In de tweede week van april werden in
restaurant De Coninckshoek te Haarlem
gerechten geserveerd waarbij de hop-
kiem een belangrijk ingrediënt was. Een
reden voor Vers van 't Vat om eens een
kijkje te gaan nemen in het restaurant
van de heer en mevrouw J. van Meurs,
temeer omdat hop zo'n belangrijk be
standdeel vormt van bier.
Delicatesse
Het eten van hopkiemen is in Nederland
nauwelijks bekend. Het gebruik komt uit
België waar ze ,,hopkeesten" heten. Het
was dan ook de Belgische chef-kok Erik
de Wilde van restaurant 't Kasteeltje in
Asse die de hopkiemen naar Nederland
bracht, van hem komt ook het idee een
soort festival te organiseren. De hop-
kiem is een delicatesse en aangezien
bijzondere gerechten meestal prijzig
zijn, geldt dit zeker voor de hopkiem, die
25,— per kilo kost. Dit komt doordat de
manier van oogsten zeer tijdrovend is en
hier maar weinig boeren voor te vinden
zijn. Daarom is de duur van dit festival
ook maar één week.
Hopdrager bij het kantoor te Zoeterwoude.
De Coninckshoek
De Coninckshoek zelf is beslist de
moeite van een bezoek waard, ook als er
geen hopfestival is. Het restaurant was in
vroeger tijden een wijnhuis. Een gedeel
te hiervan is nog nog niet zo lang gele
den verbouwd, terwijl het oude proeflo
kaal nog in authentieke staat verkeert,
wat natuurlijk een speciale sfeer geeft
aan De Coninckshoek. Ter gelegenheid
van het hopfestival waren aan de muren
linosneden opgehangen van de Belgi
sche kunstenaar Eugeen Van den
Broeck die de legenden van de hopduvel
„Moenen" uitbeelden.
Smaak
De smaak van de hopkiem is ongeveer te
vergelijken met postelein en rauw ziet
het eruit als taugé. De hopkiem wordt op
dezelfde wijze schoongemaakt als verse
sperzieboontjes.
Vers van 't Vat had het genoegen kennis
te maken met het speciaal voor deze
week samengestelde menu dat uit het
volgende bestond: als voorgerecht was
daar de toast „Alostolse", een toastje
met een ragout van champignons, hop
kiemen en bier; het geheel werd gegra
tineerd met gruyère kaas. Het tweede
gerecht zou je kunnen beschrijven als
een soort soep waarin natuurlijk de
hopkiemen waren verwerkt, samen met
Chef-kok J. F. Kroner van de Coninckshoek maakt de hopkiemen klaar.
H0PPelanCl"^0U.V
zich een hop hopv lar>9s
itnavB upt aidsje is
Op zichzelf al de uitdrukkingen in
dat er veelvulld J dje b/J 0ns
voorkomen over d rbee/d van
niet bekend zijn. Een v brujdsjaar
zo'n uitdrukking betekent dat
van de hopplant, aeWOrden en
Z plant ^asse^Zengst
voortaan eenJZ'er ,eZers geinte-
leveren. pochte beschrijving
resseerd zijn n e aanvragen bij
dan kunnen z j hter wel een
de redactie (er'S
beperkte voorraad;.
prei, wortelen, bier en coquilles (schelp
dieren). Bij het hoofdgerecht kon men
kiezen uit een Sole „St. Arnould" (zee
tong) en de Saumon „Greetjeeen ver
se zalm met een saus van fijne tuinkrui
den, bier en hopkiemen. Bij deze ge
rechten was er een keuze tussen de
wijnkaart en een speciaal voor deze
gelegenheid uitgebreide bierkaart,
waarop een aantal soorten bier stond,
waaronder het oud ,,Zottegemeen
bier dat geschonken wordt uit een
champagnefles wat voor bier natuurlijk
heel ongewoon is, maar wel origineel. En
om niet te vergeten, ons eigen Amstel
Gold stond ook op deze gevarieerde
kaart vermeld. De heer Van Meurs heeft
het plan opgevat in de toekomst naast de
wijnkaart een permanente bierkaart te
gaan presenteren, wat uiteraard goed
nieuws is voor die liefhebbers, die van
plan zijn De Coninckshoek een bezoek
te brengen.
De heer Van Meurs bij zijn bierassortiment,
waaronder Amstel Gold.