De wijnproduktiegebieden
langs de Middellandse Zee
3
In de vorige Parlant hebben we gesproken over het gebied langs de Middellandse Zee,
westelijk van de Rhone. Ditmaal gaan we verder met de Provence, het deel van
Frankrijk ten oosten van de monding van de Rhone.
DOORJ. ZELLENRATH
Ten tijde van Lode wijk XIV
duurde een trip van Parijs naar
de Provence tien dagen. Racine
heeft zo'n reis in een karos, bespan
nen met vier paarden, uitvoerig be
schreven. Vermakelijk zijn soms de
gebeurtenissen onderweg en het ge
drag van de reisgenoten. Opvallend is
echter dat, eenmaal aangekomen in
de Provence, hij de mensen niet kan
verstaan. "Je vous jure que j'ai autant
besoin d'interprète qu'un Moscovite
en aurait besoin dans Paris" schrijft
hij. Hij zou dus evengoed een tolk no
dig hebben als een Moskoviet in Pa
rijs. Uitvoerig beschrijft hij het prach
tige landschap en veronderstelt dat in
dien Fontaine in het gezelschap ware
geweest, mensen en natuur hem zeker
tot het schrijven van een sprookje
zouden hebben geïnspireerd.
Cótes de Provence
(sinds 1977 appellation contrölée)
Om voor de hand liggende redenen
worden de wijnen uit de Provence
nogal eens "vakantiewijnen" ge
noemd. Deze lichte frisse wijnen, zo
wel wit, rosé als rood zijn tot in verre
omtrek in dit Middellandse Zeekli
maat een welkome dronk waaraan
men thuisgekomen in noordelijke
streken met plezier terugdenkt. Voor
al de rosés ter plaatse geserveerd op
zo'n 7-8°C moet de in de zon wente
lende lichamen voor uitdrogen behoe
den. Aan de lunch kan dan een rode
wijn uit de streek met zijn tempera
tuur van 12ÜC voor afwisseling zorgen.
Ter oriëntatie, we bevinden ons nu ten
oosten van de monding van de Rhóne,
het deel van Frankrijk waar reeds 5
eeuwen voor Christus mensen woon
den, vanouds de Provence genaamd.
In 1790 werd dit gebied in 3 departe
menten gedeeld: Bouches-du-Rhöne,
Var en Alpes-de-Haute-Provence.
Tegenwoordig rekent men ook Hau-
tes Alpes, Alpes Maritimes en Vau-
cluse tot wat de Fransen noemen
"Région de Programme", dat is een
uitgestrekt gebied dat uit verschillen
de overwegingen als een eenheid kan
worden beschouwd. Een van die rede
nen in dit geval wat de Provence-Cöte
d'Azur betreft, is het toerisme. Het
Het landschap van Cótes de Provence
zien van de namen in het routekaartje
zal bij ieder verschillende herinnerin
gen oproepen: wintersport, lekker lui
eren aan de Cöte d'Azur, namen van
wijnen, natuurschoon, wandelen,
bergklimmen, geologie, graven naar
de oudheid, schilderachtige dorpjes,
hier en daar een kasteel, olijfbomen
en hoog opgaande naaldhoutbossen,
noem nog maar een aantal toeristische
geneugten. Er zijn vier wijnen onder
de bescherming van een eigen A.O.C.
die dank zij de Vinologen, ook in Ne
derland bekendheid beginnen te krij
gen. Cassis en Bandol tussen Marseil
le en Toulon direct aan de Middel
landse Zee gelegen. Bellet enkele ki
lometers landinwaarts vanaf Nice en
Palette in de buurt van Aix-en-Pro-
vence.
Cassis
De naam doet denken aan zwarte bes
sen of een cocktail. We bedoelen hier
Wijngaarden van de Bandol
echter de wijnen die genoemd zijn
naar het dorpje Cassis (5.000 inwo
ners). De witte wijnen noemt men de
beste uit de gehele streek. Ze worden
verkregen uit de druivesoorten Ugni
blanc, Sauvignon, Clairette, Marsan-
ne, soms aangevuld met de minder be
kende Doucillon en Pascal. Er wordt
veel aandacht aan de witte Cassis
besteed. Snoeiwijze en minimale rij-
pingstijd op fust zijn wettelijk be
paald. De wijn behoort helder, teer-
geel van kleur te zijn en elegant.
Bandol
Is in de winter een lief vissersdorpje, al
heeft ook hier de welvaart zich in luxe
zichtbaar gemaakt. Tussen mei en
september is de situatie als overal el
ders aan de Cöte d'Azur, verstikkend
druk. Hier is de rode wijn beroemd en
wordt het de beste rode wijn van de
Provence genoemd. Minstens 18
maanden moet hij op fust rijpen voor
dat hij op fles mag worden gebracht.
Als gevolg van de grote vraag naar de
ze wijn is de prijs de laatste jaren snel
opgelopen. Ook de witte en rosé wij
nen onder deze naam zijn erg aantrek
kelijk. Ze moeten minimaal acht
maanden op fust rijpen wat volgens
mij niet altijd aan de smaak ten goede
komt.
20