Een ontegenzeggelijk voordeel van deze instelling is
echter, dat tropische ziekten met hun vaak zo afstotende
ziektebeelden hier niet voorkomen.
Tegenwoordig beginnen de mensen meer en meer de
behoefte te krijgen aan een betere behuizing, waartoe
steeds meer eenvoudige, maar bijzonder leuke en frisse
stenen huisjes worden gebouwd, die meestal in huurkoop
worden verkregen.
Jammer is het, dat ook hier veel geld onnut wordt
opgeofferd aan pronkzucht en snobisme. Zeer velen
rijden in auto's, liefst de nieuwste modellen en tegen
woordig meer en meer de duurdere buitenlandse merken,
die verkregen zijn op afbetaling tegen zeer rigoureuze
voorwaarden. Hetzelfde geldt voor de aanschaf van
bromfietsen, scooters en draagbare radio's. Zelfs de
tuinman met negen kinderen, wonende in een hut zonder
leidingwater en elektriciteit en nauwelijks voorzien van
het hoognodige, loopt met een radio van 400 gulden
voor z'n buik onkruid te schoffelen.
Op de fruit- en groentemarkten vindt men de prachtige,
dikke en zeer sappige inheemse sinaasappels bij tien
duizenden het hele jaar door voor 58 cent per stuk;
in de grote winkels heeft men Zuid-Afrikaanse Out-
spansinaasappels, kleiner en minder sappig, drie in een
netje voor 2,50; ze worden grif verkocht en niet aan
diegenen die zich deze dwaasheden eventueel zouden
kunnen veroorloven.
Weinig of niets wordt op dit prachtige eiland gedaan
voor het aantrekken van toeristen. Drie, of misschien
vier hotels zouden zonder meer geschikt zijn voor het
toerisme op grote schaal, maar de rest van de talrijke
hotelletjes en restaurants kan geen comfort bieden. Wel
een voortreffelijke keuken, die u laat genieten van de
heerlijkste vleesschotels maar vooral van vis-, langouste-
en krabschotels.
De Brasserie Lorraine (Lotharingse brouwerij), waarin Heineken eind
Het gros van het soort toeristen dat hier dan nog komt
kan dit soort heerlijkheden toch niet waarderen, daar
deze lieden bacteriën en ziektekiemen zien, waar in feite
alleen maar een prachtige langouste, drie kwartier gele
den nog levend, ligt in een heerlijke mayonaise- of
vinaigrettesaus. Vooral in de maanden november tot
maart ziet men in de straten van Fort-de-France grote
groepen Amerikaanse toeristen, die, op rondvaart langs
de Caraïbische eilanden, enkele uren Martinique aandoen.
Het is echter niet dit soort toeristen, waarvan velen de
reis op afbetaling maken, dat een eiland als Martinique
nodig heeft. Het zijn de jichtige, reumatische, bronchi-
tische winterontvluchters, die na een werkzaam leven,
dat nu bijna achter hen ligt, op geld niet hoeven te
kijken, die maanden blijven.
Maar deze mensen willen naast al datgene wat Onze
Lieve Heer Martinique geschonken heeft comfort en
mondain vermaak en daarvoor zullen toch de Martini-
kijnen zelf moeten zorgen. Er zijn plannen voor enkele
comfortabele hotels met een bijbehorend, van alle ge
makken voorzien strand, maar het is twijfelachtig of
daar ooit wat van zal komen.
De reden van Heineken's belangstelling voor Martinique
is het kortgeleden gesloten technisch contract met de
plaatselijke brouwerij, de „Brasserie Lorraine". Opge
richt in 1919 door René de Jaham is deze brouwerij tot
voor kort een familieaangelegenheid geweest. Gedemo-
bliseerd in het Franse departement Lotharingen en ge
studeerd hebbend aan de brouwerijschool te Nancy,
eveneens in deze provincie, noemde hij de brouwerij
„Lotharingse brouwerij" of „Brasserie Lorraine".
Toen de belangstelling van de groeiende Martinikijnse
bevolking, mede doordat er meer geld onder de mensen
kwam, voor de zwak- en niet-alcoholische dranken toe
nam, werden meer en meer
Franse bieren geïmporteerd
en werden bottelarijen voor
vorig jaar een belang heelt Coca-cola, Pepsi-cola en li
monades begonnen.
De produktie van de Bras
serie Lorraine bedraagt mo
menteel ongeveer 15.000 hl
en beweegt zich nog steeds
in stijgende lijn; zonder grote
veranderingen aan te bren
gen kan de capaciteit opge
voerd worden tot 22.000 hl.
Door zes vrachtwagens
wordt het bier direct van de
brouwerij bij hotels, restau
rants maar ook bij particu
lieren thuis bezorgd.
De bierconsumptie bedraagt
ongeveer 5 liter per jaar
per hoofd van de bevolking.
Indien alleen maar de plaats
van de wijn (10 liter) of nog
beter van de rum kon wor
den ingenomen, een gouden
toekomst ware weggelegd
voor de „Brasserie Lor
raine". W. DIJKSTRA
19