3
Toch willen we vooraf even aangeven,
wat de term gedistilleerd eigenlijk in
houdt. De basis voor de gedistilleerd-
fabricage is altijd alcohol geweest. In
vroeger jaren werd deze alcohol ge
stookt van granen en noemde men het
moutwijn. Tegenwoordig wordt alcohol
voornamelijk gemaakt uit melasse, een
bijprodukt van de suikerbiet.
In een distilleerketel wordt de al
cohol verwarmd. De vloeistof ver
dampt. de damp wordt over een meng
sel van kruiden geleid en daarna door
afkoeling weer gecondenseerd. De
smaak van het uiteindelijke produkt
wordt onder meer bepaald door de
samenstelling van het kruidenmengsel,
waarbij men vaak nog werkt met heel
oude recepturen. Bekende kruiden voor
de aromatisering van oude jenever zijn
jeneverbessen en coriander. Maar om
brandewijn te maken wordt de alcohol
over azijnzuur geleid en om een ci
troenjenever te produceren laat men
citroenschillen in de alcohol trekken.
Het maken van bessenjenever, een
produkt waardoor Coebergh wereld
beroemd is geworden, geschiedt op
heel andere wijze, maar daarover zul
len we het hierna nog hebben.
Het meest opvallende van de gehele
gedistilleerdindustrie is eigenlijk, dat
er in de loop der eeuwen nauwelijks
nieuwe soorten alcoholhoudende dran
ken zijn bijgekomen. Alles stoelt op
eeuwenoude recepturen, wat aan deze
moderne bedrijven toch een waas van
romantiek geeft. Vandaar ook dat de
historie van Coebergh en Bokma nog
altijd tot de verbeelding spreekt, ter
wijl beide namen spreekwoordelijk zijn
voor een gewaarborgde kwaliteit.
De speciale Pyrex-glas distilleerkolven van Coebergh in Schiedam
Ongeveer een half jaar geleden heb
ben we in Vers van 't Vat een inleidend
artikel gepubliceerd over de gedistil
leerd- en wijnmarkt. Ditmaal willen we
het een en ander over Coebergh en
Bokma in het bijzonder vertellen,
waarbij het meer gaat om de historie
van beide bedrijven dan om het pro-
duktieproces van de gedistilleerd-
industrie.
I
Een deel van de distilleerderij van Bokma in Leeuwarden