verankering verkregen. De vruchten
ontstaan boven de omwalling, maar
daar alweer moeten ze met vlechtwerk
beschermd worden tegen verstuiving
als gevolg van de immer aanwezige en
soms in hevige kracht manifesterende
winden. Het wonderlijke van zulk een
wijngaard aan zee is, dat men de
indruk heeft een aantal wijnplanten in
het zand te zien staan, terwijl in werke
lijkheid een centraal wortelgestel het
geheel van vegetatie voedt. Soms
wordt het hele gestel wel honderd
jaren oud. Wijnbouwer en wijnplan
ten zijn vergroeid met deze ingewik
kelde cultuur van wijnwinning waar de
druiven bijna vanuit de Atlantische
Oceaan lijken voort te komen. Alleen
sterke planten als de reeds genoemde
Ramisco-druif gedijen hier waar niets
anders wil groeien.
Ramisco is nog steeds dezelfde plant
die hier sinds mensenheugenis op zo
wonderbaarlijke wijze druiven voort
bracht. Een van de weinige plekjes in
Europa die gespaard bleven voor de
allesverwoestende druifluis aan het
einde van de vorige eeuw.
De hier gewonnen rode wijnen zijn vol
van smaak, in de jeugd zelfs hard te
noemen. Met wat leeftijd worden ze
milder en verkrijgen met de tijd zelfs
een bepaalde distinctie. Ook de witte
wijnen hebben een goede reputatie,
maar blijven in een kwaliteitsvergelijk
toch achter bij de faam die de rode wij
nen sinds eeuwen genieten.
We mogen Colares zeker tot de hoog
ste kwaliteitsklasse van de rode wijnen
uit Portugal rekenen.
Bucellas
Bucellas mag daarnaast als de meest
gevraagde witte wijn worden
genoemd. De wijn komt van de Arni-
odruif. Het aanplantgebied ligt weste-
ijk van Lissabon. Over de kwaliteit
valt te twisten. In de wijnatlas van
Hugh Johnson staat hij te boek als
'een plezierig fris drinkwijntje" terwijl
andere auteurs Burcellas als de beste
witte wijn van Portugal aanprijzen,
zoals b.v. in Vinetum het geval is. Hoe
dan ook, om zelf een oordeel te kun
nen vellen, zult u moeite moeten doen.
Eigenlijk kunt u een Burcellas alleen
ter plaatse, in het produktiegebied,
proberen. Er is te weinig van om tot
;en lonende export te komen
Vloscatel de Setübal
Heel anders ligt dat met de Moscatel
de Setübal, die in Nederland verkrijg
baar is op alle niveaus van redelijk oud
ot zeer oud. Voorwaar een wijn waar
mee u eenmaal in uw leven kennis
gemaakt moet hebben. Al was het
alleen maar om te kunnen meepraten.
Er is Moscatel de Setübal (spreek uit:
ie stoebal) van zes jaar tot tachtig jaar
rud op de Nederlandse markt.
We spreken nu over een van de beste
wijnen uit de muskaatdruif ter wereld.
We hebben eens een proeverijtje
opgezet met Moscatels van 5,25,50 en
meer dan 80 jaar oud en het was erg
aangenaam om deze zeer fruitige zoete
wijnen eens in verschillende kwaliteits
klassen te beoordelen. Op voorhand
waarschuw ik, dat u die leeftijden niet
al te serieus moet nemen. Meestal
komt het er op neer, dat kleine hoe
veelheden van oude jaargangen een
bepaalde finesse verlenen aan de wat al
te onstuimig geprononceerde fruit-
smaak van jongere wijnen. Op onze
proeverij kwam de Moscatel met een
leeftijdsaanduiding oogstjaar 1934 als
meest gewaardeerde uit de bus. Zo'n
wijn kost voor de consument ±f 90,-
per fles. Er is ook nog een rode Mosca
tel "de Roxo" -20 jaar oud- in de han
del.
Voor het geld hoeft u deze delicatesse
niet te missen. Er is al een Moscatel de
Setübal voor de consument verkrijg-
De vruchten komen van de vitis apia-
na, dat is de bij en wijnstok, zo
genoemd om het hoge zoetgehalte van
de voortgebrachte vruchten. Er is ook
nog een blauwe Moscatel-druif die
gedeeltelijk ook voor de Setübal wordt
aangewend. De uit de druiven geper
ste most vergist erg snel en wordt tot
rust gebracht door toevoeging van
gedistilleerde wijn, z.g. brandy. Op
dat moment begint een behandeling op
fust die de wijn zo uitzonderlijk maakt.
Er worden hoeveelheden druiveschil-
len aan de wijn toegevoegd die met
hun zuren een zekere frisheid en rinse
smaak aan deze nectar verlenen. Dat
zal men in de loop van de komende
jaren nog enkele malen herhalen. Een
Moscatel de Setübal is goudgeel van
kleur. Met het ouderen verkleurt hij
via amber naar diep bruin, maar altijd
glanzend van kleur.
Moscatel
de Setübal
wordt gemaakt
van de
muskaatdruif
baar vanaf f 14,75. Men drinkt hem uit
zeer kleine coupes ingeslepen kristal.
Men beschouwt een Moscatel de
Setübal als dessertwijn d. w.z. om na de
maaltijd te drinken. Naar mijn mening
is een goed gekoeld (6-8°C) slokje
Moscatel op elk moment na het
middaguur een dienstig opkikkertje
dat met zijn frisse tintelende fruit-
smaak en vruchtesuiker onze inge
deukte energie gezellig oppept.
Met een zoete wijn als "nagerecht" op
achtereenvolgens vier "Parlants" mag
ik deze reeks over Portugese wijnen
besluiten. Ik ben nieuwsgierig wan
neer ik de eerste lezer tegen het lijf zal
lopen die durft te bekennen een zoete
wijn heerlijk te vinden. Tegelijkertijd
ben ik er van overtuigd, dat er daar
naast tallozen zullen zijn die de door
mij getipte wijnen eens zullen probe
ren.
19