De geschiedenis van Coebergh gaat
terug tot 1877, toen de heren A. J.
Coebergh en L. de Bruyn in Rotterdam
de firma Coebergh De Bruyn op
richtten. Het bedrijf was oorspronke
lijk gevestigd aan de Weenastraat,
maar werd in 1905 overgeplaatst naar
de Ridderstraat. In 1940 brandde dit
pand als gevolg van de oorlogshande
lingen geheel uit, waarbij ook het ge
hele archief verloren ging. Het bedrijf
werd evenwel voortgezet in de West-
frankelandsestraat in Schiedam.
Om te kunnen voldoen aan de steeds
grotere vraag naar bessenjenever,
Coebergh's specialiteit, kwam in 1950
aan de Van Cleeffstraat in Schiedam
een nieuwe distilleerderij, uitsluitend
voor de vervaardiging van bessen
jenever, tot stand. Inmiddels waren
ook de fabrieks- en kantoorruimten
aan de Westfrankelandsestraat te
klein geworden en moest naar een
groter complex worden omgezien. Dit
werd gevonden in de uitbreiding van de
fabriek aan de Van Cleeffstraat, die in
de zomer van 1959 gereed kwam.
Door het samengaan met Hoppe/
Hulstkamp kreeg men er een tweede
produktiebedrijf bij, dat staat aan de
Maaskade in Rotterdam. Hier wordt
het ongezoet gedistilleerd gemaakt,
waarvan het merk Hoppe het bekend
ste is. In dit pand is ook het Hulst
kamp Museum gevestigd, waarin op
zeer aantrekkelijke wijze tal van in
teressante zaken uit de geschiedenis
van het gedistilleerd en die van de
Hulstkamp-distilleerderij zijn samen
gebracht. Ook treft men hier een ge
trouwe copie van een oude kuiperij.
Trouwens, in het bedrijf zelf ik ook
nog altijd een kuiper werkzaam, al
worden door hem niet meer uitsluitend
vaten voor de produktie, maar ook veel
sierfusten gemaakt.
Hoewel we het in de wandeling altijd
over Coebergh hebben, is de juiste
naam sinds enkele jaren Coebergh's
Verenigde Distilleerderijen N.V. Op
het ogenblik is in de leiding van het
bedrijf zowel de derde als de vierde
generatie Coebergh vertegenwoordigd.
In de distilleerderij aan de Van Cleeff
straat in Schiedam vindt, zoals ge
zegd, de produktie van bessenjenever
plaats. Éénmaal per jaar, in juli, wor
de de uit de omgeving van Breda af
komstige zwarte bessen aangevoerd.
De bessen worden heel voorzichtig ge
walst en vervolgens in met glas be
tegelde betonnen tanks gestort. Alco
hol wordt toegevoegd en trekt dan
door de schil van de zwarte bessen.
Het sap van de bes gaat langs dezelf
de weg in de alcohol.
Naast bessenjenever worden door