Niewde
tKjxeK
Per 1 januari is er een aantal nieuwe
wijnen in het drankenassortiment voor
het personeel opgenomenOm u enigs
zins een indruk te geven wat dit voor
wijnen zijn, omschreef de G.W.N. de
wijnen als volgt:
1. Chateau Bonnières 1981 Rouge
AC. Bergerac, Misedu Chateau
De wijngaarden liggen rond dit goed
onderhouden, in de 18e eeuw gebouw
de, kasteel te koesteren in de zonne
warmte. Jaloers kijkt men naar de
afbakening op enkele tientallen
meters, alwaar de afgrenzing voor de
appellation Bordeaux ligt. Dat magi
sche woord 'Bordeaux' zou de wijn
Chateau Bonnières opeens enkele
franken in prijs doen stijgen. Hier in de
Cötes de Fonguerolles maakt men
mooie, volle, rijkgeurende wijnen uit
Merlot- en Cabernet-druiven. Bestaan
er proevers die het verschil tussen deze
wijn en die van even verderop met de
titel 'Bordeaux' kunnen vaststellen?
De lagere prijs is in ieder geval aan
geen enkele twijfel onderhevig.
2. Gatao Vinho Verde
Soc. Dos Vinhos Borges Irmao
S.a.r.l.
Wij mogen gerust zeggen dat Gatao
Vinho Verde van traditionele afkomst
is. De wijnbouwmethode laat deze
wingerdplant nog in zijn meest primi
tieve vrijheid woekeren in alles waar
maar vasthaken mogelijk is. Soms
klimmend, tien meters hoog, in popu
lieren, frank en vrij, de trossen
beschermd tegen overmatige zonne
warmte door dit gebladerte. Een
Gatao is daarom laag in alcohol (9%),
geen (rest-)zoet. Fris en toch mild, een
beetje prikkelend, precies wat je nodig
hebt als je zo maar wat wilt drinken en
het wijn mag zijn die niet zo snel te veel
verzadigt.
3. Rioja Blanco-Montecillo 1982
De vraag naar witte wijn neemt hand
over hand toe. Gevolg is dat er een
tekort aan witte kwaliteitswijnen ont
stond. Witte Rioja neemt een waardige
plaats als zodanig in. Maar dan moeten
we voor ons smaaktype wel denken aan
een witte Rioja in de moderne vinifica-
tiemethode. De Spanjaarden hebben
de witte Rioja-wijnen, volgens traditie,
veel te lang op eikenhout bewaard. Dat
maakte die wijnen scherp, log en onna
tuurlijk. Montecillo Blanco komt hele
maal niet op hout met als resultaat
voortreffelijke wijnen die zich met de
beste kunnen meten, veel finesse,
voorname geur en smaak. Edele wij
nen voor ongekend lage prijs.
4. Chateau Bonnières 1982
Een mat-gele wijn, die ook in geur her
innering oproept aan de zoete Berge
rac van vroeger. In de moderne vinifi-
catie maakt dit een fruitige volle wijn,
voor een witte wijn erg krachtig, die
tegelijkertijd fris en droog is. Heel
apart.
6. Bourgogne Blanc-'La Vignée'
Evenals de rode Bourgogne onder de
merknaam La Vignée, hebben we hier
te doen met een klassiek voorbeeld van
een witte Bourgogne. Gewonnen uit
de Chardonnay-druif en op fles
gebracht door Bouchard Père Fils, is
dit de typische fruitige- mild droge wijn
die onder de beste witte wijnen ter
wereld wordt geteld.
7. Bourgogne Rouge 'La Vignée'
Appellation Bourgogne Controlée
Bouchard Père Fils
Een rode Bourgogne volledig gewon
nen uit geurige Pinot-druiven. Met een
traditie van meer dan 250 jaar staat
Bouchard Père Fils garant voor een
edele kwaliteit. Geurige, typische
Bourgogne.
Wat de serveertemperatuur betreft,
adviseert de G.W.N. u de twee rode
wijnen (Chateau Bonnières en La Vig
née) op kamertemperatuur te serve
ren, terwijl de smaak van de witte wij
nen het meest tot zijn recht komt bij
een temperatuur van 11 graden Cel
sius.
31