De afgelopen twaalf maanden is de
Amsterdamse schilder Bessel Kok (57)
een intensief toeschouwer geweest van
het reilen en zeilen op onze brouwerij in
Amsterdam. Praktisch elke dag, stipt van
9 tot 5was hij achter zij n ezel te vinden in
de Van der Helststraat. Hij kent de men
sen, de geluiden en de geuren van alle
afdelingen. Wat het resultaat is van die
kennis van de brouwerij kunt u zien op
deze pagina's.
Van oorsprong is Bessel
Kok portretschilder. In
de pastels die hij maakt
is dat ook terug te vinden.
De procesruimten en de
apparatuur zijn belangrijk
in zijn werk, maar vooral als
decor voor de menselijke
activiteit. Bessel Kok ziet
zichzelf graag als een 'jour
nalist in beelden'. Hij houdt
ervan de mens in zijn
omgeving op documentaire
wijze vast te leggen. Daar
voor heeft hij een eigen stijl
ontwikkeld, die wat de
techniek betreft impressio
nistisch is. In zijn aanpak
van de onderwerpen is hij
echtereen expressionist. Hij
probeert zo de toeschouwer
in zijn visie te betrekken.
Collages
De heer Kok werkt ook met
collages. Als de onderwer
pen. zoals bij ons de brouw
ketels, lagerkelders, bottel-
lijnen, kranen en slangen,
hem vertrouwd zijn gewor
den. verwerkt hij ze in
collages. Eigenlijk is dat zijn
tweede verwerkingstrap
voor de materie waar hij
zich in verdiept.
Belangstelling voor de mens
Kok
In de loop van de maanden
heeft Bessel Kok natuurlijk
met veel brouwerij mede
werkers gesproken. Ze
kwamen uit nieuwsgierig
heid eens kijken en gaven
commentaar. Wat hen naast
het werk op de ezel vooral
boeide, was de man zelf, die
ervóór zat. Ze vroegen naar
zij n levennaar wat hij dacht
van zijn eigen werk en dat
van de mensen die hij nu
dagelijks bezig zag. Een
steeds terugkerende vraag
was ook waarom hij dit werk
deed. Daarop is het ant
woord niet eenvoudig.
Bessel Kok houdt van zijn
AMSTERDA
GEZIEN DO
werk, maar om dat goed te
doen, moet je ook van je
onderwerp houden. Schilde
ren - en zeker zoals hij zijn
pastels maakt - is heel
intensief bezig zijn met het
onderwerp, je inleven, er
deel van uitmaken. De
werksfeer van mensen en de
aandacht waarmee ze met
hun materiaal en machines
omgaan is hem steeds meer
gaan boeien. Vandaar dat
hij dat nu tot zijn specialiteit
heeft ontwikkeld. Binnen
de brouwerij in Amsterdam