m
riizè klei???
IfSssW
i grind
l Schelpenq
I
Het drinkwater, als eerste levens
behoefte van de mens, is in de
afgelopen tijd, vooral in Rotter
dam, talloze malen het onderwerp
van gesprek geweest.
Ook in de huishouding van een
brouwerij speelt water een zeer
belangrijke rol, zoals u in bij
gaand, interessant artikel kunt
lezen. Het is van de hand van
drs. H. Prins van het centraal
laboratorium in Rotterdam, die
zich speciaal bezighoudt met alle
vragen welke zich voordoen op
het gebied van de watervoorzie
ning van al onze brouwerijen.
was gebleken dat men in Pilsen
slechts een goed bier van een bepaald
type kon brouwen. Hetzelfde was het
geval in München. Pas veel later heeft
men ingezien, dat men dit aan het
brouwwater te danken had en nog
steeds staat het water van Pilsen
model voor de juiste samenstelling
van water voor het brouwen van Pils!
Bakteriologisch moet brouwwater aan
zeer hoge eisen voldoen; niet dat
men hoeft te vrezen dat bakteriën,
die voor de mens schadelijk zijn, in
het bier terecht kunnen komen en
daar nog blijven leven ook. Het pro-
duktieproces van bier is zodanig, dat
alle ziekteverwekkende organismen
finaal gedood worden en zelfs al zou
men ze met opzet in het bier brengen,
dan zouden ze hierin niet de geringste
overlevingskansen hebben. In dit ver
band nog een stukje historie: in de
Middeleeuwen, toen de hygiënische
betekenis van betrouwbaar drinkwa
ter nog niet bekend was en het open
bare water tegelijk als riool en voor
de watervoorziening diende zonder
tussengeschakelde zuivering, heeft het
«if#########-!
drinken van bier in plaats van water
de mensheid in West Europa meer
malen voor zijn ondergang in een
epidemie behoed. Wel echter is het
van belang dat het brouwwater geen
bakteriën bevat die schadelijk kun
nen zijn voor het fabricageproces of
voor het eindprodukt. Voor reini
gingsdoeleinden zijn de chemische
eisen minder streng, maar hiervoor
moet het water vooral voldoen aan
vrij strenge bakteriologische normen.
Voor ketelvoeding is het juist omge
keerd: hier mogen in het water de
meest gevaarlijke bakteriën voorko
men, als het chemisch maar aan zeer
strenge eisen voldoet.
Na wat in het voorgaande gezegd is
over de hoeveelheden water die een
brouwerij gebruikt en over de eisen
die aan de kwaliteit ervan gesteld
worden, zal het duidelijk zijn, dat
het beschikbaar zijn van voldoende
water (ook in de verre toekomst)
van voldoende kwaliteit een eerste
bestaansvoorwaarde is voor een brou
werij. Wanneer men ergens een nieuwe
brouwerij wil vestigen, moet dan ook
allereerst een onderzoek naar het
water worden ingesteld. Van het
aanwezige water moeten monsters op
het laboratorium chemisch en bak
teriologisch onderzocht worden. Als
het om grondwater gaat, dient men
na te gaan of de grond lang genoeg
iedere dag de vereiste hoeveelheid
kan leveren, als het om rivierwater
gaat hetzelfde, maar nu vooral of
er in het droge seizoen ook voldoende
water aangevoerd wordt. Soms is er
niet voldoende natuurlijk water of
blijkt de kwaliteit ervan zo slecht,
dat men zijn toevlucht moet nemen
tot de openbare watervoorziening
(bijv. in Amsterdam). Ook dit water
Het smaakt beter
Toen een journalist aan de
burgemeester van Mount Isa,
een vooruitstrevende mijnstad
in het dorre hart van de
Australische staat Queens
land, vroeg hoe het toch kwam
dat er in die stad meer bier
dan benzine werd gebruikt,
kreeg hij ten antwoord: „Het
smaakt beter....!"
(UIT „DE UITKIJK")
Met de dank van de redactie
aan de heer C. Feiperlaan, die ons
het stukje stuurde, en aan de heer
P. Cottaar, eveneens te Rotterdam,
die er een illustratie bij maakte.
j{c
voldoet lang niet altijd aan de brou
werij-eisen. Gelukkig weten we nu
vrij goed aan welke eisen het water
voor de verschillende doeleinden moet
voldoen en bovendien beschikken we
over steeds meer en betere middelen
om van het beschikbare water zoda
nig water te maken als we wensen.
Door toepassing van deze kennis en
deze techniek is het technisch mogelijk
om brouwerijen te bouwen en andere
te handhaven op plaatsen waar dit
25 of 50 jaar geleden niet mogelijk
zou zijn geweest. Of het economisch
verantwoord is, hangt af van de
dorst van het publiek!
Een eenvoudige, afgebroken doorsneetekening
van een zg. diepwelput. Het water wordt op
gepompt met behulp van een diepwelpomp,
die men tot op de bodem neerlaat. De pomp
zelf is ongeveer IV2 meter lang.
rïn
I
-£<rJ
- fcU'
y-xa;,
O L*0 rf.
\la^o'Sjopz
j Scherp zand-