In de tweede week van april werden in restaurant De Coninckshoek te Haarlem gerechten geserveerd waarbij de hop- kiem een belangrijk ingrediënt was. Een reden voor Vers van 't Vat om eens een kijkje te gaan nemen in het restaurant van de heer en mevrouw J. van Meurs, temeer omdat hop zo'n belangrijk be standdeel vormt van bier. Delicatesse Het eten van hopkiemen is in Nederland nauwelijks bekend. Het gebruik komt uit België waar ze ,,hopkeesten" heten. Het was dan ook de Belgische chef-kok Erik de Wilde van restaurant 't Kasteeltje in Asse die de hopkiemen naar Nederland bracht, van hem komt ook het idee een soort festival te organiseren. De hop- kiem is een delicatesse en aangezien bijzondere gerechten meestal prijzig zijn, geldt dit zeker voor de hopkiem, die 25,— per kilo kost. Dit komt doordat de manier van oogsten zeer tijdrovend is en hier maar weinig boeren voor te vinden zijn. Daarom is de duur van dit festival ook maar één week. Hopdrager bij het kantoor te Zoeterwoude. De Coninckshoek De Coninckshoek zelf is beslist de moeite van een bezoek waard, ook als er geen hopfestival is. Het restaurant was in vroeger tijden een wijnhuis. Een gedeel te hiervan is nog nog niet zo lang gele den verbouwd, terwijl het oude proeflo kaal nog in authentieke staat verkeert, wat natuurlijk een speciale sfeer geeft aan De Coninckshoek. Ter gelegenheid van het hopfestival waren aan de muren linosneden opgehangen van de Belgi sche kunstenaar Eugeen Van den Broeck die de legenden van de hopduvel „Moenen" uitbeelden. Smaak De smaak van de hopkiem is ongeveer te vergelijken met postelein en rauw ziet het eruit als taugé. De hopkiem wordt op dezelfde wijze schoongemaakt als verse sperzieboontjes. Vers van 't Vat had het genoegen kennis te maken met het speciaal voor deze week samengestelde menu dat uit het volgende bestond: als voorgerecht was daar de toast „Alostolse", een toastje met een ragout van champignons, hop kiemen en bier; het geheel werd gegra tineerd met gruyère kaas. Het tweede gerecht zou je kunnen beschrijven als een soort soep waarin natuurlijk de hopkiemen waren verwerkt, samen met Chef-kok J. F. Kroner van de Coninckshoek maakt de hopkiemen klaar. H0PPelanCl"^0U.V zich een hop hopv lar>9s itnavB upt aidsje is Op zichzelf al de uitdrukkingen in dat er veelvulld J dje b/J 0ns voorkomen over d rbee/d van niet bekend zijn. Een v brujdsjaar zo'n uitdrukking betekent dat van de hopplant, aeWOrden en Z plant ^asse^Zengst voortaan eenJZ'er ,eZers geinte- leveren. pochte beschrijving resseerd zijn n e aanvragen bij dan kunnen z j hter wel een de redactie (er'S beperkte voorraad;. prei, wortelen, bier en coquilles (schelp dieren). Bij het hoofdgerecht kon men kiezen uit een Sole „St. Arnould" (zee tong) en de Saumon „Greetjeeen ver se zalm met een saus van fijne tuinkrui den, bier en hopkiemen. Bij deze ge rechten was er een keuze tussen de wijnkaart en een speciaal voor deze gelegenheid uitgebreide bierkaart, waarop een aantal soorten bier stond, waaronder het oud ,,Zottegemeen bier dat geschonken wordt uit een champagnefles wat voor bier natuurlijk heel ongewoon is, maar wel origineel. En om niet te vergeten, ons eigen Amstel Gold stond ook op deze gevarieerde kaart vermeld. De heer Van Meurs heeft het plan opgevat in de toekomst naast de wijnkaart een permanente bierkaart te gaan presenteren, wat uiteraard goed nieuws is voor die liefhebbers, die van plan zijn De Coninckshoek een bezoek te brengen. De heer Van Meurs bij zijn bierassortiment, waaronder Amstel Gold.

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1978 | | pagina 9