brouwsel
Rotterdam
Dat het met de bouw in Zoeterwoude
en met name met het brouwhuis aldaar
flink op gaat schieten, werd onlangs
duidelijk, toen in het brouwhuis te Rot
terdam het laatste brouwsel werd ge
maakt. Het was vanzelfsprekend een
wat weemoedig gebeuren, omdat op
deze dag afscheid werd genomen van
één van de meest charmante delen van
de Rotterdamse brouwerij.
Vandaar wellicht ook dat vele oud
gedienden voor dit ceremonieel naar
de brouwerij waren gekomen, waarbij
heel wat herinneringen uit de goede
oude tijd werden opgehaald. Tot de
aanwezigen behoorden het brouwhuis-
personeel van Rotterdam en degenen
die reeds in Zoeterwoude actief zijn in
het nieuwe brouwhuis, de gepensio
neerde brouwhuismedewerkers uit de
Maasstad en de ambtenaren en gepen
sioneerde medewerkers van de Dienst
Accijnzen, die jarenlang in de brou
werij hun werkterrein hadden.
De foto's laten zien hoe een gepen
sioneerde brouwer, de heer G. Verhulst,
met een maatstok de inhoud van één
der ketels bepaalt, om vervolgens een
emmertje met wort in een koelbox te
plaatsen. Als de wort op de gewenste
temperatuur is, wordt deze overge
goten in een maatcylinder, waarna het
aantal volume procenten suiker ge
meten kan worden, dat bepalend is
voor de vaststelling van de te betalen
accijnzen. Een ambtenaar van de
Dienst Accijnzen, in dit geval de heer
J. W. J. Swinkels, houdt zich hiermee
bezig. De onofficiële bijeenkomst werd
afgesloten met een gezellig onderonsje
en met het maken van een groepsfoto
als een blijvend aandenken aan dit
toch wel weemoedig moment.
BIJ DE FOTO'S
1 Een gepensioneerde brouwer, de heer
G. Verhulst, bepaalt de inhoud van één
der ketels.
2 Het emmertje met wort wordt in de
koelbox geplaatst.
3 Een ambtenaar van de Dienst Accijnzen,
de heer J. W. J. Swinkels, leest het
aantal volume procenten suiker af.
4 Groepsfoto van de gasten tijdens de
'afscheidsbijeenkomst'.
5 Nogmaals de inhoudsbepaling van de
ketel.