Automatisering verbetert werk in
helderbierkelder Den Bosch
Revisies lopen als
een trein...
S HHimHiiiH
MM IHMHHfH
E iiiiiiHiiiiiiii
a immiimm I
Onder belangstelling van de
zijde van HeinekenTech
nisch Beheer, de afdelingen
brouwen en verpakken en
leveranciers verrichtte ir. C.
Scheltema op 4 oktober offi
cieel de opening van de hel
derbierkelder in Den Bosch.
De opening vond plaats
omdat de helderbierkelder
met 10 tanks was uitgebreid
tot een totaal van 44. Er was
echter niet alleen sprake van
uitbreiding van de capaciteit
met circa negenduizend hec
toliter, maar ook van auto
matisering. Zo gebeurt het
vullen, leegmaken en reini
gen van de nieuwe tanks niet
meer handmatig maar auto
matisch. De vele aan- en
afvoerslangen hebben in het
nieuwe systeem plaats
gemaakt voor een matrix:
een automatisch verbin
dingsstuk waardoor zonder
slangen kan worden
gewerkt. Het tiental tanks
wordt bediend met behulp
van een beeldscherm.
Daarop zijn schema's
oproepbaar, die het gehele
proces zichtbaar maken.
Slechts een beperkte cursus
was nodig om de zoge
naamde 'advisor' te kunnen
bedienen. Voor de bedie
ningsmedewerkers betekent
het nieuwe systeem een ver
eenvoudiging van de werk
zaamheden. De arbeidsom
standigheden zij n bovendien
verbeterd doordat een sys
teem voor klimaatbeheer
sing in de nieuwe ruimte is
ingebouwdDat houdt in dat
de temperatuur zo'n tien gra
den hoger is dan voorheen,
toen 'keldertemperatuur'
werd gehanteerd. De 34 'ou
de' helderbiertanks zullen in
een periode van ongeveer
vijf jaar eveneens worden
geautomatiseerd.
Op rolletjes verloopt in Zoeterwoude de aanvoer van onder
delen, die benodigd zijn voor de revisie van colonne 5 (de
exportcolonne). Iedere 'wagon' herbergt de onderdelen vaneen
bepaalde machine zodat het geheel zeer overzichtelijk is. Op
dezelfde wijze worden oude onderdelen in omgekeerde richting
afgevoerd naar het centraal magazijn. In totaal is een dertigtal
van dergelijke containers op wieltjes beschikbaar voor de revisie
periodes.