Coebergh. Lekker De pluk. De Bessenjenever van Coebergh heeft een grote vermaardheid. Zoals de nieuwe haring de kenners doet water tanden, zo genieten de echte bessen jeneverliefhebbers van de 'Nieuwe Oogst' van Coebergh. Rond half augustus breekt die tijd weer aan en dat betekent dat half juli de pluk van zwarte bessen in volle gang is. De bessenjenever neemt in de gedistil- leerdconsumptie in Nederland een der Een kistje rode bessen. de plaats in achter jonge jenever en vieux. Bij Coebergh verwerkt men voor dit kwaliteitsprodukt twee soorten zwarte bessen, de Willingtons XXX en de Rondknop, die beide zeer veel sap in zich dragen. De bessen groeien in West-Brabant, op de Zeeuwse Eilan den en in het gebied tussen Sittard en Venlo. De teelt van zwarte bessen is geen eenvoudige zaak. De vrucht groeit aan struiken van ongeveer anderhalve meter hoogte en zit verborgen onder het bladerdek. De struiken zijn erg gevoelig voor nachtvorst en wanneer deze in het voorjaar optreedt, gaat vaak een deel van de verwachte oogst verloren. Do bessen moeten met de hand geplukt worden om ze niet te beschadigen. Ook moet het steeltje aan de bes bevestigd blijven, omdat dit later mede het aroma bepaalt. De bessen worden in kistjes met een inhoud van 5 of 10 kilo naar de veiling gebracht, waar een commissionair deze voor Coebergh in grote hoeveel heden tegelijk koopt. Het transport naar de distilleerderij in Schiedam ge schiedt per vrachtauto. Ten tijde van Via een lopende band worden de bessen naar de goot op het dak gevoerd. de campagne plaatst men over het dak van de distilleerderij een houten goot met lopende band, zodat de bessen de betonnen tanks bereiken. Deze reser voirs zijn aan de binnenzijde met glas bekleed. Ze worden voor ongeveer tweederde gevuld met bessen, waarna men alcohol van 40 procent toevoegt. De alcohol gaat door de schil van de bes heen en krijgt na enige 'percola- ties' (te vergelijken met het vroegere systeem van koffiezetten, waarbij het koffiewater enkele malen door het koffiedik wordt gevoerd) de smaak en het aroma, die de basis vormen voor de bessenjenever van Coebergh. Ook dit jaar zal de 'Nieuwe Ooost' met een reclamecampagne worden be geleid. Een voorbeeld van een dag bladadvertentie hebben we verwerkt in de kop van dit artikel. Het etiket van de Coebergh-fles draagt in de periode van half augustus tot eind september de toevoeging 'Nieuwe Oogst', zodat het voor iedereen duidelijk is dat de sprankelende bessenjenever er weer is. De goot op het dak. 9

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1974 | | pagina 9