Koken met bier Koken met bier is niet nieuw. Vele huisvrouwen doen dit al jarenlang met een zeer goed resultaat. Daarom willen wij onze huisvrouwen ook nu en dan eens enkele recepten geven die alle met bier worden vervaar digd. Wij hopen dat u er uw repertoire mee kunt vergroten en er veel succes mee zult hebben. Bier-kruiilkoek Roer een halve kop boter of mar garine met 1 kop bruine suiker tot een romige massa. Klop een ei los en roer dit er doorheen. Hak een kop walnoten of hazelnoten en een kop dadels in kleine stukjes. Doe D/2 kop zelfrijzend bakmeel met een snufje zout, wat kruidnagelen, wat kaneel en wat Jamaicapeper door een zeef en vermeng ze met de noten en dadels. Doe dit meng sel, beurtelings afgewisseld door een kop bier, bij de romige massa. Stort het beslag in een beboterde ruime cakevorm. Bak het 50 a 60 minuten in een matig warme oven. Welsh rarebit 125 gr geraspte kaas, 1 eetlepel melk, 2 eetlepels bier, 2 eetlepels boter, peper, zout, mosterd, 1 snee geroosterd brood per persoon. Laat kaas, melk en bier in een steelpannetje smelten. Roer er zout, boter, mosterd en peper doorheen. Giet de gesmolten kaas over de sneetjes brood en laat er in de oven even een korstje op komen. Gloeiend heet eten. Flensjes Roer 14 kop bloem, met 14 kop bier glad. Klop er vier eieren, 14 theelepel zout en een snuifje peper bij. Verwarm wat boter in de koekepan en laat hierin 2 tot 3 eetlepels beslag per keer dun uit lopen. Bak de flensjes aan beide kanten goudbruin. Leg ze op een schotel en vul ze met verse aard beien (andere vruchten, jam, gelei of kwark kunnen ook gebruikt worden). Bestrooi ze met poeder suiker. Gebraden eend Kruid de holte van een eend van 2 a 214 kg met peper en zout. Vul het op met een mengsel van brood, worst en uien. Doorsteek de vogel en bind hem op. Braad hem, onge veer 2 uur lang, of tot hij gaar is in een matig warme oven, niet afgedekt. Bedruip hem elke dertig minuten met een mengsel van 2 kopjes bier, een half kopje bruine suiker, een kwart kopje sinaas appelsap, wat kruidnagelen, 2 eet lepels azijn en 1 theelepel mosterd poeder. 15

Jaarverslagen en Personeelsbladen Heineken

Vers van 't Vat | 1959 | | pagina 17