DD
0
Het bedieningspaneel in het brouwhuis.
„kelder" is, maar dat deze één geheel
vormt met de gist- en lagerafdeling.
De ziederij bevat een zg. natte mout-
molen, een gecombineerde beslagkuip-
wortketel en een klaringskuip. De
grootte van één brouwsel bedraagt
110 hl.
De ziederij, wortkoeling en bierfiltra
tie bevinden zich in één ruimte en
zijn zeer overzichtelijk opgesteld. In
de andere helft van het gebouw is de
tankafdeling ondergebracht, waarin
tien verticale conustanks staan, elk
met een inhoud van 250 hl. In één en
dezelfde conustank vinden de vol
gende bewerkingen plaats: vergisten,
wassen (reinigen met behulp van kool
zuur), c.arboniseren (verzadigen met
kleed- en waslokalen zijn onderge
bracht in een gebouw, dat deel uit
maakt van het magazijn, terwijl de
medische dienst een plaats in het
kantoorgebouw gevonden heeft.
In verband met de heersende warmte
en het scherpe zonlicht zijn bij de
bouw speciale voorzieningen getroffen
op het gebied van zonweringen en
dergelijke, wat duidelijk tot uitdruk
king komt bij het kantoorgebouw
bijvoorbeeld.
Ten slotte kunnen we nog vermelden
dat alle transport over de weg plaats
vindt. Spoorwegen zijn er (nog) niet
in de jonge republiek.
Het bier wordt onder de naam Gala
in de handel gebracht en voorlopig
uitsluitend in hele Bremers verpakt.
De afzet vindt voor een groot deel
plaats in een regionaal gebied (Moun-
dou en omgeving), waar veel katoen
wordt verbouwd en in het noorden,
in en rondom de hoofdstad Fort-Lamy.
De brouwerij in Moundou is ontwor
pen en gebouwd door het projecten
bureau van Heineken Technisch
Beheer N.V. in Rotterdam in samen
werking met het bouwkundig inge
nieursbureau Dwars, Heederik en
Verhey N.V. in Amersfoort.
In april 1963 begon men met de
bouw, waarna nog in december van
datzelfde jaar de eerste machines
werden geïnstalleerd. Vervolgens was
men binnen een jaar, in oktober 1964,
zo ver dat het eerste brouwsel kon
worden uitgeslagen.
De wortbehandelingsafdeling.
koolzuur) en lageren. Na het lageren
wordt het bier naar de filterafdeling
gevoerd, waar een Niagara-filtersta-
tion met een capaciteit van 100 hl
per uur het bier filtreert. Vandaar
gaat het naar een van de twee heider-
biertanks. De bottelarij herbergt een
U-vormige colonne met een capaciteit
van 4.000 hele Bremers (2/3 1) per
uur.
De machinekamer, waarin alle be
nodigde hulpdiensten zijn onderge
bracht, is centraal gelegen ten opzichte
van de produktie-afdelingen. De
INDELING BROUWERIJ
MOUTOPSLAG
MAGAZIJN (ALG.)
KLEEDLOKAAL
KANTOOR
BIEROPSLAG
BOTTELARIJ
7. GIST-EN LAGERKELDER
8. BROUWHUIS
9 HOP-EN SUIKER OPSLAG
10. MAGAZIJN (TECHN)
11. WERKPLAATS
12. MACHINEKAMER
13. WATERVOORZIENING
IA. TRAFO-HUISJE
15. PORTIER
O
10