Parlant du vin (5)
J. Zellenrath Jk
„Wijnoogst voor deel mislukt" stond on
langs met grote kop in het Algemeen
Dagblad. Op de dag van de publikatie
zelf word je dan opgebeld: „Heb je dat
gelezen?" Volgende dagen krijg je knip
sels toegestuurd en in gesprekken, je
bent immers wijnkoper, steeds weer die
verontruste vraag: „Heb je dat gelezen?"
Natuurlijk wist ik lang voor de publikatie
in een Nederlandse krant, dat er iets mis
was gegaan met de wijnen die op de
derde zondag in november op het Hos
pice de Beaune waren verkocht. Het
gebruik van niet voldoende gesterili
seerde vaten zou er de oorzaak van zijn
dat een deel van de allerduurste wijnen
uit de Bourgogne verloren dreigde te
gaan.
Al is het beslist geen kleinigheidje wan
neer voor een waarde van meer dan een
half miljoen gulden aan beste wijn door
verkeerde behandeling verloren gaat,
dan vind ik toch dat het bericht wel wat in
de sensationele sfeer is gebracht en on
CARTE DES APPELLATIONS
Montagne
Saint-Georges
Lussac
Parsac
Puisseguin
Limite de l'appellation Bordeaux
Limite départementale
j] Appellation de vin rouge
j Appellation dé vin blanc
Appellation mixte
voldoende omschreven. Het gaat om
wijnen die gemiddeld per fles zo'n 50
gulden kosten. Hoeveel mensen drinken
die in Nederland. Er zijn er, maar, het
gaat om een enkele begenadigde en de
grote schrik van mijn „corresponden
ten" mist dan ook elke grond.
Het zou trouwens toch wenselijk zijn, dat
de publiciteitsmedia wat meer rekening
hielden met de beperkte ervaring en
kennis die de doorsnee Nederlandse
wijnconsument nu eenmaal heeft. We
zijn net goed een tien jaar aan het wijn-
drinken, hoe wil je nou dat we maar in
eens begrijpen waarover het gaat als we
zulke berichten lezen?
Een paar jaar geleden kon men koppen
in onze kranten zien die suggereerden
dat er geen wijn genoeg zou zijn, terwijl
wanhopige wijnbouwers hun eenvoudi
ge wijn niet kwijt konden en grote plas
sen werden gedistilleerd tot alcohol. Niet
vermeld werd, dat de schaarste een deel
van de allergrootste wijnen van Frankrijk
betrof. Of kreten als: „Wijnbouwers in de
Bordeaux rukken wijnstokken uit." Dat
het hier ging om de steeds minder ge
vraagde witte wijnen in de Graves die
vervangen werden door de goed geld
opbrengende rode wijnen, stond er niet
bij. Aldus gebracht, is het immers geen
groot nieuws.
Uit een onlangs gehouden enquête is
gebleken, dat de doorsnee Nederland
se wijndrinker maar tweeëneenhalve
naam kent van wijnen die onder de ap
pellation contrólée vallen. Zelfs bleken
de meeste ondervraagden niet eens te
weten wat appellation contrólée nu ei
genlijk betekent en inhoudt.
Voor mij een gelegenheid om in deze
Parlant daaraan eens wat aandacht te
besteden.
Appellation d'Origine Contrólée, want dit
is de oorspronkelijke term, betekent in
ons taalgebruik: Oorspronkelijke bena
ming beschermd.
Dat houdt heel wat meer in dan men zo
op het eerste gezicht zou denken. Een
aantal ambtenaren over heel Frankrijk
verdeeld, is in het Institut National des
Appellations d'Origine (kortweg
Een voorbeeld van de onderverdeling in een
appellation. De begrenzing van de appellation
,,générique" Bordeaux wordt aangegeven
met (links) eenlijn, die
onderin de kaart overgaat in de departemen
tale grenslijn. De régions zijn afgebakend en
daarin zijn nog eens de verschillende dorpen
aangegeven waaraan de wijnen hun naam
ontlenen. Een verdere uitsplitsing zijn de
..chateaux-namen
12