleider gewerkt. Ik heb
het plaatsen van nieuwe koelinstallaties
in de lagerkelders meegemaakt, en de
uitbreiding van het brouwhuis van zes
naar acht ketels. Inclusief de totaal ge
automatiseerde malerij. Vervolgens was
ik tot 1 december 1968 chef onderhouds
dienst. Dat ging er toen heel anders aan
toe dan nu. Tegenwoordig heeft elke af
deling zijn eigen wachtchef, die alles in
de gaten moet houden. Wij werkten
toen met een voorman, maar die had
minder verantwoordelijkheden dan de
wachtchef nu. Als er 's nachts een ernsti
ge storing was, moest je er wel zelf naar
toe. Ik werd dan 's nachts uit mijn bed
gebeld. Je kunt wel zeggen dat ik in die
tijd de brouwerij goed heb leren ken
nen."
Niettemin had Ton Wijnands in die pe
riode ook tijd voor zijn grote hobby:
honkballen. Een van oorsprong Ameri
kaanse sport, waarin hij al op zijn acht
tiende de hoofdklasse bereikte. Een arti
kel in het septembernummer van Vers
van 't Vat uit 1966 getuigt daarvan.
"Honkbal heb ik tot mijn veertigste ge
speeld", zegt de nog jeugdig uitziende
heer Wijnands. "Ja, wat sprak mij erin
aanHet flitsende van het spel gaf mij ge
woon een enorme 'kick'. Hoewel, dat
laatste is misschien een beetje een te mo
dern woord voor mij. En tot mijn 56ste
heb ik nog aan softbal gedaanzij het dan
dat ik toen bij een wat rustige ploeg bij
mij in de Zaanstreek speelde. Sporten
houdt mij gewoon fit. Ik vind het heer
lijk ontspannend. Nu doe ik vooral aan
tennis. Maar ik fiets en trim ook nog
veel. En ik ben van plan om het, zolang
mijn ledematen nog willen, te blijven
doen."
Klein team
In 1985 werd de heer Wijnands chef
proefbrouwerij in Zoeterwoude. "Ik
had een bedrijf, anderen zaten op kan
toor. Zo zou je het verschil tussen mij en
de andere HTB-mensen kunnen aange
ven", aldus Wijnands. "Het doel van de
proefbrouwerij is het ontwikkelen en
kleinere tanks, die via een versnijdbok
gezamenlijk uitkwamen op een lange
pijp. Dat noemden ze het versnijdenhet
vermengen van het bier. Op die manier
kun je bier maken van een constante
kwaliteit."
Intussen heeft de proefbrouwerij een
nieuwe chef gekregen: de heer HOtter.
De heer Wijnands: "Die overdracht is
soepel verlopen. Ik heb er ook geen spijt
van dat ik niet langer chef van de proef
brouwerij zal zijn. Toen ik van Amster
dam naar Zoeterwoude werd overge
plaatst, heb ik ook nooit tegen anderen
gezegd: 'Aan de Van der Helststraat de
den we het zus of zo. Ik kijk nooit terug.
Op het moment dat ik ergens mee bezig
ben, zet ik me daar ook honderd procent
voor in. Maar ik kan er ook makkelijk af
stand van nemen. Ik ga nu aan mijn an
dere hobby beginnen: lekker toeren met
de caravan door Frankrijk. Heerlijk in
het voorjaar twee maanden erop uit. En
zo zijn er nog wel enkele andere dingen.
Dat betekent overigens niet dat ik nu een
heel rustig leventje ga leiden: Als de
helft uitkomt van wat ik van plan ben.
heb ik het nog druk."
23