Welkom
getredenen bij allerlei zaken terzijde
staat. Dit moet een ouder en ervaren ie
mand zijn. Deze zegt hem waar hij zijn
nieuwe overall kan ophalen, waar hij
tussen de middag kan eten, hoeveel hij
voor een boterham in de kantine moet
betalen en noem maar op. Dit functio
neert geweldig. Vooral voor de buiten
landse werknemers is het een ideale
oplossing, want zij hebben het nog eens
extra moeilijk."
Na twee maanden is de nieuwe werkne
mer enigszins geacclimatiseerd. Er
vindt dan een gesprek plaats tussen de
werknemer en zijn chef, waarin van bei
de zijden wordt bezien of het dienstver
band voortgezet zal worden. Op basis
van dit gesprek krijgt de nieuwe werk
nemer dan een uitnodiging voor de lo
kale introductiedag.
Motivatie
De functie van zo'n introductiedag is
volgens beide heren van bijzonder veel
waarde. ,,De werknemer is veel mondi
ger en gemotiveerder dan vroeger,"
volgens de heer Van Puffelen. ,,Hij wil
het hoe en waarom van bepaalde werk
zaamheden weten, meer dan vroeger
het geval was. Het is erg belangrijk dat
de nieuwe werknemer op zo'n introduc
tiedag zijn taak in het grote geheel ziet
en vooral het nut ervan. Hierdoor is hij
gemotiveerd om zijn werk zo goed mo
gelijk te doen."
Hoezeer de nieuwe werknemers zo'n
introductiedag waarderen, bemerkt de
heer Kievits ook uit de enthousiaste
reacties na afloop.
Nieuwe medewerkers tijdens een voor hen
gehouden inleiding in de Van Swietenkamer
Zoeterwoude.
Afsluiting
,,ln feite is de lokale introductiedag dus
een soort afsluiting van de algemene
introductie," aldus de heer Kievits. Op
dit ogenblik is het zo, dat er op deze
vestiging iedere maand zo'n twintig tot
dertig nieuwe medewerkers aan deze
lokale introductiedag deelnemen. „Als
het er meer worden, zullen we de groe
pen moeten splitsen," zegt de heer Kie
vits. „Dit houdt dan echter automatisch
in dat de medewerkers die voor de
nieuwelingen een facet van het „leven in
de brouwerij" komen belichten, hier
steeds meer tijd aan zullen moeten be
steden; dit wordt voor hen een steeds
grotere belasting."
Het programma van de introductiedag,
zoals die in bijvoorbeeld Zoeterwoude
plaatsvindt, ziet er als volgt uit: in de
ochtenduren komen verschillende me
dewerkers iets over een bepaald onder
deel van het concern vertellen. Om
twaalf uur voegen, bij de introductie in
Zoeterwoude, de partners van de nieu
we medewerkers zich bij hen en volgt er
een gezamenlijke lunch, 's Middags
blijven de vrouwen (of mannen als 't
nieuwe medewerksters betreft) bij het
programma aanwezig.
Eerst vertelt de opleidingsfunctionaris
iets over het brouwproces, waarna de
hele groep een rondrit per dubbeldekker
over het terrein maakt. Vervolgens gaat
men de gebouwen in waar een excursie
volgt.
De heer J. Zellenrath van onze wijnhandel Reuchlin te Rotterdam geeft hier voor de deelnemers
aan de draaimolencursus een staaltje wijnproeven weg op de Bacchuszoider.
Ook het belang van de aanwezigheid
van de vrouwen van de nieuwe werkne
mers op deze introductiedag mag be
slist niet onderschat worden. „Hoe meer
je van de achtergrond van je medewer
kers afweet, hoe beter je hun werksi
tuatie kent en hen er kunt inpassen. Het
is daarom goed ook hun vrouwen te le
ren kennen."
Het gezelschap in de Van Swietenkamer
in Zoeterwoude is, op een lokale intro
ductiedag in mei jl„ nogal internatio
naal. Behalve Nederlanders nemen er
namelijk Marokkanen, Turken, Pakista-
nen, Joegoslaven en een Portugees aan
deel.
Ir. W. F. Schipper, bedrijfsleider van
Zoeterwoude, houdt allereerst een in
leidend praatje. Hij heet alle nieuwe
werknemers van harte welkom en zegt
te hopen dat het hen zo goed bij Heine-
ken bevalt, dat zijn opvolger hen over 25
jaar zal toespreken.
Dan is het de beurt aan de heer Van
Puffelen. Hij vertelt de deelnemers het
een en ander over de organisatie van het
Heineken concern. „Het hangt helemaal
van de deelnemers zelf af hoeveel je
over de organisatie en hiërarchie bin
nen het concern vertelt," aldus de heer
Van Puffelen. Een dia-serie, die de
deelnemers de verschillende activitei
ten van het Heineken-concern laat zien,
vormt een aardige onderbreking in het
programma.
Vervolgens komen de veiligheidsvoor
schriften aan bod. De desbetreffende
medewerker, die dit onderdeel van het
programma op zich neemt, dringt er bij
7