De afslager (crieur) Etienne Deschamps is op de veilingen van de Hospice de Beaune een
markante figuur, die met zijn enthousiasme probeert de prijzen op te voeren.
worden doorgesleurd en af en toe wor
den besproeid door de druppeltjes, die
uit de trillende wijnnappen (tastevins) op
hen neerdalen.
's Avonds zijn er dan de verkopen van de
„Hospices de Beaune", een stukje
onvergelijkbare folklore, waarbij een
partij wijn de spanning ten top kan voe
ren door de onwaarschijnlijk hoge be
dragen, die geboden worden. Zo bracht
een partij van 7 fusten a 228 liter Corton
„Cuvée Docteur Peste" Ffrs. 237.300,--
op, dus f 118.650,-- ofte wel f 17.000,--
per fust. De irreëel hoge prijzen worden
mede bepaald uit een oogpunt van pu
bliciteit. De koper is er zich wel van be
wust, dat zijn naam in alle delen van de
wereld genoemd zal worden. Deson
danks fungeren deze verkopen als
trendsetter voor de prijzen van de Bour
gognewijnen.
Wij verlieten dan ook de „vente" met het
katterige gevoel, dat de toch al dure
Bourgognewijnen nog weer hoger in
prijs zouden worden. Datzelfde kan ge
zegd worden van de Bordeauxwijnen,
waar prijsverhogingen tussen de 20-70
procent worden genoteerd.
Om alle misverstanden te voorkomen
breng ik in herinnering, dat ik in deze
rubriek de klassieke wijnen bespreek,
dat wil zeggen de wijnen, die onder de
een of andere van overheidswege ge
sanctioneerde maatregel vallen. Niet
bespreekbaar zijn in hun eenvoud de
naamloze wijnen, die wij over de gehele
Europese wijngaard verdeeld aantref
fen. In de E.E.G. is het wijnverbruik da
lende. Op het ogenblik is het gemiddelde
verbruik per hoofd van de bevolking uit
de lidstaten 50,3 liter per jaar en deze
naar onze maatstaven formidabele hoe
veelheid vermindert elk jaar met onge
veer één liter.
Merkwaardig is nu om vast te stellen, dat
met name de Fransen een betere kwali
teit wijn gaan drinken en daardoor dus
mede verantwoordelijk zijn voor de for
midabele prijsstijgingen. Reeds jaren
geleden hebben de Piqueurs de Vins de
Paris voorspeld, dat de Fransen zich van
de wijn zouden afkeren als gevolg van de
slechte kwaliteit van de eenvoudige ta
felwijnen. Zij kregen gelijk.
Als gevolg van de kwantiteitsbeperkin
gen, die in de Appellations Controlées
verankerd liggen, is er op het ogenblik
een groot gebrek aan goede wijnen met
herkomstbenamingen. Reeds eerder
heb ik gewezen op de alternatieve wijn
gaard Italië, waar goede wijnen tegen
redelijke prijzen worden geproduceerd.
Maar ook Frankrijk is druk bezig om
nieuwe gebieden tot ontplooiing te
brengen, waar onder deskundige leiding
wijnen van een aanvaardbaar kwaliteits
niveau worden geproduceerd, met name
in de Languedoc.
Anderzijds ervaren wij het merkwaardige
fenomeen, dat het rooien van de witte
wijnstokken in de Bordeaux ten gunste
van de blauwe druiven een tekort aan
witte wijn heeft veroorzaakt. In 1977
werd gemiddeld 47 procent minder rode
wijn geoogst dan in normale jaren en 35
procent minder witte wijn. Toch stijgen
de prijzen voor witte Bordeaux meer
nog dan de rode tot ongekende
hoogten. Zo werd de prijs voor Graves
Supérieures bijna verdubbeld.
Een van de oorzaken, ik schreef het
reeds, is de sterk gestegen vraag naar
kwaliteitswijnen in de gehele wereld. In
Frankrijk drinkt men in 52 procent van de
gezinnen dagelijks wijn. Slechts één
procent daarvan was tot nu toe wijn met
Appellation Controlée. Het ongelukkige
voor de Franse economie is nu, dat van
de eenvoudige wijn, waarvan men een
grote overvloed had, steeds minder
wordt geconsumeerd, terwijl op de kwa
liteitswijnen waaraan men een chro
nisch tekort had steeds meer een be
roep wordt gedaan.
La Journée Vinicole omschrijft het aldus:
,,Le Frangais boit moins, mais recherche
de plus en plus la qualité. Sa consom-
mation accuse une baisse assez sensi
ble, mais on observe en même temps
que les vins de qualité suivent une ligne
régulièrement ascendante, au détriment
de la consommation des vins de table."
Vertaling: ,,De Fransman drinkt minder,
maar vraagt steeds meer naar kwaliteit.
Zijn verbruik laat een gevoelige daling
zien, maar tegelijkertijd vertonen de
kwaliteitswijnen een regelmatig stijgen
de lijn ten koste van de consumptie aan
tafelwijnen."
Deskundigen wijzen ook de economi
sche crisis aan voor het dalende ver
bruik van eenvoudige wijnen in de ver
onderstelling, dat de gewone man min
der zou zijn gaan drinken. Ik geloof daar
niet in. Veeleer neem ik aan, dat de con
sument terecht het gekleurde water laat
staan en liever minder maar goed drinkt;
of zoals een Italiaan zei: „Chi piü beve,
meno beve", wie meer drinkt, drinkt
minder...
21
M. Claude Bouchard (rechts) proeft de jonge wijn met de zeer ervaren maitre de Chais M
Mathelie in de Caves de la Charité.