Goede wijn behoeft geen fles
Nieuwe kroonkurken
sieren het dak.
10 LITER WIJNVAT
-- k!e£ Vttt-tL t it'üi
la i;
iórriinrr
-• r.i ^r-, r.-..v.-
- k,v.r:;'-
pee: T 5 iii n-
0p*.'.vl-.-ofïlb.r1 i
ytaii. f;ï-b v.u wi:
~n TcSdéj^^iCï*^}
_t.-u-.Vpo lv>tw Jiêc bv-i.
traKi Yo- rel f
V:il>V^'h^f^ïScrlhi:"?-fTi W lias«
E IrV&PllAi AVÜ-U'nM -
- vVl-iiv.-oidt'.-..' 'Y rm\
l'LuijSgcb-.rl-'rtjn Mm""" 'w'1
W*" j{'; I-JHU ri:'- uunL
;..dztïüii-.i ibbjr 1 r r
fepS^rjij' y-tk\ - m pij. a"
Vr beklop p K.'i'i! '-V-.
$fNr-••
^'ii- rs i t-vitci
I|f:£;ivói'ijd;;. r;
|Y|pSi^ :ië
Eeuwenlang is het verhan
delbaar maken van wijn in
geschikte hoeveelheden een
bron van veel zorgen
geweest. Aardewerk in de
vorm van pottenkruiken en
amforen was een van de
eerste oplossingen die men
vond om wijn naar de
gebruiker te brengen. Later
kwam glas, en daarmee de
fles, in zwang.
Glas is niet het enige verpak
kingsmateriaal dat geschikt
is voor het bewaren van
wijn. Als wijnen, na op fust
behandeld en geklaard te
zijn, gereed zijn voor con
sumptie, hoeven ze dus niet
speciaal op fles te worden
verhandeld. Bovendien
brengt het afvullen op fles
hoge kosten met zich mee.
De kosten van fles, kurk,
etiket en capsule plus
bottelloon belopen meer
dan een halve gulden per
eenheid. Voorts is glas zwaar
en is een pallet met flessen
gevulde dozen volumineus.
Voor de distributie en
presentatie van wijnen voor
dagelijks gebruik heeft de
techniek daarom nu nieuwe
vormen ontwikkeld. In
sommige gevallen wordt
bijvoorbeeld gewerkt met
afsluiting met stikstofgas.
Anderen werken met
steriele botteling op herme
tisch gesloten zakken. Beide
methoden hebben als doel
de wijn te vrijwaren voor
invloed van zuurstof. Dit is
noodzakelijk omdat voor
wijn schadelijke bacteriën
alleen kunnen leven en zich
vermenigvuldigen kunnen
in zuurstofbevattende
ruimten. De methode
waarvoor Reuchlin heeft
gekozen, is het zogenaamde
bag-in-box systeem. Dit
bestaat uit een kartonnen
doos met een plastic zak er
in, die naarmate er meer
wijn uit wordt getapt,
vacuüm trekt. Hierdoor
blijft de wijn houdbaar.
Daarnaast ontwikkelde
Reuchlin speciaal voor de
horeca een fraaie presentatie
in de vorm van sfeervolle
bruine wijnvaatjes, waar
deze bag-in-box inpast. De
inhoud is 10 liter, gelijk aan
14 flessen. Drie vaatjes op
een legger worden een
'triple-bar' genoemd; één
vat wordt aangeduid als
'single-bar'. Deze laatste zal
worden geïntroduceerd
tijdens de Horecava.
Behalve de hierboven
beschreven methode,
waarbij de verpakking in het
vat zelf verborgen blijft,
bestaat er een systeem voor
grootverbruikers. Dit past
uitstekend in het automa
tisch buffet. De voorraad
blijft in dat geval in de
daarvoor bestemde ruimte.
De wijn wordt automatisch
naar het tappunt gepompt
en is daar op serveertempe-
ratuur direct beschikbaar.
Zo heeft moderne techniek
z'n intrede gedaan in een
romantische, bij wijn en
gezelligheid passende,
Uitgebreide reclamecam
pagnes met onder andere
T. V.-spots en proeverijen in
winkels zorgen ervoor dat
het uitbreiden van het
Vrumona assortiment met
de merken Rivella en E-10
niet onopgemerkt voorbij
gaat. Tevens zijn enige
weken geleden op het dak
van het kantoorgebouw van
gedaante. De verwachting is
dan ook dat de ontwikkeling
van 'tap-wijnen' in de horeca
een grote vlucht zal gaan
nemen.
Vrumona te Bunnik een
Rivella en E-10 "kroonkurk'
geplaatst bij de beeldmerken
die reeds het dak sierden.
Daar de acht kroonkurken
elk een diameter hebben
van circa twee meter en in de
avonduren verlicht zijn,
kunnen ze nauwelij ks aan de
aandacht van passanten
ontsnappen.
15