Werkzaamheden proefbrouwerij
bijna afgerond
deze tanks behoort hiermee tot het ver
leden.
Met een zogenoemde 'Advisor' wordt
het proces bestuurd. Ook wordt de tem
peratuur geregeld, terwijl men op het
beeldscherm van de Advisor nog andere
informatie kan verkrijgen, bijvoorbeeld
over de vergistingstrends en het reini
gingscircuit.
Op de foto's ziet u een aantal van de
nieuwe installaties, waarmee de proef
brouwerij in staat is, met meer mogelijk
heden dan vroeger, onderzoek uit te
voeren op het gebied van grondstoffen,
processen en produktontwikkeling. Dit
onderzoek is mede gericht op de speci
fieke omstandigheden van brouwerijen,
verspreid over de wereld, waarin Heine-
ken belang heeft.
Mouterij
De capaciteit van de proefmouterij is nu
verdubbeld. Op de plaats waar vroeger
een magazijn was, zijn nu een tweede
trommelmouterij van 60 kg en een blok
van zes kleine trommelmouterijen van
elk 3,5 kg geplaatst. De randapparatuur
is geautomatiseerd.
Gist- en lagerkelder
Een nieuwe, moderne gist- en lagerkel
der is gebouwd op de eerste verdieping
van de proefbrouwerijHier zijn de open
gistkuipen vervangen door roestvrijsta
len verticale conustanks van 14 en 28 hl.
De tanks kunnen zowel voor vergisten
en lageren als voor de opslag van helder
bier worden gebruikt. Een ander nieuw
Marcel van der Noordt is bezig met
het bekijken van het overzicht van de
gist-lagertanks op het beeldscherm
van de Advisor.
De nieuwe gist- en lagerkelder met de moderne gisttanks. Een deel van de oude appara
tuur is opgeslagen bij de afdeling museumgoederenbeheer in Amsterdam.
ZOETERWOUDE - Zo'n anderhalf
jaar geleden schreven we in Vers van 't
Vat over de proefbrouwerij in Zoeter-
woude. Het betrof toen vooral de ver
nieuwing van de brouwinstallatie in het 1
hl-brouwhuis. Maar er stonden nog an
dere ingrijpende verbouwingen op het
programma. Zoals een capaciteitsver
groting van de mouterij en uitbreiding en
modernisering van de gist- en lagerkel
der. Deze zijn inmiddels gerealiseerd.
Vergeleken met twee jaar geleden is er
veel veranderd in de proefbrouwerij.
Veel apparatuur, vaak nog afkomstig
van de proefbrouwerij uit Rotterdam en
van de proefbrouwerij van Amstel, is
vervangen. Nieuwe installaties en mo
dernere, geautomatiseerde systemen de
den hun intrede. Tevens is daardoor op
een aantal plaatsen de capaciteit uitge
breid.
aspect is dat in de huidige situatie elke
tank afzonderlijk wordt gekoeld. Voor
heen kende men ruimtekoeling, waarbij
de hele kelder op een lage temperatuur
werd gehouden.
Verder werd een zogenoemde C.I.P.
(Cleaning In Place) installatie in gebruik
genoemen. Daarmee worden de tanks in
een gesloten systeem gereinigd en gedes
infecteerd. Het met de hand reinigen van
De heer A.Wijnands (links) en de heer
H. Otten nieuwe chef proefbrouwerij)
bekijken het mout dat net uit de 3,5 kg
trommelmouterij gekomen is.
16