WUNREIS OOGST VEEL WAARI
Grote vaten waarin de druiveschillen en steeltjes vergisten waarna er zgn. eau-de-vie van wordt gemaakt.
Zelfs fervente laat-beginners
stonden op woensdag 24 okto
ber 's ochtends in alle vroegte
bij het kantoorgebouw van onze Zoe-
terwoudse vestiging. Bepakt en bezakt
en behangen met foto- en filmappara
tuur waren zij gereed voor een wijn-
reis. Het plan voor deze wijnreis was
ontstaan bij enkele deelnemers aan de
wijncursus die onlangs door de perso
neelsvereniging van Zoeterwoude was
georganiseerd. Tot verrassing van
velen had het bestuur van de perso
neelsvereniging dit plan serieus opge
vat en uitgewerkt. Het resultaat hier
van was dat op 24 oktober 53 wijnlief
hebbers, 'een bus vol', richting Frank
rijk kon gaan. Net nadat men zich had
geïnstalleerd in de comfortabele dub
beldekker, constateerde de chauffeur
een mankement aan de toeringcar. Dit
onvoorziene, anderhalf uur durende
oponthoud, bleek later het enige roet
te zijn dat in het perfect georgani
seerde eten van de reis werd gestrooid.
Ook de volgende dag moest men in
Beaune vroeg uit de veren, want er
wachtte een uitgebreid programma.
Het grootste deel speelde zich af in en
rond het huis Bouchard Père et Fils. Na
een rondleiding door de moderne bot
telarij, volgde een bezoek aan de
indrukwekkende kelders van dit ruim
250 jaar oude wijnhuis. Er ligt gemid
deld een voorraad van 20.000 vaten
met een inhoud van 225 liter. Ook in
(circa een miljoen) flessen ligt de Bour
gogne wijn er te rusten in de donkere,
koele kelders, bedekt door stof en
schimmel ("Le Champignon"). In het
diepste deel van de kelders konden de
zeldzame Grand Crus worden beke
ken, die nog dateren uit de tijd voordat
de druifluis in de tweede helft van de
vorige eeuw haar verwoestende werk
deed. Tijdens een uitgebreide proeve-
De bottelarij van het wijnhuis Bouchard Père et Fils.
Wijnoogst in het Elzasser dorpje Rique-
wihr.
rij hierna kreeg het gezelschap enkele
zeer goede wijnen van Bouchard Père
et Fils voorgezet. Uiteraard ontbrak
daarbij het deskundig commentaar
van de heer Zellenrath niet. Na een
bezoek aan een wijnmuseum, vertrok
de bus naar de Elzas. Onderweg pas
seerde men de beroemde wijngaarden
van de Cöte d'Or. De volgende dag
stond zowel in het teken van wijn als
bier. Wijn was er te zien bij het huis
Louis Sipp dat in Ribeauville zo'n der
tig hectaren wijngaard bezit op de best
gelegen hellingen en beplant zijn met
edele druiverassen. Vooral interessant
was het dat de oogst in volle gang was,
zodat het plukken en de diverse vinifi-
catie-procedures, waarover in de cur
sus was geleerd, in de praktijk konden
worden aanschouwd. Ook hier kreeg
eenieder enkele Elzasser wijnen te
proeven, alvorens mevrouw Sipp onze
deelnemers uitgeleide deed. Het vol
gende programmapunt had alles met
bier te maken: een bezoek aan Heine-
ken France in Strasbourg. Een rondlei
ding door de brouwerij toonde duide
lijk het verschil aan tussen het oude en
het zeer moderne nieuwbouwgedeel-
te, dat onder verantwoordelijkheid
van Heineken Technisch Beheer tot
stand is gekomen.
23