Men zegt wel eens: "De Engelsen hebben de Port uitgevonden". Mogelijk heeft dit
betrekking op een transport zoete rode wijn naar Engeland waaraan men een
hoeveelheid gedistilleerde wijn had toegevoegd om door opvoeren van het alcoholge
halte het gisten te stoppen. Do Porto had onmiddellijk een groot succes, wat nog toe
nam toen later bleek, dat aldus bewerkte wijn veel langer houdbaar was.
PORTUGAL
DOOR J. ZELLENRATH
DEEL 2
De Engelsen werden belangrijke afne
mers van deze versterkte wijn en gedu
rende bijna drie eeuwen zijn ze de
grootste afnemers gebleven. Op het
ogenblik heeft Frankrijk verreweg het
grootste aandeel in het geëxporteerde
volume aan Portwijnen.
Oogstjaar
In cijfers: in 1980 werd 614.502 hectoli
ter Port geëxporteerd: 90% daarvan -
563.000 hl. - ging naar de E.G. Daarin
neemt Frankrijk met ruim 254.741 hl.,
41% voor zijn rekening. Groot-Brit-
tannië komt met 14%% op de tweede
plaats en Nederland met 73A% op de
vierde. België en Luxenburg volgen
Engeland op de voet met 12%%
Het eerste deel over Portugal in Vers
van 't Vat nr. 2 eindigde met de jaar
talaanduiding op het etiket van fles
sen Port. In het algemeen zijn port
wijnen mengsels - blends - van ver
schillende jaargangen, maar soms
wordt een jaartal Colheita ge
noemd. Deze aanduiding wordt veel
gebruikt voor Portugese wijnen,
maar zal voor Port gaan verdwijnen
en komt nu al niet veel meer voor.
Wanneer we over Portwijn voorzien
van oogstjaar spreken, dan denken
we onmiddellijk aan "Vintage Port".
Evenals veel type-aanduidingen voor
Port is deze Engelse benaming voor
oogstjaar een begrip geworden. Het
Portugese woord voor oogstjaar is
Colheita.
Niet alle oogsten mogen als Vintage
gedeclareerd worden. Tot "Vintage"
voorbestemde wijnen moeten bij het
Instituto do Vinho do Porto in het
tweede jaar na de oogst tussen 1 ja
nuari en 30 september worden aange
meld en moeten dan vóór 30 juni van
het jaar n.d.o. op fles gebracht zijn.
Decanteren
Een Vintage Port drinkt men ge-
VIANA DO CASTELO
BRAGANCA
VINHO
VER DE
VINHO
DOURO
PORTO
DAO
CASTELO BRANCC
IALCOBACA
TORRES 7vEDRAS ÓcARTAXO
PORTALEGRE
BUCELAS
C OLA REE (jar cave los B0Re'-
tl^0A 2 ALENTEJO
Salgarve
woonlijk niet eerder dan wanneer hij
twaalf jaar oud is. Vroeger was het
voor elke wijnkenner vanzelfspre
kend, dat een zo oude wijn droesem -
of bezinksel- zou moeten bevatten.
Nu, in onze dagen, is dat niet zo van
zelfsprekend meer. Depót in oude
flessen komt nauwelijks meer voor.
Veel vaste stof wordt bij het op fles
brengen via filters verwijderd. Naar
mate deze jong gebottelde wijn lan
ger op fles verbleven heeft, zal meer
droesem (neerslag) zijn gevormd.
Een Vintage "moet" dus altijd wor
den gedecanteerd, d.w.z. voorzichtig
op een karaf worden overgeschon-
ken, waarbij het depót in de fles ach
terblijft. Een oude "Vintage", veer
tig tot vijftig jaar oud, kan wel voor
de helft uit droesem bestaan en dat
moet u dan weggooien. Wat over
blijft verdubbelt de reeds hoge prijs
nog eens een keer. Maar een enkele
keer mag/moet u zich deze weelde
veroorloven.
Minder gecompliceerd bij het schen
ken is een Late-bottled Port of meer
gebruikelijk "Late bottled Vintage".
Dat is Port van een bepaalde Vintage
=oogst, die pas na lange rijping op
fust (6-8 jaar) werd gebotteld. De af
zetting van bezinksel heeft al plaats
gevonden voordat de wijn op fles
kwam. Een Late bottled Vintage be
hoeft niet te worden gedecanteerd en
kan meestal direkt bij het in de han
del komen gedronken worden.
Witte Port
Dan zijn er de Portwijnen met op het
etiket aanduiding van oogstjaar en
bovendien de tijdsduur dat de wijn
op fust rijpte. Dit is de z.g. Vintage
Port matured on wood. Dat laatste
moeten we vooral niet verwarren met
"Wood-Port". Hier wordt het vinta
ge-jaar niet op het etiket vermeld.
Dat zou ook niet kunnen, want een
wood-port is blend, een mengsel, van
verschillende fusten uit verschillende
jaargangen. De rijpingstijd op fust
wordt uitsluitend vermeld in tiental
len - tien, twintig, dertig, of maxi
maal veertig jaar. Na zolange tijd op
fust heeft Port veel aan kleur verlo
ren. Men noemt hem dan "Tawny",
dat is taankleurig, bruin-geel. Soms