gflf e schreven het al: bier
3/1f is een natuurprodukt,
mm gemaakt van natuur
lijke grondstoffen. Daarom
zijn we bijvoorbeeld wat ons
mout betreft afhankelijk
van de gerstoogst. Boven
dien wordt ons bier gebrou
wen in diverse landen die
allemaal een verschillend
klimaat hebben. En hoe
warmer de plaats is waar de
brouwerij staat, hoe moeilij
ker het is bier te brouwen
dat steeds dezelfde kwaliteit
heeft. Alhoewel het niet
altijd even gemakkelijk is, is
het toch mogelijk. Dank zij
de kwaliteitsdienst die
nauwlettend over de kwali
teit van ons bier waakt.
Hoge eisen
Hoe bewaak je die kwali
teit? Door voortdurend
monsters te nemen en te
controleren of zij voldoen
aan de door ons gestelde
eisen. Daarom hebben al
onze brouwerijen in binnen-
en buitenland een kwali
teitsdienst die wordt geassis
teerd door de concern kwali
teitsdienst in Zoeterwoude.
De monsters, die tijdens alle
fasen van het produktiepro-
ces worden genomen, wor
den op verschillende aspec
ten geanalyseerd. Zo wordt
het monster uit de wortketel
onder andere gecontroleerd
op kleur en bitterheidsge
halte en het monster uit de
gisttank op stamwortgehal-
te, afname suikergehalte en
kleur. Volledige analyses
worden gemaakt van de
monsters uit de lager- en
helderbiertanks. Omdat de
laatstgenoemde tanks het
gerede produkt bevatten
moeten de hieruit genomen
monsters aan alle eisen voor
het eindprodukt voldoen
Om simpelweg te stellen dat
bier een bepaalde smaak,
een bepaalde kleur en een
bepaald alcoholpercentage
moet hebben om aan de
door ons gestelde eisen te
voldoen, is te eenvoudig. Al
vanaf het begin van het pro-
duktieproces moet het
maken van een kwaliteits-
produkt voorop staan.
Daarom ook vaardigt Hei-
neken normen uit waaraan
onze grondstoffen moeten
voldoen. Ook de controle
van de grondstoffen wordt
door de kwaliteitsdienst uit
gevoerd. Het water, dat
veelal eerst nog een voorbe
handeling ondergaat voor
dat het geschikt is als brouw-
water, wordt zowel vöör als
na deze behandeling gecon
troleerd. Het mout wordt
gecontroleerd vanaf de
binnenkomst. Uit elke
vrachtwagen wordt een
monster genomen dat
ondermeer wordt gecontro
leerd op vocht, kleur, eiwit-
en extractgehalte. Controle
geschiedt op alle binnenko
mende grondstoffen. Niet
alleen om na te gaan van
welke kwaliteit de stoffen
zijn maar vooral ook om na
te gaan of onze leveranciers
zich aan onze kwaliteitsaf
spraken houden.
De smaak van bier
Uit onze beschrijving van
het brouwproces blijkt wel
dat elk bier naar eigen
receptuur wordt gebrou
wen. Hierdoor heeft elk bier
zijn eigen karakteristieke
eigenschappen en moet
daarom ook altijd dezelfde
smaak hebben. En hoewel
het brouwen van bier tegen
woordig door de meest inge
wikkelde en specialistische
apparatuur wordt begeleid,
kan alleen de mens de
smaak van het bier beoorde
len.
Al onze brouwerijen heb
ben smaaktestpanels. Deze
opgeleide "proevers" heb
ben bewezen veel beter de
karakteristieke smaken van
het bier te kunnen identifi
ceren dan dat apparatuur
dat kan. Wanneer het bier
door een proever afwijkend
van smaak wordt bevonden,
wordt de apparatuur in het
laboratorium te hulp geroe
pen en probeert men vast te
stellen wat hiervan de oor
zaak kan zijn en hoe het kan
worden verholpen.
Het proeven van het bier
begint eigenlijk al tijdens
het produktieproces. De al
eerder genoemde monsters
uit de helderbiertanks wor
den namelijk ook geproefd.
Dit doen de wachtchefs, die
ook nog een monster proe
ven van het bier voordat het
de bottelarij verlaat. De
HftiM
ever
onze
kwaliteit
19