EEN REIS DOOR DE BELANGRIJKSTE WIJNGEBIEDEN De rijk gevarieerde wijngaard, die Italië heet van de Corvina gekweekt in de pro vincie Verona - is de belangrijkste leve rancier van deze wijn (55 tot 70 pro cent), daarna de Rondinella (30 pro cent) en verder mogen gebruikt worden Molinara, Rossignola of Groppello, Negrara, Barbera en Sangiovese. Wilt u even met de ogen dicht herhalen? Mini mum alcoholgehalte 11 procent; voor de Superiore 12 procent. Recioto della Valpolicella Wat is het soms toch ingewikkeld met de Italiaanse wijnbenamingen. Hier hebben we te maken met een produkt, dat op bijzondere wijze werd geprodu ceerd en als resultaat een totaal andere wijn geeft dan de eerder genoemde druivesoorten. De afwijkende vinificatie bestaat erin, dat de druiven - op matten of opgehangen onder een afdak - wor den ingedroogd waarna de beste drui ven, meestal de buitenste, de Orecchi (enkelvoud Orecchio), die de meeste zon ontvangen, worden vergist. Ver kregen wordt een donker gekleurde wijn van 14 procent alcohol (minimum). Onder deze naam wordt een Amabile en een Secco gemaakt. Wanneer u nu de wijn in zijn geboorteplaats hebt gezien, zult u gemakkelijker kunnen onthou den, dat de zoete op port lijkende Recioto della Valpolicella "Amabile" zijn eigen naam behoudt, terwijl de droog gevinifieerde "Secco" de naam krijgt Amarone en als zodanig door ons wordt gepropageerd. Er bestaat ook nog een "Liquoroso", die nog zoeter is dan de "Amabile" en doorgaans een hoger alcoholpercentage heeft. Ama rone moet minimaal drie jaar fust heb ben en kan gemakkelijk vijftien jaar oud worden. Ik vind hem minimaal 6 a 8 jaar na de oogst, wanneer het zoetje wat ge- oxydeerd is, pas echt rijp. Bardolino Bardolino komt uit de directe omgeving van het Gardameer en is alleen al daar om bij veel Nederlanders bekend. Lijkt veel op de Valpolicella, zelfde druiven, een tikkeltje frizzante. Minimum alco hol gehalte 10,5 procent. Wordt koel geserveerd en is aangenaam bij hapjes, voorgerechten, enzovoorts. Soave Ook deze witte wijn is wereldberoemd. Gewonnen uit de Garganega voor 70-90 Het plukken gebeurt nog steeds met de hand Valpolicella, Amarone, Bardolino, Soave van Tommasi in Pedemonte Veneto is het grootste produktiegebied van D.O.C.-wijnen. Valpolicella is na Chianti de meest verkochte wijn, zowel in binnen- als buitenland. Produktie 600.000 hl. (Chianti 1 miljoen hl). We kennen de Valpolicella als gemak kelijk drinkende, verfrissende wijn, wat licht van kleur met daarnaast de Super iore Riserva - langer op de droesem ge- geweest en daardoor meer kleur en langer op fust behandeld, dus duur zamer, voller ook met meer tannine. Een Valpolicella Superiore Riserva is op alle proeverijen een ware verrassing. De druif Corvina Veronese - de variëteit

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1980 | | pagina 10