TERUG UIT
BORDEAUX
Nu, in 1978, is wederom een latere oogst
dan normaal te verwachten, zij het dan
door een heel andere oorzaak. Deze
fluctuaties en het soms grillige verloop
maken het werken in en met de wijn zo
interessant. Op dit moment valt over het
uiteindelijk te verwachten resultaat in
het oogstjaar 1978 zowel wat kwaliteit
als kwantiteit betreft niets te zeggen. In
het bijzonder in wijngebieden als de
Bordeaux met een zeeklimaat en geen
beschutting door bergen kan tot aan
de dag van de oogst van alles gebeuren.
Overigens was het aardig, dat we wan
delend in de wijngaard van Chateau
Magence als eersten de prille bloesem
van een wijnstok ontdekten. Verscholen
onder een groot groen blad zagen we
het minuscule trosje, waarvan de groene
bolletjes waren opengesprongen. De
zalige geur, die een wijngaard in bloei
uitademt, was er nog niet doch dit is een
kwestie van één of twee dagen.
Er was duidelijk een gevoel van opluch
ting te bespeuren bij de ons begeleiden
de heer De Guillot de Seduirat. Dat het
nu juist die Hollanders moesten zijn, die
de eerste bloesem ontdekten. Zelf had
hij kennelijk niet verwacht, dat na een zo
langdurige koude periode een enkele
dag zonnewarmte dit wonder teweeg
zou brengen. „Als het nu een tijdje zo
warm blijft, halen we veel in," werd ons
gezegd.
Op die dag waren enkele wijnbouwkun-
dige studenten in de wijngaard bezig
met een onderzoek naar een tot nu toe
onbekende ziekte, die de wijngaard
Prijzen
In de wijnkelders zijn de grote voorra
den, die wij enkele jaren geleden con
stateerden, sterk geslonken. Er is grote
vraag naar Bordeauxwijnen, in het bij
zonder naar de 75-ers. De prijzen voor
de wijnen uit het oogstjaar 1976 hebben
zich opgetrokken aan het hoge prijspeil,
dat voor de voorafgaande oogst is be
reikt. Voor beide millésimes bestaat veel
belangstelling in de Verenigde Staten.
Ook onze Nederlandse wijnhandelaren
hebben flinke hoeveelheden gekocht,
met name uit Les Grands Crus des Vins
de la Gironde. Zoals u weet, zijn Grands
Crus de in 1855 geselecteerde wijnen uit
de Médoc. Het woord „cru", dat oor
spronkelijk „gewas" betekent, heeft hier
de waarde van een kenmerk gekregen.
Met cru wordt de produktie van een met
name genoemde wijngaard bedoeld.
Le classement de 1855
In 1855 heeft men de Médoc-wijnen in
gedeeld in vijf kwaliteitstrappen plus een
wijn uit de Graves.
Hierin zijn 61 Chateau-wijnen geklas
seerd als Grands Crus, waarvan 5
eerste, 14 tweede, 15 derde, 10
vierde en 17 vijfde werden. De waar
dering werd in 1855 opgesteld; dat is
lang geleden. In meer dan een eeuw ge
beurt er veel. De beste van toen zijn dat
vandaag niet altijd meer, de mindere ook
niet; zij zijn op de kwaliteitsladder ge
stegen, maar in de officiële classificatie
verstard op de hun toegewezen plaats
gebleven. Er zijn zelfs Grands Crus, die
bij een herklassering waarschijnlijk niet
meer in de erelijst zouden worden op
genomen. Daarover is heel wat te doen.
Tegenwoordig zien we in prijscouranten
en op de etiketten dan ook dikwijls
slechts: Grand Cru vermeld, zonder on
derscheid in rang.
La Gironde
In het zuidwesten ligt het grootste De
partement van Frankrijk, genoemd naar
De Grand Conseil de Bordeaux in kleurige
gewaden bijeengekomen in de Citadelle de
Blaye ter intronisatie van een internationaal
gezelschap genieters van goede wijnen.
Pas terug uit de Bordeaux kan ik u heet
van de naald enige indrukken weerge
ven van dit voor onze wijnhandel meest
belangrijke wijnproduktiegebied.
We boften, het was prachtig weer en dat
was maar goed ook, want tot nu toe (half
juni) was het veel te koud geweest. De
bloei ter plekke heet dat „la fleur"
was meer dan drie weken te laat. Geheel
in tegenstelling dus met vorig jaar, toen
we een mooi warm voorjaar hadden.
Echter zult u zich herinneren, dat het
toen te vroeg uitgelopen groen voor een
groot gedeelte door zware nachtvorst
werd teniet gedaan. De warme nazomer
heeft daarop weer veel goedgemaakt. In
een verlate oogst zijn nog druiven van
redelijke kwaliteit geoogst.
aantast. Tussen rijen gezonde bladdra-
gende stammen staan zo maar enkele
kale stronken, waaraan dit seizoen nog
geen groen is geweest.
Les Crus Bourgeois
Onder de Grands Crus volgen de Crus
Bourgeois, die 2500 ha wijngaard in de
Médoc omvatten en gemiddeld 70.000 hl
wijn per jaar produceren, dat is een der
de van de totale opbrengst.
De wijngaarden waar de Crus Bourgeois
worden voortgebracht, liggen over de
beste gedeelten van de Médoc ver
spreid. De vinificatie (wijnbereiding)
wijkt niet af van die voor de Crus Classés
gebruikelijk is. Het is daarom, dat deze
Crüs Bourgeois de laatste tijd zo volop in
de belangstelling staan en als gevolg
daarvan jammer genoeg zo duur
zijn geworden.
In tegenstelling tot de klassering van de
Grands Crus, waaraan sinds 1855 niets
meer is gewijzigd dan de rangschikking
van een tweede Cru onder de eerste,
heeft men de Crus Bourgeois reeds vier
maal opnieuw ingedeeld, in 1932, 1962,
1966 en 1977. Bij de laatste klassering
werden 123 Crus geselecteerd, verdeeld
over 59 Crus Grands Bourgeois en 64
Crus Bourgeois.
16