F.K.M. Spoelstra
"Ik maak het onze gasten
graag naar hun zin
r.v
o 9
to
M ®o
L*. J
M M
e« 8
Sinds september 1977 is Frans
Spoelstra werkzaam als tapper/
kelner in de Cambrinuskelder in
's-Hertogenbosch, een van de drie ont
vangstafdelingen behorend bi j de afde
ling Public Relations. Flet ontvangst
team van Den Bosch bestaat uit een
chef Ontvangsten, twee tapper/kelners
en een tiental rondleiders(werkstuden-
tcn). We kunnen van Frans met recht
zeggen dat hij een "bierig" uiterlijk
heeft, een gezellig postuur en een vro
lijke snor. Zelf geeft hij dit ook toe,
"Elke dag vraagt er wel iemand of m'n
snor echt is" zegt hij glunderend. Een
echte Brabander is hij ook en hij vraagt
met nadruk of hij in dit artikel gewoon
Frans genoemd kan worden. "Ieder
een kent mij als Frans en ik zou het niet
prettig vinden nu zo officieel 'de heer
Spoelstra' genoemd te worden
Goede stemming
Eigenlijk heeft Frans een opleiding
voor werktuigbouwkundige gevolgd.
Maar na zijn diensttijd was het moeilijk
een baan in die richting te vinden.
Omdat hij in zijn vrije tijd met veel ple
zier hielp in zijn stamcafé in Den
Bosch, kwam hij op het idee om naar
een baan als barkeeper of kelner uit te
kijken. Hij reageerde toen op een per-
soneels-advertentie in de krant en is zo
bij onze vestiging in Den Bosch geko
men. "Ik dacht ook, bij zo'n groot
bedrijf zijn vast veel mogelijkheden"
zegt Frans.
In Den Bosch worden jaarlijks duizen
den bezoekers ontvangen, in 1982
waren dat er ruim achttienduizend.
Het grootste gedeelte hiervan bestaat
uit groepen die een brouwerij-excursie
maken, de overigen zijn personeelsle
den die bijeenkomsten zoals recepties
en contactbiertjes bijwonen. De
bezoekersgroepen zijn bijvoorbeeld
cafégroepen, (dat is een caféhouder
met zijn vaste klanten), de damesgroe-
pen zoals de Bond van Plattelands
vrouwen, scholieren en cursisten die
naar de brouwerij komen om over spe
cifieke onderwerpen iets te zien en te
horen en leden van allerlei verenigin
gen en clubs. "Het leukste van mijn
werk vind ik het contact met mensen
die bijna altijd in een goede stemming
zijn, want ze zijn een dagje uit. Onze
bezoekers zijn eigenlijk altijd tevre
den: ze vinden het interessant om onze
brouwerij van binnen te zien, ze horen
nu eindelijk eens hoe bier wordt
gebrouwen en het drankje na afloop
vinden ze zonder uitzondering gezellig.
De vraag die ik tijdens dat gezellig
samenzijn na afloop van de rondleiding
het meest te horen krijg is: 'er loopt
zeker rechtstreeks een bierleiding van
de brouwerij naar de Cambrinuskel
der, het bier smaakt hier veel beter'. Ik
leg dat altijd als volgt uit: bier drink je
met je zintuigen. Na de rondleiding,
waar je overal bier hebt gezien en gero
ken, denk je: nu wil ik dan eindelijk
eens zo'n pilsje proeven. Hoe kan het
dan anders dat het pilsje in de Cambri
nuskelder, waar het bier onder de beste
omstandigheden wordt getapt, uitste
kend smaakt!"
Taken
De werkzaamheden van tapper/kelner
Spoelstra bestaan niet alleen uit het
tappen van een goed glas bier. Hij zorgt
er ook voor dat de bezoekersfilm "De
wereld van Heineken" op tijd klaar
staat en kan eventuele kleine manke
menten, zoals het breken van de film,
zelf verhelpen. Ook het bezoekerswin
keltje hoort bij zijn werkterrein, hij
zorgt voor bevoorrading en houdt de
kas bij"De verkoop van de winkelarti
kelen hangt af van de soort groep. Zo is
bij een cafégroep de bierlaars favoriet.
Wij moeten hem meestal meteen met
bier vullen en dan gaat hij de kring
rond. De grap is natuurlijk wie de grote
plons (die onstaat als de voet van de
laars leegloopt) te verwerken krijgt,
's Zomers is het badlaken ons meest
verkochte artikel en in carnavalstijd de
bretels en barschorten."
In geval van nood kan Frans ook een
beknopte rondleiding geven. "Het is
wel eens voorgekomen dat er ineens
een groep onaangekondigd arriveerde
of dat er een rondleider uitviel, nou dan
kan ik als rondleider fungeren. Voor
onze rondleiders worden instructie-bij-
eenkomsten georganiseerd, die ik
zoveel mogelijk probeer bij te wonen
zodat ik de kneepjes van "Het rondlei
dersvak" kan leren. We hebben ook
met het ontvangstteam een bezoek
gebracht aan de overige brouwerij-ves
tigingen. Ook tijdens die rondleidin
gen hield ik mijn oren en ogen goed
open!"
"Toen het kelderbier nog in een experi
menteel stadium verkeerde, had de
Cambrinuskelder een proefinstallatie"
zegt Frans. "Wij hebben daar veel van
geleerd. Als er iets werd veranderd of
uitgetest waren wij daar direct van op
30
de hoogte natuurlijk. Later toen het
kelderbier was geïntroduceerd, was
onze installatie een "showmodel"
waardoor vertegenwoordigers die met
een afnemer kwamen kijken, uitleg
konden geven."
Public Relations
Frans wordt als tapper ook wel eens uit
geleend. Bijvoorbeeld toen de Com
missaris van de Koningin in Brabant,
de heer J.D. van der Harten, afscheid
nam. Frans tapte toen in de hal van het
Provinciehuis van Den Bosch, waar het
bedrijfsleven waaronder onze brouwe
rij, afscheid van de heer Van der
Harten nam. Ook bood hij de voorma
lige burgemeester van Rotterdam
André van der Louw en de heer Heine
ken een met bier gevulde Delftsblauwe
pul aan ter gelegenheid van de onthul
ling van het beeldje Manneke Pils in
Rotterdam. "Bij het 'Open Huis' in
mei georganiseerd door onze dranken
handel Van Dorst-Liebrand-Olde-
raan, zag ik weer veel afnemers terug
die ooit de brouwerij hadden bezocht.
Het is dan leuk als ze je herkennen.
Door dit werken buiten de deur, waar
door je als visitekaartje fungeert, voel
ik mij een echte P.R.-man. Maar ook
als de bezoekers mij vragen stellen
zoals: 'is er nou wel verschil tussen
Amstel en Heineken?' en ik kan uitleg
gen dat er wel degelij k verschil is en dat
ook goed laten proeven, dan vind ik dat
ik public relations bedrijf. Ik ben er
best trots op onze prima produkten te
kunnen promoten en ben tevreden als
de mensen gezien hebben welke zorg
wij aan onze produkten besteden. Ja,
ik heb leuk werk, al lijkt een functie in
commerciële richting mij ook wel inte
ressant. Maar wie weet, misschien kom
ik daar nog eens terecht."
Er zit aan dit vak natuurlijk ook wel
eens een minder gezellig kantje. Zo
kan het 's avonds wel eens wat later
worden dan was voorzien of er valt een
groep uit, terwijl iedereen en alles
klaarstaat. Of.er komt geheel onver
wacht een groep. Ook tijdens dit inter
view was dat het geval. Er kwam een
telefoontje of Frans tijd had om tien
heren te ontvangen en wat drankjes te
serveren. En al was Frans op dat
moment alleen (omdat er geen groep
zou komen), natuurlijk kon dat. Gast
vrij als altijd stond hij achter de tap en
nadat de heren waren binnengekomen
klonk zijn welbekende vraag "Heren,
een glaasje bier?"