Nieuwe jeugd voor Els la Vera
met Limburgse Koffie
Het fameuze restaurant 'La Diligence' in
Beek, Limburg, was het waardige decor
voor de introductie van een pur-sang Lim
burgs produkt dat het bitter Els la Vera
een nieuwe jeugd moet geven: Limburgse
Koffie.
Proosten op de pri
meur: Hennekens
directeur P.A.M.
Janssen (2e van
rechts) geeft het
goede voorbeeld.
Mr. M. Tripels (lid
Tweede Kamer der
Staten Generaal en
voorzitter van de
Vaste Kamercom
missie voor
Justitie), Beek's
burgemeester
mr.A.G.J. van
Goethem en ir.
P. Niessen (direc
teur Limburgs
Ontwikkelings
fonds) -van links
naar rechts- kijken
benieuwd hoe het
smaakt
In aanwezigheid van de
Nederlandse culinaire
pers waaronder Wina
Born en wijnschrijver Pieter
Taselaar, werd als klapstuk
van een uitgelezen diner
door de burgemeester van
Beek, mr. A.G.J. van Goe
them de Limburgse Koffie
geïntroduceerd. De genodig
den, representanten van het
Limburgse bedrijfsleven en
overheidsinstanties, maak
ten kennis met een opmerke
lijke variant van de zo
bekende Irish Coffee. Direc
teur van de distilleerderij
Jac. Hennekens B.V., de
heer P.A.M. Janssen: "Het
is veel lekkerder dan Irish
Coffee. Els is een volstrekt
uniek produkt dat door zijn
rijke kruidenmelange in de
koffie erg goed tot zijn recht
komt. Het geeft een volle,
ronde en zeer aromatische
smaak die vooral ook door
de dames wordt gewaar
deerd. Irish Coffee wordt
scherper en 'alcoholischer'
gevonden. Wij denken hier
mee een uitstekend produkt
in handen te hebben dat het
in de Limburgse horeca-
markt goed zal doen. En
naar wij hopen zal het
daarna ook buiten de Lim
burgse grenzen worden
gewaardeerd. Ons eerste
doel is echter het bewerken
van Limburg", aldus de
enthousiaste heer Janssen.
Meer dan 160 jaar
De distilleerderij Jac. Hen
nekens in Beek werd in 1980
door Heineken overgeno
men. Sinds die tijd is het
kleine bedrijf een zelfstan
dige operatie in het Heine
ken geheel toebedeeld. Els
la Vera is het belangrijkste
produkt van het bedrijf dat
inmiddels 164 jaar oud is.
Het is momenteel de enige
Limburgse distilleerderij en
het is ook het enige bedrijf
dat het unieke Els la Vera
produceert. Het geheim van
Els ligt op de kruidenzolder
van het bedrijf waar nie
mand komen mag. Ook voor
de verzamelde (Holland-
sejpers wilde de heer Jans
sen het geheim van Els niet
prijsgeven. Ruiken en proe
ven moet leiden naar het ont
dekken van de kruiden die in
Els worden verwerkt. Een
lyrische geschiedschrijver
beschrijft Els als: "Een kind
van Oud-Limburgs geslacht,
dat reeds vier generaties, na
zijn geboorte in 1821, heeft
overleefd en zich telkens
weer aandient als een blijde,
levenslustige verschijning,
op zeer veel plaatsen en bij
zeer veel gelegenheden. Zij
heeft anderhalve eeuw de
storm der tijden getrotseerd,
onderhevig aan de wisselen -
de modegrillen,die inde loop
der jaren de smaakverande-
ringen en drinkgewoonten
hebben gekenmerkt."
Burgemeester Van Goethem
noemde bij de introductie de
Limburgse Koffie 'een
bloedzuiver' Limburgs pro
dukt en hij riep zijn gehoor
op tot het uitdragen en pro
moten van deze specialiteit
met Els la Vera.
6