DEN BOSCH BREIDT
STEEDS VERDER UIT
IN DIT NUMMER
Spa-water
voor de
dorstigen
ACHT SILO'S
EN VEERTIEN
LAGERTANKS
FILTERKELDER
STRAKS IN
DIENSTGEBOUW
Dokter Pappie, de bedrijfs
arts van de brouwerij aan
de Mauriiskade, heeft zich
kennelijk het lot van de me
dewerkers, gehuisvest op de
zesde etage van het Volks
krantgebouw, bijzonder aan
getrokken.
Kort nadat 'Aan de tap' ge
fluisterd was, dat door het
uitvallen van de airconditio
ning aldaar de hitte ondraag
lijk was geworden, liet hij
vele kisten Spa-water bezor
gen. Niet direct met het doel
de medewerkers te laven,
maar veeleer ook om het ver
lies van fitheid tegen te
gaan.
Spa-water wordt algemeen
beschouwd als het meest
natuurlijke water, waardoor
ijzer en zouten in het lichaam
worden vastgehouden.
Ook in het brouwhuis van
Amstel, waar eerst zout-
tabletten werden uitgedeeld
om het vocht in het lichaam
vast te houden, wordt nu op
ruime schaal Spa-water ge
dronken.
Pagina 1:
Bouwactiviteiten in
Den Bosch
Pagina 2:
Concernsportdag in
gevaar
Pagina 3:
Bedrijvigheid rond nieuwe
telefooncentrale
Pagina 4:
Brouwerij 'De Sleutel' in
Dordrecht
Pagina 5:
Werken met muziek op de
bottelarij
Pagina 6:
Diploma-regen in Den Bosch
en Rotterdam
Pagina 7:
Drieluik 67
Pagina 8:
Manifestatie C'70
VERS VAN 'T VAT
JAARGANG 1
NUMMER 7
2 JULI 1970
proefgedraaid, waarbij nog geen
bier maar water werd gebruikt.
Deze colonne zal in oktober
gaan draaien en za' dan 280
vaten per uur kunnen vullen.
Tussen de sankey-colonne en co
lonne 7, dus op de plaats waar
nu nog opslag staat, zal een
nieuwe bottellijn ten behoeve
van de export komen. Deze co
lonne zal het z.g. éénmalig glas
verwerken. Er komen twee vul-
machines, elk met een capaci
teit van 36.000 flessen per uur.
De verwachting is, dat colonne
8 rond 1 maart 1972 gaat draai
en. De totale bottelcapaciteit
in Den Bosch bedraagt dan
260.000 flessen per uur.
Opslagruimte
voor export
Aan de kantinezijde van het bot
telarijgebouw is men thans be
zig met het heien van palen.
Deze gaan de ondergrond vor
men voor een nieuwe hal, waar
in opslagruimte voor export ge
creëerd wordt. In een wat ver
dere toekomst dienen in deze
hal de colonnes 9 en 10 een
plaats te krijgen.
Inftotaal
30 wellen
Het aantal wellen, die in een
grote cirkel rond de brouwerij
gebouwen liggen, is thans ge
komen op ongeveer dertig. Ze
ven hiervan zijn de laatste
maanden geslagen. Zoals be
kend wordt al het brouwerijwa
ter uit deze wellen opgepompt.
De gemiddelde opbrengst per
wel is zo'n 80 kubieke meter
per uur. Het in- en uitschakelen
van de wellen is geautomati
seerd.
Het heien van palen voor de toekomstige opslagruimte voor export.
Wie een luchtfoto zou willen laten maken van onze
brouwerij in Den Bosch, met het doel een afgerond
beeld van dit bedrijf te krijgen, zou zijn plannen voor
lopig op de lange baan moeten schuiven. Niet omdat
de foto de grootheid van het complex niet zou illustre
ren, maar omdat er nog altijd aan de uitbouw van deze
in 1958 gestarte brouwerij wordt gewerkt. Wie een
rondgang over het uitgestrekte terrein maakt stuit bij
nagenoeg elke hoek op bouwactiviteiten. En wie daarbij
nog een indruk krijgt van de plannen, die goeddeels
in portefeuille gereed liggen, zal tot de conclusie komen
dat de Bossche brouwerij voorlopig nog niet is 'afge
rond'. In onderstaand artikel willen wij u globaal iets
vertellen over de bouwactiviteiten op dit moment en
over de op handen zijnde uitbreidingen.
Eén van de hierbij gepubliceer
de foto's toont de werkzaam
heden aan de Dieze-zijde van
de brouwerij. Daar worden 8
silo's volgens het z.g. honing-
raad-patroon gebouwd. Opval
lend is daarbij dat voor het stor
ten van beton gebruik gemaakt
wordt van een glijdende bekis
ting. Steeds wanneer het beton
voor een deel van de silowand
voldoende hard is, wordt de be
kisting een eindje opgetrokken
om een nieuwe 'ring' te storten.
Wanneer eind 1971 de nieuwe
silo's gereed zullen zijn, zal in
totaal een opslagcapaciteit voor
5320 ton mout bereikt zijn.
De jongste uitbreiding van de
lagercapaciteit is nu nagenoeg
voltooid. De tanks zijn reeds
enige tijd in gebruik en men
legt nu de laatste hand aan de
afwerking van de buitenmuren.
Een volgende uitbreiding staat
echter al weer op het program
ma, wat betekent dat er nog
eens 14 tanks bij zullen komen.
Deze tanks krijgen ook een
lengte van 35 meter en een
doorsnede van 4 meter. De
twee maal 7 tanks zijn gepro
jecteerd naast de thans voltooi
de uitbreiding. Wanneer ook
deze uitbouw gereed is, zal de
totale capaciteit van de lager-
kelders 450.000 hectoliter be
dragen.
In het dienstgebouw wordt een
geheel nieuwe filterkelder ge
bouwd. Daarin komt een gigan
tisch Niagara-filter met een fil
ter-oppervlak van 75 vierkante
meter. Dit filter zal 600 hecto
liter per uur kunnen verwerken.
De filters van 45 en 30 vier
kante meter, die thans nog in
het keldergebouw staan, wor
den ook naar deze ruimte over
gebracht. Het gehele proces zal
volledig geautomatiseerd wor
den. Verwacht wordt dat in no
vember van dit jaar de nieuwe
filterkelder in gebruik genomen
kan worden. Intussen wordt ook
de 'helder-bier'-kelder verder ge
automatiseerd.
De sankey-colonne in Bottelarij
2 is thans geïnstalleerd. On
langs werd voor de eerste maal
De betonconstructie voor de silo's.
1