In het emballagemagazijn zijn lege fles
sen, dozen en vakverdelingen opgesla
gen die in de verpakkingsafdeling ver
werkt worden. Door het grote assorti
ment gedistilleerdverpakkingen was het
noodzakelijk een gedeelte van het ma
gazijn te voorzien van palletstellingen
waarin pallets met dozen en vakverde
lingen onafhankelijk van elkaar vier
hoog gestapeld kunnen worden.
De aanlevering van glas en karton naar
het emballagemagazijn geschiedt via
twee grote schuifdeuren vanaf het cen
trale laad- en los-terrein.
Het gedistilleerdmagazijn begint aan de
zijde van de stapelmachines van de ver-
lingen geplaatst, waardoor het beschik
bare vloeroppervlak zo goed mogelijk
benut wordt.
Het wijnmagazijn dat dient voor de op
slag van wijnen en aperitieven staat ge
scheiden van het gedistilleerdmagazijn
en vormt het westelijke gedeelte van het
centrale gebouw. Deze min of meer
onafhankelijke situatie houdt verband
met het vergunningenstelsel met be
trekking tot accijnswetgeving. Het is het
interessantste magazijn van het complex
en wel om de volgende redenen:
De temperatuur wordt binnen bepaalde
grenzen gehouden ten behoeve van de
kwaliteit van de opgeslagen wijnen. Het
Hier worden de gedistilleerdprodukten opge
slagen.
De bedrijfsdiensteri en
de bedrijfskantoren
Centraal in de fabriek zijn de bedrijfs-
diensten en de bedrijfskantoren gesi
tueerd. Deze centrale ligging bevordert
de communicatie en de dienstverlening
aan de verschillende fabrieksafdelingen
De bedrijfsdiensten bevinden zich tus
sen de distilleerafdeling en de verpak
kingsafdeling.
Een doorkijk in de distilleerafdeling
heeft een groot aantal palletstellingen
waar het uitgebreide wijnassortiment
vier hoog opgeslagen kan worden en het
heeft een interessant lokatiesysteem
waarmee de opslagadministratie volle
dig beheerst wordt. Het is onderverdeeld
in drie afdelingen, te weten één voor
onveraccijnsde wijnen, één voor verac-
cijnsde wijnen en één voor reclamegoe
deren. De toelevering naar dit wijnma
gazijn is geheel gescheiden van de
overige magazijnen. Voor de toelevering
door middel van containers is een spe
ciale losplaats gemaakt in de onmiddel
lijke nabijheid van het magazijn.
Het wijnmagazijn en het gedistilleerd
magazijn grenzen samen aan de order-
groepage-afdeling. Hier worden de ge
combineerde wijn- en gedistilleerdor-
ders samengesteld en volgens de rit-
schema's van de vrachtwagens gegroe
peerd.
Een voorbeeld van een inrichting van een kamer in het groepskantoor.
De verpakkingsafdeling
Naast de distilleerafdeling bevindt zich
de verpakkingsafdeling. In de verpak
kingsafdeling staan vier verpakkingslij-
nen opgesteld met een gemeenschap
pelijke capaciteit van ongeveer 33.000
flessen per uur. Elke verpakkingslijn be
staat uit ontstapelmachines voor in bulk
aangevoerd glas, vul-, sluit- en etiket
teermachines en emballagemachines.
Drie van de vier lijnen zijn uitgerust met
stapelmachines. Uiteraard zijn alle ma
chines door flessen- en dozenbanen met
elkaar verbonden. Twee van de vier lij
nen zijn voor ons concern een noviteit,
want het zijn gecombineerde vuiler- en
sluiteretiketteerders (monoblok).
De aanvoer van flessensluitingen door
middel van transportbanen vindt plaats
vanaf stortbunkers die langs een wan
delgang op de bovenverdieping van de
centrale dienstruimten staan opgesteld.
Naast deze stortbunkers bevinden zich
vier buffertanks die een gecontroleerde
vloeistofaanvoer vanaf de distilleerafde
ling naar de vulmachines garanderen.
Magazijnen
Aan de verpakkingsafdeling grenzen het
emballagemagazijn en het gedistilleerd
magazijn.
pakkingsafdeling. Voor de grote artike
len zijn vakken voor palletstapels gere
serveerd. Deze vakken zijn op de vloer
door gele strepen gemarkeerd. De klei
nere artikelen worden hier in palletstel-
8