5MULTIP
Zuurkool met kaas
ZEVEN VERSCHILLEN
Deze twee tekeningen lijken erg veel op elkaar.
Toch zijn er zeven verschillen. Kun jij ze allemaal
vinden?
Door het hele land heen worden
regelmatig kelderbierinstallaties
geplaatst bij onze horeca-afnemers.
Onlangs was dit ook het geval bij
Van de Pol in Nunspeet. Hoe dit op
sneldichter J. van de Wetering
overkwam, kunt u lezen in het
volgende gedicht, dat ook in
"Nunspeet Vooruit" is geplaatst.
Voorheen en Thans
Uit de tijd van de Romeinen
stamt alreeds het gerstenat
toen in struikgewas verscholen,
de brouwer in een boomstam zat.
Ergens is er niets hier blijvend;
het verandert keer op keer;
je ziet zelfs in Scheveningen
bijna geen Romeinen meer.
Zit er soms nog een verdwaalde
en z'n lever slaat op hol,
kruipt ie uit die holle boomstam
naar de tank bij Van de Pol.
De Romeinen zo ze zeggen,
hebben liet ons voorgedaan
hoe je wegen aan moest leggen;
Bruil nam daar een voorbeeld aan.
Het paard is al uit de mode
en het vat staat op de tocht;
nu stopt men een grote tank vol
met dat geestrijk vloeibaar vocht.
Toen Julius Ceasar op het schild zat;
't is historisch waar en heus,
zat hij toen misschien al wankel
met een snipper in zijn neus?
"Ome Daan" is met zijn pilsje
nogal flink vooruit geboerd
nu het "heerlijk, helder Hein'ken"
daar per tank wordt aangevoerd!
uBRjopuo sjqaar [aSoqsuousq oq (j_
quEj ap uea [3ia\ ajsjajqDB japj (9
'SRtuojEp|os ap uea japnoqas aQ (e
•jajpn| ap uea afjauiuiB|a jajq (b
uaAoqsquq qoor oq
•quej ap uea doo] aQ (j
jaaui pSoqsuouEq uaa si jg (j
•U3||iipsjaA iiOAO/ 3uisso|do
Liefhebbers van de 'Hollandse keuken' kijken vaak reikhalzend uit naar de koude wintermaanden, omdat dan de
vaderlandse stamppot-gerechten weer op tafel worden gezet. Zuurkool met spek en worst is een van die bekende
winterse maaltijden. Aan diegenen die liever geen vlees eten, maar wel van zuurkool houden, geven wij graag de
volgende smultip door.
Benodigd:
(voor 4 personen)
1V2 kilo aardappelen
750 gram zuurkool
1 eetlepel boter
IV2 dl. melk
300 gr. kaas
1 grote augurk
5 eetlepels zoetzure paprika (uit een potje)
zout
peper
Bereiding:
Doe de aardappelen met weinig water en wat zout in de pan en leg
hierop de met een vork losgemaakte zuurkool. Breng dit aan de
kook en laat het geheel circa 25 minuten doorkoken. Giet vervol
gens de aardappelen/zuurkool af, maar vang het kookvocht op.
Als de aardappelen en zuurkool met een stamper fijngestampt
zijn, roert u het kookvocht, de boter en zoveel melk er doorheen,
dat een smeuïge stamppot ontstaat. Breng de stamppot eventueel
op smaak met zout en peper. Snijd nu de kaas in kleine blokjes, de
augurk in plakjes en de paprika in kleine stukjes. Roer deze
ingrediënten goed door de stamppot heen en laat de zuurkoolmaal
tijd nog tien minuten op een zacht vuurtje het worden.
Eet smakelijk!
31