Koken
met
bier
Koken met bier is niet nieuw. Vele huisvrouwen doen dit al jarenlang
met een zeer goed resultaat. Daarom willen wij onze huisvrouwen ook
nu en dan eens enkele recepten geven die alle met bier worden vervaar
digd. Wij hopen dat u er uw repertoire mee kunt vergroten en er veel
succes mee zult hebben.
Bier-kruiilkoek
Roer een halve kop boter of mar
garine met 1 kop bruine suiker tot
een romige massa. Klop een ei los
en roer dit er doorheen. Hak een
kop walnoten of hazelnoten en een
kop dadels in kleine stukjes. Doe
D/2 kop zelfrijzend bakmeel met
een snufje zout, wat kruidnagelen,
wat kaneel en wat Jamaicapeper
door een zeef en vermeng ze met
de noten en dadels. Doe dit meng
sel, beurtelings afgewisseld door
een kop bier, bij de romige massa.
Stort het beslag in een beboterde
ruime cakevorm. Bak het 50 a 60
minuten in een matig warme oven.
Welsh rarebit
125 gr geraspte kaas, 1 eetlepel
melk, 2 eetlepels bier, 2 eetlepels
boter, peper, zout, mosterd, 1 snee
geroosterd brood per persoon.
Laat kaas, melk en bier in een
steelpannetje smelten. Roer er
zout, boter, mosterd en peper
doorheen. Giet de gesmolten kaas
over de sneetjes brood en laat er
in de oven even een korstje op
komen. Gloeiend heet eten.
Flensjes
Roer 14 kop bloem, met 14 kop
bier glad. Klop er vier eieren, 14
theelepel zout en een snuifje peper
bij. Verwarm wat boter in de
koekepan en laat hierin 2 tot 3
eetlepels beslag per keer dun uit
lopen. Bak de flensjes aan beide
kanten goudbruin. Leg ze op een
schotel en vul ze met verse aard
beien (andere vruchten, jam, gelei
of kwark kunnen ook gebruikt
worden). Bestrooi ze met poeder
suiker.
Gebraden eend
Kruid de holte van een eend van
2 a 214 kg met peper en zout. Vul
het op met een mengsel van brood,
worst en uien. Doorsteek de vogel
en bind hem op. Braad hem, onge
veer 2 uur lang, of tot hij gaar is
in een matig warme oven, niet
afgedekt. Bedruip hem elke dertig
minuten met een mengsel van 2
kopjes bier, een half kopje bruine
suiker, een kwart kopje sinaas
appelsap, wat kruidnagelen, 2 eet
lepels azijn en 1 theelepel mosterd
poeder.
15