BROUWERIJ AMSTERDAM
ALS TOERISTISCHE ATTRAüiil....
Amsterdam is een verrukkelijke stad voor buitenlanders en
een recente publikatie in Het Nieuws van de Dag bevestigde,
dat ook jeugdige reizigers de Nederlandse hoofdstad steevast
in hun programma opnemen.
Met enige trots mogen wij wel zeggen dat in de loop der jaren
een steeds groeiend aantal van hen de weg naar onze brou
werij heeft gevonden. Onze excursies voor buitenlanders zijn
een aparte toeristische attractie geworden. In de maanden
juni. juli en augustus is de toeloop zelfs zo groot, dat zich een
lange rij vormt, ruim voordat onze deuren voor hen open
gaan.
Op de vraag wat hen toch zo trekt, zijn wij mensen van Hei-
neken direct geneigd te zeggen: Oh, een gratis glaasje bier.
Maar al vormen dat drankje en de blokjes kaas na afloop van
de rondgang een zeer gewaardeerd blijk van onze gastvrijheid,
er is bepaald meer.
Als een willekeurige gast gevraagd wordt wat hem ertoe ge
bracht heeft onze brouwerij binnen te stappen, is het antwoord
vaak dat hij het van vrienden heeft gehoord. Anderen hebben
er op hun tochten een hobby van gemaakt brouwerijen te
bezoeken en bier en sfeer onderling te vergelijken.
Velen hebben echter nog nimmer een bedrijf in werking ge
zien en zijn gefascineerd door het produktieproces zelf. Ze
zien iets geheel nieuw en bekijken daarna het bier in hun glas
met een ander oog.
„Als goed toerist in Amsterdam drink ik hier Heineken bier",
zei een van onze bezoekers en toevallig lazen wij deze zelfde
opmerking van een Nigeriaans meisje dat haar reiservaringen
in het Unileverpersoneelsblad vertelde.
Luisterend naar onze bezoekers blijkt dat het merendeel uit de
U.S.A. afkomstig is. In de vakantiemaanden vliegen ze naar
Europa en trekken rond met in hun vaak minieme bagage het
boek „Europe on $5 a Day". Dit ideale boek wijst hun de weg
in alle belangrijke Europese steden en onder het hoofdstuk
Amsterdam staat onder andere een vrij uitgebreide beschrij
ving van een excursie in onze brouwerij.
En zo vinden we deze globetrotters dan om tien uur 's mor
gens en om drie uur 's middags in een lange rij wachtend voor
onze deur.
De rondgang begint in de brouwzaal.