Wat doet Reuchlin
in de wijnmarkt?
Wat biedt Reuchlin aan
Wijnen en Aperitieven naar land van herkomst
Volume x 1000 liter
Frankrijk
W.-Duitsland
Italië
Spanje
Portugal
Griekenland
Overige landen
Frankrijk mag dan een naam hebben
opgebouwd als hét wijnland bij uitstek
met zijn A.O.C. en V.D.Q.S. wijnen (re
spectievelijk Appellation d'Origine Con-
trólée, die herkomst en kwaliteit van de
beste wijnen garanderen en Vins Déli-
mités de Qualité Supérieure, die de
goede plaatselijke wijnen aanduiden),
maar andere landen zitten niet stil.
Italië bijvoorbeeld kent sinds 1973 ook
een strenge controle op de kwaliteit van
de wijnen, de zogenaamde Denominia-
zione di Origine Controllata (D.O.C.), te
vergelijken met de Franse A.O.C.
Duitsland kent een uiterst strenge kwali
teitscontrole, waarbij bijvoorbeeld Kabi-
nett en Q.B.A. (Qualitatswein Bestimm-
ter Anbaugebiet) aan vast omschreven
normen moeten voldoen (onder meer
het verplicht bottelen in Duitsland).
Resumerend kan worden gesteld, dat
Franse wijnen de boventoon voeren,
maar ze worden over het algemeen
duurder. Daardoor ontstaan kansen en
mogelijkheden voor de relatief goedko
pere, maar onbekende Italiaanse,
Spaanse en Duitse wijnen.
Voordat wij de vraag beantwoorden is
het interessant eens te bezien wat Wijn
handel Reuchlin in feite is, en hoe zij is
ontstaan: Wijnhandel Reuchlin is thans
een onderdeel van Heineken. Organisa
torisch is zij een onderdeel van de Ge
distilleerd en Wijngroep Nederland B.V.,
kortweg G.W.N. genoemd. Reuchlin be
staat al ruim 150 jaar. In 1823 stichtte
Maarten Reuchlin een wijnhandel in
Rotterdam en begon zijn wijnen vooral
rechtstreeks aan particulieren te ver
kopen. Later ging men ook aan de
scheepvaartwereld (men had naast de
wijnhandel ook een eigen rederij) en aan
horecabedrijven leveren. Tot 1974 bleef
Reuchlin zelfstandig opereren als klas
sieke wijnhandel met daaraan toege
voegd de verkoop van gedistilleerd pro-
dukten, waaronder Jagermeister.
Vanaf 1974 maakt Reuchlin deel uit van
het Heineken concern. Zij tracht twee
doelen na te streven: Enerzijds vervult zij
een inkoopfunctie (en voorraadhouden-
de functie) voor populaire, veelgevraag
de wijnen die vooral in de horecasector
worden verkocht en die door onze hore-
ca-organisatie worden begeleid. Wij
spreken hier van een standaard- of ker
nassortiment van goede, jaar in jaar uit
1976
148.000
35%
1977
160.000
40%
1978
173.000
37%
6%
8%
12%
6%
9%
10%
30%
30%
27%
4%
5%
11%
5%
8%
5%
8%
nagenoeg gelijkblijvende, wijnen.
Daarnaast heeft Reuchlin voor in wijn
gespecialiseerde horeca-ondernemers
(restaurateurs) en slijters (vinologen)
een omvangrijk assortiment kwaliteits
wijnen, dat aangeboden wordt via een
gespecialiseerd verkoopcorps. Wijn is
een kwestie van vertrouwen. Reuchlin
staat borg voor deskundigheid en kwali
teit.
Om te beginnen levert Reuchlin uitste
kende schenkwijnen aan de horecabe
drijven onder eigen merken: Pierre Bap-
tiste en Bistro. Dit zijn wijnen die steeds
een constante kwaliteit hebben. Reuch
lin selecteert ze en staat in voor de kwa
liteit.
De wijn- en aperitievenmarkt is nogal
explosief: er verandert veel in vaak korte
tijd. Daarom is Reuchlin voortdurend
bezig op de hoogte te blijven van de
ontwikkelingen in de produktielanden,
om in- en verkoopadviezen te kunnen
geven.
De ervaring uit het verleden heeft ge
leerd dat een permanente relatie met
goede en gerenommeerde producen
ten/wijnhuizen voordeel brengt, ook
voor onze afnemers. Reuchlin is er dan
ook trots op alleenvertegenwoordiger te
zijn van:
Champagne - Ruinart Père et Fils,
Reims.
Niet het grootste huis,
wel de aristocraat" on
der de champagnes. Dit
jaar viert dit huis zijn
250ste verjaardag.
Bourgogne - Bouchard Pére et Fils,
Beaune.
Een van de grootste
Bourgognehuizen, met
meer dan tachtig hecta
ren wijngaard in eigen
dom, waarvan de Grand
Crus en Premier Crus
worden geproduceerd.
Elzas - Louis Sipp, Ribeauvillé.
Dit huis is hét voorbeeld
van een authentiek, ge-
26